Voorbeelden: gemeente bezig met Circulaire Economie 22 jan 2019

  DuurzaamVorige week was het de Week van de Circulaire Economie 2019. Gemeente.nu verzamelde meerdere praktijkvoorbeelden van gemeenten die het lukt om circulaire ambities vorm te geven. Bij deze gemeenten wordt veel ingezet om reststoffen te hergebruiken.

  Utrecht

  Zo wordt in de gemeente Utrecht het ‘Circulair Compliment’ uitgedeeld. Hiermee wordt circulair ondernemen gestimuleerd. Het is een eretitel waar ook een bedrag van 1500 euro aanzit.
  De ondernemers die het compliment krijgen, worden ook vastgelegd in een videoportret waar het initiatief besproken wordt.

  Rotterdam

  Rotterdam zet zich al tijden in voor haar circulaire ambities. Veel bedrijven komen dan ook met hun eigen circulaire oplossingen. Zo wordt van oud brood biogas gemaakt. Of er werd een bouwmarkt opgezet met afgedankt, maar herbruikbaar bouwmateriaal.
  Rotterdam is bovendien de eerste gemeente waar inwoners kleine elektrische apparaten mee kunnen geven aan een fietskoerier als deze een pakketje komt afleveren.

  In dezelfde gemeente werden twee jaar geleden trouwens ingezamelde kerstbomen hergebruikt om Diergaarde Blijdorp te verwarmen. Het snoeiafval van de gemeente werd samen met de de afgedankte decemberbomen versnipperd en gebruikt om onder andere het giraffenverblijf en de krokodillenrivier te verwarmen.

  Raalte

  In de gemeente Raalte startte onlangs een pilot waarbij zo’n 600 ton bladafval uit de bladbakken van de gemeente worden verwerkt tot een organische stof genaamd Bokashi, dat gebruikt wordt als bodemverbeteraar.

  Amsterdam

  In de gemeente Amsterdam maken bewoners van hun gft-afval compost door het gebruik van een wormenhotel. Dat zijn speciale bakken waarin bewoners gezamenlijk hun afval kunnen inzamelen. Wormen maken vervolgens van het afval compost. De compost kunnen de buurtbewoners weer gebruiken om de planten in de tuin of op het balkon te voorzien van voedingsstoffen.

  Zwolle en Giethoorn

  Zwolle en Giethoorn waren vorig jaar de eersten die een PlasticRoad-fietspad kregen. Deze fietspaden, gemaakt van gerecycled materiaal wordt hier geplaatst als pilot.
  De fietspaden bevatten evenveel plastic als ruim 200.000 plastic bekertjes.

  Bron: gemeente.nu; 15 januari 2019

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW