Contracteren: directief of regisserend huwelijk?

14-11-2014

Laten we beginnen met een quizje: Waar heb ik afgelopen week lesgegeven?

Arjan Visser geeft les op locatie

Huwelijksaanzoek

Als ik zo ver weg van huis (Nijmegen, quiz-hint 1)  een aantal dagen les geef, blijf ik logeren. Ik vind het leuk om dan de stad in te gaan, zo ontdek ik steeds meer van Nederland. ’s Avonds, in een restaurantje op de markt waar bovenstaande foto is gemaakt, zat ik in de hoek naast een verliefd stelletje. Bij het hoofgerecht ging het licht uit en kwamen er muzikanten binnen. Ze stopten bij ons in de hoek van het restaurant...gelukkig niet voor mij, maar voor het stelletje.

En jawel hoor, er kwam een huwelijksaanzoek, waarbij de man traditioneel op één knie ging. Zou het, gezien deze traditionele aanpak, een directief huwelijk worden misschien? Ik lees dat deze traditie, net als directief opdrachtgeverschap, langzaam aan het verdwijnen is. Het zal denk ik, net als de RAW, wel blijven bestaan, maar wellicht in een andere vorm. Als hybride contracten bijvoorbeeld. En ach, wanneer is iets eigenlijk traditie? De RAW is pas een jaartje of 35 oud. Als dat al traditie is, dan ben ik ook traditie!

Goed, hoe dan ook, traditie of niet, ik zat wat ongemakkelijk op een halve meter afstand van dit schouwspel. Gelukkig zei ze 'ja' en konden we dooreten, uiteraard na felicitaties.

De cursus: regisserend opdrachtgeverschap

De cursus Markt- Contract- en Projectbeheersing die ik vorige week gaf, behandelt een hele rits onderwerpen die relevant zijn voor alle publieke bouwprojecten. Ik ga in op zaken als:
  • risicomanagement
  • aanbesteden en EMVI
  • contracten en contractbeheersing
  • functioneel specificeren
 
De doelgroep bestaat vooral uit de mensen en de organisaties die zich ontwikkelen van directief (RAW) naar regisserend (UAVgc) opdrachtgeverschap.
 
Veel materie was nieuw voor de meeste deelnemers. Het loslaten van techniek en directie voeren blijft voor velen lastig. Gelukkig was er bij deze groep cursisten wel overwegend vertrouwen in de markt. Dat maak ik ook wel eens anders mee. Zo heb ik ooit een cursist gehad die sprak over ‘de tegenstander’, daarmee doelend op de aannemerij. Zou u een huwelijk sluiten met uw tegenstander?

Netwerken met oude boertjes

Tja, daar zaten we dan, de cursisten en ik. Aan de Koemarkt (hint nummer 2), in een cafézaaltje met drumstel, gitaar en podium. Ik voelde me prima op mijn gemak op dat podium. Ik kan immers bogen op jarenlange podiumervaring met mijn band.

We waren nog maar net van start gegaan…en toen verstonden mijn cursisten me ineens niet meer. Wat bleek? Het was dinsdagochtend gebruikelijk voor gepensioneerde boertjes om nog even bij elkaar te komen in het zaaltje naast ons om te keuvelen (geen quiz-hint) zoals zij dat zelf noemen. Nu noemen we dat ‘netwerken’. Netwerken en terugkijken op vervlogen tijden, waar op dinsdagochtend traditioneel ook écht een koemarkt werd gehouden. Met ‘handjeklap’ (quiz-hint 3), een soort van LEAN aanbestedingen en contract zeg maar.

Maar wat een lawaai maken die oude boertjes als het gaat over vervlogen tijden van handjeklap! Gevolg? Ik maakte gebruik van de microfoon op het podium, al was dat nou net het enige dat ik vroeger niet mocht van mijn bandleden.
 

Arjan Visser geeft les op locatieTexel of Terschelling

Kortom, in mijn werk zie je nog eens wat van Nederland. Ik kom bij heel veel organisaties om les te geven, te sparren en te coachen. Veelal bij overheden, maar ook bij opdrachtnemers, met name het MKB de laatste twee jaar. Zo maak je nog eens wat mee tijdens je werk en zie je veel van Nederland en ontmoet ik veel mensen.

Ik zal dít uitstapje natuurlijk niet snel vergeten. De microfoon, de boertjes, de koemarkt en het huwelijksaanzoek. Ik wacht nog op een uitstapje naar Texel of Terschelling of een van de andere eilanden. Wellicht dat daar ook wordt nagedacht over regisserend opdrachtgeverschap. Dan doe ik weer verslag en wie weet maak ik ook daar een quiz van.

Wie weet waar de foto’s uit dit verslag zijn gemaakt: laat het weten via een reactie!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven