De Waardemonitor 30 jul 2019

  iamproEén van de wethouders die geïnterviewd is bij het ontwikkelen van de waardemonitor, vertelde dat de openbare ruimte vaak een sluitstuk is bij de verdeling van de portefeuilles. Een beetje saai op de winkel passen. Tot hij na twee jaar de conclusie trok dat het beheer van de openbare ruimte enorm dynamisch is. Hij kan namelijk via de openbare ruimte invloed uitoefenen op allerlei maatschappelijke thema’s en het raakt de burger direct. Daarnaast is de openbare ruimte het visitekaartje van de gemeente en zit er een levendig spanningsveld tussen politiek en techneuten. De waardemonitor helpt de politiek haar rol te pakken, de openbare ruimte strategisch in te zetten én te zorgen voor een veilige en bruikbare omgeving. Het maakt duidelijk dat de openbare ruimte geen kostenpost is. Het heeft juist enorm veel waarde.

  Het gebruik van de waardemonitor
  De Waardemonitor Openbare Ruimte is bedoeld voor wethouders en gemeenteraadsleden. Het geeft aan hoe de openbare ruimte er voor staat en hoe het functioneert aan de hand van de drie hoofdvragen:

  1. Wat is de waarde van de openbare ruimte?
  2. Hoe wordt de openbare ruimte gewaardeerd door de gebruiker?
  3. Wat is de maatschappelijke waarde van de openbare ruimte?


  Drie vragen, drie dimensies, drie vertegenwoordigers. De beheerder heeft het accent liggen op de technische staat van de kapitaalgoederen, de gebruiker op de beleving en de politiek op hoe je de openbare ruimte in kunt zetten voor gemeentelijke ambities. Alle drie de invalshoeken zijn belangrijk. De waardemonitor zorgt ervoor dat het gesprek over de openbare ruimte aansluit bij de technische eisen, de mening van de gebruikers en de politiek interesses.

  Het gebruik van indicatoren
  De Waardemonitor Openbare Ruimte bestaat uit indicatoren. Een indicator geeft de stand van zaken aan. Het vertelt niet wat de mogelijke oorzaken zijn en welke relaties er zijn tussen de indicatoren onderling. De monitor biedt de opening voor een gesprek tussen politiek, gebruiker en beheerder. De indicatoren kunnen aanleiding zijn om verdere analyses uit te voeren om oorzaken te achterhalen en waar nodig bij te sturen.

  De Waardemonitor is integraal onderdeel van de Kennismodule Assetmanagement die sinds begin 2019 beschikbaar is.
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW