Kabinetsvoorstel terugdringen plastic flessen in zwerfafval

28-03-2018

Staatssecretaris Van Veldhoven heeft in haar brief van 10 maart aan de Tweede Kamer doelstellingen aangekondigd aangaande zwerfafvalreductie en een circulaire kunststofketen. De hoeveelheid kleine PET-flesjes op straat moet met 70% tot 90% worden teruggedrongen en 90% van de kleine PET-flesjes moet worden gerecycled. Als blijkt dat de doelen niet zijn gerealiseerd, wordt statiegeld op kleine PET-flesjes in 2021 ingevoerd.
 

Om na vele jaren een doorbraak te forceren in de strijd tegen plasticsoep, komt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met het verpakkend bedrijfsleven, gemeenten en andere betrokken partijen met nieuwe doelen en maatregelen: 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en 90 procent hergebruik van kleine flessen.

Bedrijfsleven en gemeenten zullen direct aan de slag gaan. Als onverhoopt de afgesproken doelen in het najaar van 2020 niet gehaald zouden zijn, zal per 1 januari 2021 statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes. Het zou dan gaan om 10 tot 15 cent voor plastic flessen tot 1 liter. Bij eventuele invoering worden kleine winkeliers ontlast. De voorbereiding van noodzakelijke wetgeving start nu.

Slecht voor milieu

Van Veldhoven: “Zwerfafval is slecht voor het milieu en slecht voor ons humeur. We kennen allemaal de beelden: de berm vol zwerfafval in Nederland, het strand vol flesjes op Bali, dieren vol plastic in de oceanen. Dat moet ophouden! Statiegeld helpt - dat weten we - dus de invoering van statiegeld op kleine flesjes zet ik in gang. Maar als een andere aanpak sneller hetzelfde resultaat boekt, is statiegeld niet nodig. Zolang we de plasticsoep maar aanpakken en we van oude flesjes, nieuwe flesjes maken.”

Lees het volledige artikel

Bron: digitale nieuwsbrief Nederland Schoon

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW