‘Beheersystematiek is een waardevolle toevoeging voor onze gemeente’ 18 feb 2020

  BeheersystematiekTijdens de Beheersystematiek aan de slag middagen in Alphen aan den Rijn zaten weg- en groenbeheerders (en nog veel meer) bij elkaar om de nieuwe beheersystematiek door te nemen.
  Sommigen zaten er om de ontwikkelingen op het gebied van beheer te volgen, anderen om kennis te maken met de inhoud van de systematiek.
   
  Beheersystematiek
  De beheersystematiek is ontwikkeld om eenduidigheid te creëren. Voor wegverharding en groen is hier inmiddels een “1.0”-versie opgeleverd. De systematiek voor kunstwerken komen eraan.
  “Maar ook bij de huidige beheersystematieken staan wij niet stil,” vertelt Martijn Buitenhuis, projectleider bij CROW, “we zijn ook bezig met doorontwikkelingen naar versies 2.0 en verder.”

  Aan de basis van de systematieken, staat het assetmanagementmodel. Deze is vertaald om de taken en verantwoordelijkheden inzichtelijk te maken. Met de beheersystematiek werken alle beheerders op dezelfde manier. “Zo kan je makkelijker integraal werken met alle lagen”, vertelt Buitenhuis, “De systematiek is voor alle levensfasen en voor alle type werkzaamheden. Bovendien is ook voor alle rollen duidelijk wat zij moeten doen om bij te dragen aan deze strategie.”
  Daarbij wordt overal het ‘Plan-do-check-act’ principe toegepast. “In ‘plan’ en ‘do’ zijn wij altijd wel goed geweest. Dat deden wij al. Maar ‘check’ en ‘act’ minder.”
   
  Waardevolle toevoeging
  Dat de beheersystematieken kunnen bijdragen aan een beter beheer, ziet ook de wethouder van Alphen aan den Rijn. “De nieuwe beheersystematieken zijn een waardevolle toevoeging voor de organisatie”, zo vertelt hij, “bovendien is het heel mooi dat de mensen hier zijn om er mee aan de slag te gaan en kennis te delen.”
  Dit kennisdelen wordt volgens de wethouder ook steeds belangrijker. “Dit is om elkaar te helpen.”
  “De openbare ruimte heeft een grote waarde, maar ook grote opgaven zoals bijvoorbeeld de klimaatadaptatie. Daarnaast zijn er bewoners die hier ook een mening over hebben.” De wethouder ziet een oplossing voor deze problemen onder meer in de beheersystematiek: “Het maakt inzichtelijk wat we doen, ook voor de burger en het geeft hen kaders mee om over mee te praten.”
   
  Aan de slag
  Om aan de slag te gaan met de beheersystematieken wordt onderscheid gemaakt tussen groen en wegbeheer.
  Het wegbeheer werd geleid door Hans Haak van Royal HaskoningDHV. Na een introductie in de beheersystematiek (en hoe deze tot stand is gekomen), konden de deelnemers van deze sessie aan de slag met een casus.
  Bij de casus werd gevraagd om, met de beheersystematiek als leidraad, fictief de discussie met de wethouder aan te gaan over last minute wijzigingen in een wegbeheerplan. Opgesplitst in twee groepen kwam de aanwezigen tot meerdere inzichten die in zo’n discussie spelen. Deze werden breed uitgetekend op een kaart van de beheersystematiek.
   
  Een zaal verderop, gaven Lammie Dijkstra-Staal (Sweco) en Ceciel van Iperen (Alles over groenbeheer) een kijkje achter de schermen van de beheersystematiek Groen.
  Door in te loggen en met de deelnemers hier de stappen door te nemen; konden deelnemers zelf zien hoe het in elkaar zat. De deelnemers waren nadien positief verrast over hoe uitgebreid de systematiek was en dat er bruikbare voorbeelden in zaten.
   
  Geslaagd
  Na afloop van de bijeenkomst waren de deelnemers tevreden over het resultaat. Zij gaven aan, net als de wethouder, een grote meerwaarde te zien in de beheersystematiek en de eenduidigheid ervan.
  Zelf ook meer weten over de beheersystematiek? Bekijk hier de kennismodule.
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW