Waterschappen bereiden zich voor op een moesson 7 dec 2018

  regenZowel het voorjaar, zomer als de herfst van dit jaar zijn extreem droog verlopen. Maar of dat de komende maanden zo blijft is hoogst onzeker. Zo bereiden de Nederlandse waterschappen zich al wel voor op een ‘Hollandse moesson’ met extreme natheid.

  “Moeten waterschappen zich voorbereiden om straks de overlast van overvloedige regenval te beperken? En dan water opvangen om de volgende droogteperiode enigszins door te komen? En misschien zelfs een dubbelslag te slaan met de energietransitie en bijvoorbeeld energie terugwinnen uit oppervlaktewater?” vraagt de website van Binnenlandsbestuur zich hardop af. Zij vroegen het aan dijkgraaf Tanja Klip-Martin van Vallei en Veluwe: “Daar zijn we druk mee bezig. Het IJsselmeer is een groot reservoir. We werken er samen met Rijkswaterstaat aan om er een extra schijf water op te zetten. Ik verwacht ook veel kennisoverdracht van de twee VN-klimaatadaptiecentra in Rotterdam en Groningen.”

  Ook werken zij samen om een blauwe omgevingsvisie in steden van de grond te krijgen. Volgens Klip-Martin is er nog meer bewustwording over droogte en natheid nodig. “We stimuleren overal acties om de tegelterreur in de stad tegen te gaan.”

  Veluwe

  Klip-Martin denkt ook dat de Veluwe wellicht kan worden voorzien van een ‘klimaatrand’. “We zouden een soort schotel kunnen maken langs de randen van de heuvels waarmee we het weglekken van grond¬water kunnen tegengaan. Onder de Veluwe ligt immers de grootste zoetwaterlong van Nederland. Daar moeten we zuinig op zijn.” Ook wil het waterschap onderzoeken of ze de kwelstroom met superschoon water in de richting van Flevoland kunnen opvangen in plaats van wegpompen. “Bijvoorbeeld door het inrichten van spaarbekkens, een soort Biesbosch in de polder.”

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW