De voor- en nadelen van waterstof 26 jun 2019

  aardgasGroene waterstof is CO2-neutraal, kan door de bestaande gasleidingen en werkt prima als brandstof om een woning te verwarmen. Wat zijn de voor- en nadelen van deze stof?
   
  Nederland moet van het aardgas af. Op dit moment gebruikt ongeveer 95 procent van de woningen aardgas in de woning. Waterstof wordt gezien als een mogelijke vervanger.
   

  Groen waterstof

  Waterstof wordt onderscheiden in drie categorieën: grijs, blauw en groen. Bij grijze waterstof wordt deze opgewekt door fossiele brandstoffen te verbranden. Als de vrijgekomen CO2 hiervan wordt opgeslagen, wordt het blauwe waterstof genoemd. Volledig duurzaam opgewekte waterstof, via bijvoorbeeld wind- of zonne-energie, is groene waterstof.
   

  Vervanging

  Kiwa stelt in het rapport ‘Toekomstbestendige gasnetten’ dat het Nederlandse gasnet op eenvoudige wijze geschikt te maken is voor de distributie van waterstof. Wel moeten de cv-ketels vernieuwd worden.
   
  Een groot voorstander van waterstof als vervanging voor aardgas is Ad van Wijk. “Het aardgasnet ligt er, dat kunnen we hergebruiken. Als we het moeten opruimen zijn we miljarden kwijt. Op deze manier kunnen we er nog wat nuttigs mee doen”, zegt de deeltijdprofessor Future Energy Systems aan de TU Delft tegen Duurzaam bedrijfsleven.

  Pilots

  Op verschillende plekken in Nederland vinden pilots plaats. Een van die plekken is de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg. Daar wordt een appartementencomplex voorbereid op waterstof-verwarming. Het plan is om de waterstof met behulp van groene stroom op locatie op te wekken.
  Niet iedereen is enthousiast over dit soort pilots. “Er wordt zoveel geld verbrand met experimenteren”, stelt Henk Willem van Dorp tijdens een sessie over waterstof op vastgoedbeurs Building Holland. Hij benadrukt dat de energiedrager duur is en dat het vanwege het rendementsverlies dat optreedt bij de omzetting van elektriciteit naar de stof en vervolgens weer naar elektriciteit veel efficiënter is om duurzame elektriciteit direct te gebruiken.
   
  Ondanks zijn kritische houding voor waterstoftoepassing op de korte termijn ziet Van Dorp voor de lange termijn wel kansen voor waterstof en andere duurzame gassen. Bijvoorbeeld voor de verwarming van de oude binnensteden. Naast gasverwarming zijn er ook nog andere mogelijkheden voor verwarming van oudere huizen, zoals het gebruik van restwarmte of aardwarmte.
  Vanwege de vele verschillende soorten huizen en omgevingsvoordelen en -nadelen zal niet één verwarmingsoptie de ultieme oplossing voor de gehele woningmarkt opleveren. Alleen een mix maakt de complete verduurzaming van de Nederlandse woningverwarming mogelijk.
   
  Bron: Duurzaam bedrijfsleven

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW