Wat doet het verticale bos met de stad? 12 mrt 2019

    GroenIn Eindhoven verrijst binnenkort de Trudo Toren, Utrecht krijgt Wonderwoods. Het zijn ‘verticale bossen,’ die met hun volgeplante balkons voor een prettig leefklimaat moeten zorgen. Op artist impressions zien de torens er indrukwekkend uit, maar de vraag is welke invloed ze op hun omgeving hebben en of de hoge verwachtingen die ze genereren wel terecht zijn. Stadsgeograaf Max Visser nam de proef op de som en reisde af naar Milaan, waar hij de reeds bestaande Bosco Verticale onder de loep nam.

    Het Bosco Verticale te Milaan is een begrip. De twee groene torens, ontworpen door Italiaan Stefano Boeri en in 2014 opgeleverd, verwierven wereldwijde bekendheid en zetten architect Boeri in één keer op de kaart. Nu mag Boeri in verschillende steden over de hele wereld vergelijkbare torens realiseren. Zo ook in Utrecht en Eindhoven, die met Wonderwoods (twee torens van 70 en 90 meter hoog, opgeleverd in 2022) en de Trudo Toren (70 meter hoog, opgeleverd zomer 2019) hun eigen verticale bos willen bouwen.

    ‘Met het bouwen van de verticale bossen willen steden een soort Milaan-effect creëren,’ zegt Max Visser, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. ‘De torens moeten iconisch worden en een gezicht geven aan een nieuw stukje stad. Ze moeten groen bouwen aanmoedigen.’ Maar bij het precieze effect van de torens kunnen nog wel een aantal vraagtekens worden geplaatst. Want zijn ze wel echt meer dan een fraai staaltje groene architectuur? Om meer inzicht te krijgen in de uiteindelijke betekenis van de Trudo Toren en Wonderwoods vertrok Visser naar Milaan, waar hij gedurende een aantal maanden omwonenden en ondernemers uit de buurt van de Bosco Verticale interviewde. ‘Ik wilde inzicht krijgen in de invloed van het verticale bos op de stad. Wat doet zo’n gebouw nou precies als het er eenmaal staat?’ zegt hij.

    Lees het hele artikel bij StadsZaken.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW