Veel te weinig huizen gaan van het aardgas af 2 jan 2020

  gasVoor de energietransitie moeten woningen van het gas af. Bij 26.000 bestaande woningen is dit inmiddels gebeurd. “Maar in dit tempo gaan we nooit onze klimaatdoelen halen”, waarschuwen deskundigen bij BNR.
   
  De bedoeling is om in 2030 maar liefst 1,5 miljoen bestaande woningen van het gas te halen. Om dit te realiseren moeten dus bijna 200.000 woningen per jaar gasvrij gemaakt worden.

  Wim Zeiler, hoogleraar Installaties aan de TU Eindhoven: “het alternatief voor een gasketel is een warmtepomp. Deze zijn in aanschaf op dit moment nog te duur. In de toekomst is de verwachting dat deze effici├źnter en goedkoper worden. Bovendien wordt gas duurder. Dan is bij de vervanging van een ketel makkelijker deze keus te maken.”
   
  Voorlopig gebeurt dat echter nog niet. Zeiler denkt dat er ook alternatieve maatregelen moeten komen om dit vervangingsproces op gang te krijgen.

  Daarnaast vindt Zeiler het opmerkelijk dat er wordt gefocust op warmte. Volgens hem neemt juist de koudevraag de komende jaren toe. Dat is het gevolg van de opwarming van de aarde en beter geïsoleerde woningen. Hij ziet daarom graag dat er meer tijd wordt genomen voor onderzoek.

  Duurt zo 100 jaar
  Kornelis Blok, hoogleraar Energiesysteemanalyse aan de TU Delft, is ervan overtuigd dat we de klimaatdoelen niet gaan halen. “In dit tempo gaat het nog zeker 100 jaar duren.”

  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat BNR weten dat er geen concrete doelen zijn vastgelegd voor het aantal huizen dat tot nu toe aardgasvrij moet zijn gemaakt. Pas in 2021 moeten alle gemeenten en provincies hun klimaatplannen hebben uitgewerkt in een regionale energiestrategie (RES). Daarin speelt de transitie naar aardgasvrije wijken een belangrijke rol.
   
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW