Strijd tegen de klimaatverandering

16-03-2017

De klimaatverandering zorgt voor extremen. Het regent vaker en heftiger. Perioden van droogte en hoge temperaturen duren langer en leiden tot hittestress, waardoor straten en gebouwen ’s nachts nauwelijks afkoelen. Dat heeft zijn weerslag op onze steden én inwoners. Twee koplopers, Zwolle en Breda, vertellen hoe ze nú al anticiperen op wat komen gaat.

Twee jaar geleden stond de ringweg van Zwolle blank. "Zoiets hadden we nooit eerder meegemaakt", vertelt adviseur civiele techniek Andreas van Rooijen. "Maar ik vrees dat het in de toekomst vaker zal gebeuren. De buien die voor 2050 zijn voorspeld, krijgen we nu al over ons heen." Tegelijkertijd neemt de waterafvoer door de stad vanuit de IJssel, de Sallandse Weteringen en de Vecht toe.


Deltastad

De binnenstad van Zwolle ligt buitendijks en de stadsgracht staat in open verbinding met het IJsselmeer. Door al dat water van alle kanten is Zwolle een echte deltastad. Van Rooijen: ‘Ondanks dat Zwolle het afvoerputje van de regio is, zien we klimaatverandering niet als dreiging. Door de klimaatopgave te koppelen aan de dingen die toch al in de stad gebeuren, ontstaan nieuwe ideeën en mogelijkheden.’


Weerbaar en veerkrachtig

Doorgaan op de oude manier betekent meer kans op wateroverlast, schade en heeft gevolgen voor de gezondheid door vochtige huizen. Door net iets meer te doen dan de norm van vandaag vraagt, lukt het om de stad stap voor stap weerbaarder en veerkrachtiger te maken.

Lees het volledige artikel

Bron: website Vereniging Nederlandse Gemeenten, 9 maart 2017

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW