CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

Adopteer een afvalbak – een kwestie van wennen

15-10-2013
Onlangs ben ik gebeld door de redactie van het TV-programma Editie NL. Ze hadden gelezen dat de gemeente Bronckhorst prullenbakken laat adopteren door bewoners en wilden weten of dat vaker gaat gebeuren. Ik kon ze vertellen dat dit soort vormen van bewonersparticipatie overal in Nederland al gebeuren, en steeds meer zullen plaatsvinden. Kijk maar eens bij de LinkedIn-groep ‘Actief burgerschap in de openbare ruimte’. Gemeenten betrekken steeds vaker burgers bij beheer en onderhoud van de openbare ruimte.

‘Zitten bewoners daar wel op te wachten? Dat is toch een taak van de overheid?’, wil Editie NL weten. Ik denk dat bewoners er alleen even aan moeten wennen. Want ik weet vanuit de kostenkengetallen die CROW heeft ontwikkeld voor beeldgericht onderhoud, dat het leeghouden van een afvalbalk gemiddeld 67 euro per jaar kost. Hoeveel moeite is het voor mij om af en toe de afvalbak te legen die bij mij in het hofje staat? Als elke bewoner van Ede zoiets zou doen besparen we 6,7 miljoen euro op de gemeentebegroting! Geld dat de gemeente dan kan besteden aan de basisscholen of de wijkcentra. Dat heb ik dan liever.

harro-verhoeven.jpgAls je de gemeente al iets wilt verwijten, dan is het dat ze er nog niet goed op zijn toegerust om op deze manier te werken. Het is voor de gemeenteambtenaar immers veel makkelijker om, net als het jaar daarvoor, een RAW-beeldbestek aan de aannemer te verstrekken, dan met allerlei bewoners afspraken te maken hoe zij zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun directe leefomgeving. Maar daar gaan we wel naar toe! Vorige maand heeft het kabinet de nota ‘Doe-democratie’ uitgebracht waar precies dit in staat. De overheid is niet meer automatisch de partij die alles doet wat met het collectief belang te maken heeft. Daar kan elke Nederlander wat aan doen. Niet meteen de klachtenlijn van de gemeente bellen, maar zelf oplossen.

Dat vergt wel een cultuuromslag, zowel bij bewoners als bij de gemeente. Veel gemeentelijke beheerders openbare ruimte zijn hier al druk mee bezig, weten wij uit onze contacten vanuit het CROW netwerk Levende Stad. Het is vooral een kwestie van doen, oefenen en wennen. Maar het zal ons helpen om de economische crisis door te komen.

Nu maar hopen dat Editie NL er echt een TV-item van maakt. Dan wennen we er allemaal weer wat aan…

Harro Verhoeven
 
www.crow.nl/kwaliteitscatalogus
www.levende-stad.nl

Reacties

Ineke
Deze eerste blog smaakt naar meer! Interessante informatie, regelrecht uit de praktijk. Sommige gemeenten zijn er al mee bezig, zoals Zoetermeer, maar voor velen is het ook nog een cultuuromslag. Ben benieuwd naar de toekomstige ontwikkelingen.
17-10-2013 15:42:44

Abonneer
 Security code
Scroll naar boven