Innovaties en versnelling nodig voor klimaatbestendig Nederland 23 aug 2018

  thermometerEr moet meer vaart komen in het hittebestendig maken van Nederland. Dat stelt Wim Kuijken in het Financieel Dagblad. Vooral agrariërs en bestuurders zouden hier mee bezig moeten zijn.

  Wim Kuijken is Deltacommissaris en waakt over de Nederlandse dijken en zoetwatervoorziening. Hij stelt dat Nederland goed beschermd en relatief veilig is, maar dat, zoals deze zomer, de extremen wel toenemen.

  “Steden lopen nu pas aan tegen de hitte. Naast heftige plensbuien krijgen ze te maken met langdurige warme nachten met temperaturen die zeven graden of meer hoger liggen dan in de buitengebieden. Ik zie veel actieve wethouders met ideeën om de stad te vergroenen en waterpartijen aan te leggen om regen vast te houden verkoeling te bieden, maar met het oog op de leefbaarheid zou ik graag zien dat iedereen een tandje bijzet. Het is zaak om naast grotere ook veel kleinere oplossingen tegelijkertijd te bedenken,” aldus Kuijken in het FD.

  Grotere oplossingen om droogte tegen te gaan zitten onder meer in het controleren van waterstanden in het IJsselmeer, dat voor een derde van Nederland zoet water levert.

  Op stedelijk niveau ziet hij vooral graag dat bedrijven inzetten op innovaties. “zonder innovaties gaan we niet de opgave om ons aan te passen aan de klimaatverandering halen. Alles begint en eindigt met nieuwe concepten voor duinversterking, herinrichting van woonwijken en watergebruik en -opslag.”
  Hij heeft hiervoor wel goede hoop in Nederland. “Het biedt bedrijven grote kansen. Het is een grote thuismarkt. Vergeet niet dat we een miljard per jaar te besteden hebben om technieken in de praktijk te brengen en daarna te exporteren.”

  Bron: Financieel Dagblad, 20 augustus 2018

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW