Maak van groen geen elitehobby

20-04-2017
Overal staan de knoppen van struiken en bomen op springen. In de vele groene buurttuinen en stadslandbouwprojecten kan je je longen vullen met de geur van de lente. Dit is het hippe, groene Rotterdam. Dit zijn de groene oases in de stad waar je de wereld en je zorgen achter je kan laten. Voorlopig nog tenminste, want het Rotterdamse groen dreigt een decadent goed te worden.

Zuiverende zen-tuin en pizza onder een fruitboom

Dit werd mij weer eens duidelijk gemaakt bij een discussieavond bij Wijkcoöp010 over de ontwikkeling van de Hofbogen. Vanuit verschillende organisaties werden er mooie en ambitieuze ideeën voor de voormalige spoorlijn gepresenteerd. Ideeën variërend van het aanleggen van water-zuiverende, rustgevende tuinen tot een Happy Italy terras met fruitbomen. “Ik zie het al helemaal voor me dat ik lekker tot rust kom in de zuiverende zen-tuin en een pizzapunt eet onder een fruitboom.”

De zen-tuin en de pizzapunt zouden nog veelvuldig terugkomen die avond. En hoe meer de mantra herhaald werd, des te meer ik me begon af te vragen of het groen op de Hofbogen, groen voor alle Rotterdammers zou worden. Of zou het alleen gericht zijn op een elite die het geld heeft om regelmatig buiten de deur te eten en daarbij een lokale kruidenthee op het Hofbogen-terras drinkt? Ontmaskerend was het moment dat iemand plenair opmerkte dat de discussieavond, op twee mensen na, alleen maar witte bezoekers had. Niemand die zich echt kon voorstellen hoe dat kwam.

De groene of ecologische beweging in Rotterdam (en de rest van Nederland) heeft een probleem. Het is een rijke, witte elite-beweging die dat zelf niet door heeft. Het lukt ons daarom niet om een massabeweging te worden. Waardoor het ons ook niet zal lukken om van Rotterdam echt een groene, duurzame ecologische stad te maken.

Lees het hele artikel op versbeton.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
 Security code

© Copyright 2014 CROW