De openbare ruimte als proeflab voor nudging 12 dec 2018

  StraatlichtNudging is het sturen van het gedrag van mensen. In Eindhoven gebeurt het al in de openbare ruimte. Maar hoe ver kun je hiermee gaan?

  De ruimtelijke ordening is onderhevig aan technologische ontwikkelingen. Er wordt veel gesproken over smart cities en het internet of things, en op steeds meer plekken in Nederland is dit al realiteit. Een van de koplopers hierin is gemeente Eindhoven. In 2013 werd in samenwerking met het Dutch Institute for Technology, Safety & Security het uitgaansgebied Stratumseind omgezet in een proeflab (‘living lab’), waarbij de nieuwste technologie ervoor zorgt dat de straat veiliger wordt.

  Verandering

  Stratumseind stond jarenlang bekend om de vele geweldsincidenten en opstootjes die hier plaatsvonden. Daar moeten data, verzameld door slimme lampen, sensoren en sociale media-observatie verandering in brengen. Al deze data maken inzichtelijk wat er waar in het gebied gebeurt, zodat bijvoorbeeld de politie snel kan reageren.

  De straat is uitgerust met de modernste technieken om informatie over bezoekers te verzamelen: zes slimme camera’s, 64 microfoons en 22 lantaarnpalen met regelbare verlichting. Er wordt gekeken naar bezoekersaantallen en herkomst (vastgesteld via smartphone counting), geluidsniveau, drukte in de parkeergarage, maar ook naar de hoeveelheid geproduceerd afval en actuele weersomstandigheden. Boven café De Oude Rechtbank is een datacenter/controlekamer ingericht waar deze data realtime binnenkomen en door een team van experts worden geanalyseerd. Ook worden uitingen op sociale media doorzocht op hashtags die over de sfeer in het gebied berichten.

  Van observatie naar beïnvloeding

  Behalve met het realtime meten van gedrag en omgevingsfactoren wordt op Stratumseind ook geëxperimenteerd met het beïnvloeden van gedrag van bezoekers. In samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven is het project De-Escalatie uitgevoerd: is er verband tussen verschillende kleuren en intensiteiten van de verlichting en het gedrag van bezoekers?

  De resultaten vielen wat tegen. Tinus Kanters, projectleider Stratumseind, zei hierover in het Eindhovens Dagblad: "Wij dachten dat de sfeer hiermee te beïnvloeden was, maar in de praktijk valt dat tegen. In ieder geval is het nauwelijks te meten. Het aantal incidenten neemt af maar er komen ook minder bezoekers." Intussen wordt volop verder geëxperimenteerd. Zo staan testen met sinaasappelgeur – bekend om een kalmerend effect – op de planning.

  Lees meer over de experimenten en nudging hier.

  Bron: Stadszaken.nl, 29 november 2018.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW