IVN krijgt tientallen aanmeldingen voor aanleg minibossen 9 aug 2018

  oerwoudHet IVN is blij verrast met het aantal aanmeldingen om kleine stadsbosjes te ontwikkelen. Maar liefst 55 gemeenten hebben zich aangemeld om een minibos (tiny forest) ter grootte van een tennisveld aan te laten leggen.

  De aanleg wordt gefinancierd door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. IVN Natuureducatie gaat 100 van dit soort ‘Tiny Forests’ aanleggen de komende 2,5 jaar.
  Vandaag, 9 augustus, wordt bekend welke twaalf gemeenten dit jaar worden gekozen om vier bosjes per gemeente aan te leggen. Later worden er nog 12 bekend gemaakt.
  Er staan al enkele tiny forests in Nederland, zo had Zaandam de primeur, maar staan ze inmiddels ook in Zwolle, Almere, Delft, Utrecht en Mook.

  Er is gekozen om vier bosjes per gekozen gemeente te doen, in plaats van twee per gemeente voor alle aanmeldingen. Dit zorgt ervoor dat de aanleg geen vertraging oplevert.
  De 31 gemeenten die niet gekozen worden na de eerste twee selectierondes hoeven niet bang te zijn. IVN is al bezig in gesprek met provincies of zij financieel kunnen bijspringen.

  Tiny forest

  Het bos is een dichtbegroeid stuk natuur ter grootte van een tennisbaan. Het is een plek voor vlinders, vogels, bijen en zelfs kleine zoogdieren. De bossen zijn echter ook geschikt als natuurlokaal voor kinderen en lessen.

  De realisatie wordt daarvoor ook breder getrokken dan alleen de gemeenten. Lokale buurtinstanties en omwonenden worden erbij betrokken.

  Wageningen Environmental Research onderzoekt het effect van de Tiny Forests op biodiversiteit, hittestress, waterberging en CO2 opslag.

  Lees hier het volledige artikel.

  Digitale nieuwsbrief Binnenlands Bestuur, 25-7-2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht

© Copyright 2014 CROW