Verschillende gemeenten zetten in op groene daken 22 aug 2019

  groenGroene daken zijn een nog (veelal) onbenutte oplossing voor een klimaatbestendige stad. Toch zijn er al enkele gemeenten die erop inzetten.

  Zo is in Leiden het ‘jaar van het dak’ in het leven geroepen voor 2020. “We hebben in Leiden een groot onbenut landschap in de stad en die ligt op het dak. Om meer gebruik te gaan maken van dit landschap wordt 2020 het Jaar van het Dak”, zo laat de gemeente weten. Omdat 15 procent van de totale Leidse grondoppervlak dak is, is het logisch dat ze deze stap zetten. Zoals een lokale politicus al zei: ‘het is zonde dat de daken niet beter gebruikt worden.’

  Ook in Utrecht zijn driehonderd bushokjes uitgerust met een plantendak, een primeur voor de gemeente. Utrecht stelde dit als voorwaarde aan het bedrijf dat de bushokjes en de voorzieningen verzorgt. Hier zijn verschillende Sedum planten neergezet, die weinig onderhoud vergen. Ook Apeldoorn wil overstappen op groene bushokjes.
   
  In Papendrecht wordt een groen dak verloot. “In samenwerking met de Groendakcoach organiseert Operatie Steenbreek Papendrecht een groendakactie! Bewoners uit de gemeente Papendrecht kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor een gratis dakcontrole. Bovendien verloot de gemeente één gratis groen dak”, schrijft de gemeente. “Bewoners uit Papendrecht kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor een gratis dakcontrole. Een dakexpert controleert of uw dak geschikt is voor een groendak. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van het dak en draagkracht van de constructie. Als het dak geschikt is, ontvangt de bewoner een vrijblijvende offerte voor de realisatie van een groendak.”
   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW