Bouwen op het water wint aan populariteit 20 aug 2018

  woonbootIn 2008 schreef Jacqueline Cramer, toen minister van VROM, al in een brief aan de Tweede Kamer dat ze een klimaatbestendiger inrichting van Nederland nastreefde. Daarbij noemde ze waterwonen al goede optie, omdat dit gecombineerd kan worden met ruimte voor de rivier.

  Tien jaar later lopen steeds meer gemeenten er ook warm voor. Aan de oevers van een voormalige zandwinningsplas bij Woerden staan al twaalf van dit soort woningen. Deze ‘Watervilla’s’ waren al wel tien jaar geleden bedacht. Eind dit jaar worden de laatste exemplaren opgeleverd.

  Steeds meer gemeenten zien het water als bouwlocatie. Olaf Janssen, directeur van Balance d’eau, ontwikkelaar van de watervilla’s in Woerden, zegt op de site van Binnenlandsbestuur dat meervoudig grondgebruik hiervoor de belangrijkste reden is. Bij nieuwbouwwijken moeten watergangen en plassen aangelegd worden voor waterberging. Met de waterwoningen blijft de bergingscapaciteit intact.
  “In Woerden zijn we nu klaar, in Delft hebben we woningen gebouwd, in Zeewolde gaan we nu starten en in Nijmegen hopen we volgend jaar te beginnen. We ontwikkelen daar nu met de gemeente een project met ongeveer 25 woningen,” aldus Janssen.

  Op locatie bouwen

  De waterwoningen worden op locatie gebouwd. Door het systeem van Balance d’eau kunnen zij heel ondiep bouwen. De woningen hebben maar 50 tot 60 centimeter diepgang. De woningen kunnen daarom gebouwd worden in een sloot van 120 centimeter diep. Volgens Janssen vallen de kosten voor beschoeiing en andere nevenkosten heel erg mee.

  Miranda van der Voort, woordvoerder bij de UvW, zegt dat er nog ruimte is voor bouwen op het water. Daarbij moet wel de waterveiligheid en de waterkwaliteit gewaarborgd zijn. In het geval van de meeste waterwoningen ligt dat in hand van gemeenten en waterschappen.

  Lees het hele artikel hier.

  Bron: Binnenlandsbestuur.nl, 10 augustus 2018.

   

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW