Waarden borgen in de smart city: juridisch nog een hoop te leren 22 aug 2018

  smartcityNieuwe technologieĆ«n volgen elkaar snel op en kunnen ons leven makkelijker, duurzamer en veiliger maken. Maar hoe houden we de smart city juridisch in de hand?  Hoe borgen we de privacy van de bewoners? In vakblad ROm geeft omgevingsrechtadvocaat Petra Schilder Spel een aanzet.

  Camera’s die je kenteken scannen als je een milieuzone inrijdt, een sensor in een afvalcontainer die meet wanneer de container bijna vol is en een lantaarnpaal die niet alleen licht geeft, maar ook geluid en de luchtkwaliteit detecteert. Al deze slimme toepassingen hebben met elkaar gemeen dat er data worden verzameld. Deze data vormen een belangrijk aspect van de smart city. Zonder dat kan de smart city immers niet ‘leren’ en zich niet verbeteren.

  Uit onderzoek dat het Rathenau Instituut op verzoek van het Miniserie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK) en de Eerste Kamer deed, blijkt dat technologiegebieden als robotica, internet of things, big data, virtual reality en digitale platformen de komende jaren zullen zorgen voor een nieuwe golf van digitalisering. Er ontstaat steeds meer een wisselwerking tussen de fysieke en de digitale wereld, waardoor producten of diensten kunnen worden afgestemd door analyse van data. Zo ontstaat er een nieuwe fase van de digitale samenleving, die zich kenmerkt door meten (data verzamelen), profileren (data analyseren) en interveniƫren (toepassen van data).

  Lees het hele artikel verder op Stadszaken

  Bron: Stadszaken.nl, 7 augustus 2018

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW