Kabels en leidingen hoofdpijndossier voor beheerders 27 aug 2019

  KabelsIn bijna zes procent van alle graafklussen wordt er schade veroorzaakt aan kabels en leidingen. Dit is niet eens zo raar als je weet dat gemeenten vaak niet weten waar precies alle kabels en leidingen liggen. Of van wie ze zijn.

  Tot 2006 was het niet wettelijk verplicht om de aanleg van kabels te melden en oude, al bestaande kabels zijn niet altijd in kaart gebracht. Dit kan de komende jaren, wanneer veel vervanging en onderhoud nodig is, voor problemen gaan zorgen.

  De energietransitie vraagt een hoop vervanging. Zo moeten in verband met de klimaatadaptatie de rioolnetten worden vervangen. Op dit moment ligt er voor 120.000 kilometer aan rioolbuizen onder de grond. Maar de transitie van gas naar elektriciteit, en de groeiende vraag door bijvoorbeeld elektrische auto’s, vraagt ook een andere (dikkere) infrastructuur van de stroomkabels. Bovendien moeten voor toekomstige technologie├źn, zoals zelfrijdende auto’s, een goed 5G en internet (glasvezel) netwerk
  aangelegd worden.

  Als deze vervangingsopgaven vragen veel van de beheerders. En roepen ook veel vragen op. Zo wordt bij veel gemeenten gepland om warmtenetten aan te leggen. Echter, door regelgeving over drinkwaterkwaliteit (wat niet warmer mag worden dan 25 graden) moet ook rekening gehouden worden dat deze niet te dicht bij elkaar liggen.

  Al het graafwerk voor de komende jaren gaat dan ook grote gevolgen hebben.
  Kabelschade is op dit moment jaarlijks een kostenpost van ongeveer 130 miljoen euro. Dit zal waarschijnlijk alleen maar toenemen. Bovendien leidt kabelschade tot extra vertraging en daarmee overlast voor bijvoorbeeld inwoners of bedrijven.

  Laten liggen

  Een deel van de kabels die er op dit moment liggen worden op dit moment bovendien niet gebruikt. Het kan voor beheerders soms echter net zo duur zijn om deze te verwijderen, als het is om nieuwe aan te leggen. Om deze reden gebeurt dit vaak niet.
  De Nederlandse bodem raakt overvol. Kabels, leidingen, maar denk ook aan ondergrondse afvalcontainers, fietsenstallingen en parkeergarages.

  Bron: AD.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW