Amsterdam stopt pilot met Citytrees 18 jun 2019

  De in september 2018 gestarte pilot met 8 Citytrees in de Valkenburgerstraat in Amsterdam stopt. Doel van de pilot was te onderzoeken hoe effectief mossen zijn in het verschonen van de lucht door het filteren van fijnstof en stikstofdioxide.

  De begeleidingscommissie, bestaande uit onder andere vertegenwoordigers van de Wageningen Universiteit en GGD Amsterdam, van het onderzoek naar de effectiviteit van de Citytrees heeft negatief geoordeeld over de inpassing van de technologie in Amsterdam.

  Capaciteit Citytrees te beperkt

  Uit het onderzoek is gebleken dat de huidige capaciteit van de Citytrees te beperkt is om de door de gemeente gewenste verschoning van de lucht met 10% - 20% te bewerkstelligen. Zelfs bij een verdubbeling van de huidige capaciteit in de Valkenburgerstraat, zouden dergelijke verbeteringen niet worden bereikt. Sterker: doordat de Citytrees vuile lucht van de straat opstuwen langs de gevels is daar zelfs sprake van een verhoging van 0,5 procent stikstofdioxide, blijkt uit onderzoek van TNO Delft, Wageningen Universiteit en GGD Amsterdam.

  Weghalen Citytrees

  Nu uit de proefperiode blijkt dat de Citytrees onvoldoende effect hebben, zal de leverancier de Citytrees weghalen. De mossen die gebruikt werden zijn volledig verdord.

  Vanuit Knowledge Mile Park, een initiatief voor een groene stadsstraat van de IJtunnel tot en met het Amstelplein, wordt onderzocht of de Citytrees kunnen worden vervangen door echte bomen. Deze Knowledge Mile-community is een gedreven groep bewoners, ondernemers, organisaties, en mensen van kennisinstellingen en de gemeente Amsterdam.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW