Welke camera doet wat? Amsterdam maakt data inzichtelijk 13 mrt 2019

  smartAmsterdam gaat de digitale rechten van haar bewoners vastleggen en respecteren. Dat staat in de agenda Digitale Stad. Wethouder Touria Meliani zegt tegen Binnenlands Bestuur: “'Wij zijn geen dataleverancier, maar we willen wel (mede) bepalen wat voor wetten en regels nodig zijn om veilig met data om te gaan in Amsterdam”
   
  De wethouder vindt dat de stad van iedereen is, en de digitale stad dus ook. Zij wil zich daarom inzetten voor een vrije, inclusieve en creatieve digitale stad. Dit doen zij samen met 99 andere steden.
   
  Het komende jaar worden hiervoor verschillende acties opgezet en onderzoeken en experimenten uitgevoerd.
  “Door met 99 andere steden een coalitie te sluiten voor digitale rechten, the Cities Coalition of Digital Rights, kunnen we internationaal een vuist maken om digitale mensenrechten in wetgeving vast te leggen.”
   

  Openbaring

  Een van de acties waar ze mee bezig gaan, is het zichtbaar maken welke (open) data de gemeente en haar partners hebben opgeslagen en waarvoor deze worden gebruikt.
   
  Via een digitale kaart is te zien welke sensoren en camera’s in de stad hangen. Ook de functie van de camera’s wordt omschreven.
   
  Verder wordt er getest met een 5G-netwerk, wordt in kaart gebracht waar mensen in de stad gratis wifi hebben en wordt ingezet op betaalbare glasvezelverbindingen in de stad. De gemeente zegt toe de digitale dienstverlening aan inwoners en bedrijven te verbeteren en extra aandacht te geven aan mensen die minder goed mee kunnen komen in de digitale wereld.
   
  Bron: Binnenlandsbestuur.nl
   
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW