Pay per use kan wél in de openbare ruimte 12 feb 2019

  geldWanneer we het hebben over circulaire economie, wordt vaak gezegd dat we wel duurzame oplossingen hebben, maar nog geen bijpassend verdienmodel. Wie goed rondkijkt in de openbare ruimte ziet echter dat geschikte businessmodellen er dikwijls al zijn. We moeten ze alleen nog circulair maken.
  Bas van de Griendt is oprichter en eigenaar van Stratego Advies. Daarnaast is hij onder meer programmamanager voor #NRPcirculair voor de renovatie en transformatie van de bestaande bouw. Hij schreef er bij Stadszaken meer over.

  Kenmerkend voor Circulaire Economie, zo wordt vaak beweerd, is dat er meer en meer een verschuiving optreedt van betalen voor bezit naar betalen voor gebruik. In dat verband wordt herhaaldelijk het zogeheten product-dienstenmodel genoemd als een interessant en kansrijk circulair businessmodel voor de bouw en vastgoedsector.

  Van bezit naar gebruik

  Klassiek voorbeeld van het model is Signify (voorheen Philips Lighting) die voor kantoren geen lampen verkoopt maar licht levert: pay per lux. Dat is ook het voorbeeld waarmee architect Thomas Rau (Turn Too) bekendheid gaf aan dit concept, waarbij je betaalt voor het gebruik van licht in plaats van het bezit van lampen.

  Daarvan wordt dan dikwijls beweerd dat een dergelijk businessmodel voor gebouwen misschien heel goed mogelijk is, maar niet op gebiedsniveau. Emeritus hoogleraar Friso de Zeeuw bijvoorbeeld noemde het “irrelevant voor gebiedsontwikkeling”.

  Wie in de openbare ruimte echter goed om zich heen kijkt weet wel beter. Niet dat de voorbeelden van pay per use er voor het oprapen liggen, maar ze zijn er wel degelijk. En sommigen zijn al heel oud, maar orden met uitsterven bedreigd.

  Lees het hele artikel bij Stadszaken

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW