De strijd tegen de eikenprocessierups begint nu 5 dec 2018

  koolmeesAfgelopen zomer zorgde de eikenprocessierups voor veel overlast in Nederland. Het aantal rupsen was groter dan normaal.

  Verschillende gemeenten nemen maatregelen om overlast te voorkomen. Verwacht wordt dat de overlast alleen mar zal toenemen. Veel gemeenten zijn daarom nu al begonnen met maatregelen voor volgende zomer.

  Zo wil de gemeente Hardenberg het aantal natuurlijke vijanden van de rups, zoals vogels en bepaalde insecten, vergroten. Zij deelden begin november vijfhonderd gratis nestkastjes uit.

  Deze zijn bedoeld voor koolmezen, een vogelsoort die de rupsen graag eet. Andere natuurlijke vijanden, zoals roofwantsen en gaasvliegjes worden aangetrokken door ecologisch bermbeheer. De gemeente laat kruidenrijk gras groeien om de beestjes aan te trekken.

  Biodiversiteit

  In Westerveld wordt ingezet op het vergroten van de biodiversiteit. Het gaat om een driejarige proef. Ze verwachten hiermee betere omstandigheden te creƫren voor de natuurlijke vijanden.
  Zo worden op een locatie duizenden planten van tientallen soorten aangeplant om de natuurlijke vijanden te lokken. Ook hier worden koolmeeskastjes opgehangen.

  De proef lijkt al een succes: op de locatie waar natuurlijk bestrijden gestimuleerd werd, werden 85 procent minder nesten gevonden.

  Bron: Gemeente.nu, 22 november 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW