CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

Contractdatasets bekijken, voor ieder wat wils

14-05-2019

De deelnemers aan het Provinciaal Contracten Buffet waren daarbij goed vertegenwoordigd. 
Zij zijn de koplopers zijn op het gebied van contractdatasets bij CROW. Onze geheel open vraag was: wat willen jullie zien?

Aansluiten op gebruik

Op meerdere manieren kwamen jullie tot het verzoek: laat de data zien die nodig is voor je werk, op de manier die handig is bij je gebruik ervan. De een verzocht om een view voor elke rol in een IPM team: projectmanager, projectbeheerser, contractmanager, technisch manager, omgevingsmanager. Die hebben natuurlijk allemaal andere informatie nodig. Of denk aan je applicaties voor asset management, functioneel specificeren en kwaliteitsborging. Daarin wil je de data steeds op een andere manier tonen, passend bij wat je aan het doen bent in de applicatie. Of een view voor opdrachtnemers of opdrachtgevers.

Ik heb laten zien hoe de Basisspecificaties uit 2016 in de kennisbank staan – dat vonden gebruikers TOTAAL NIET gericht op gebruik.

BlogE1.png

Als Google: Zoeken, vergelijken en feedback geven

Waar ik in eerste instantie nog dacht aan het bekijken van één dataset, zoals de PCB set voor wegen, dachten de gebruikers aan het combineren van datasets, kunnen zoeken en vergelijken. De een wil bij voorbeeld kijken naar wijzigingen in contractdatasets na start van een project, om te controleren of een wijziging in de opdracht nodig is. Een ander wil een contract samenstellen en de eigen, PCB én CROW eisen bekijken om te kiezen welke gebruikt en welke weggelaten worden. Een goede zoekfunctie is belangrijker dan één mooie, statische view in de kennisbank.

En natuurlijk: we willen feedback kunnen geven op de data. Dat is ook weer het vuur voor verbetering.

BlogE2.png

Als Excel: overzicht?

Een andere gemeenschappelijke wens was: eenvoud en overzicht. Met Google-achtige functies en zoeken, krijg je mogelijk geen overzicht.
Toen stelde ik voor: dan zoals een vraagspecificatie, met eisen per object in een eistabel? NJET: dit geeft veel details en weinig overzicht.

BlogE3-(1).png

Te veel detail is niet waar de gebruikers naar zoeken. Wel overzicht. Bijvoorbeeld: bij een object alle eisteksten zien, in een tabel. Om te kunnen zien waar keuzes gemaakt moeten worden voor het contract.

#Nerdalert for nerds

De reactie van de meeste ict-ers op deze vraag is: maar het is toch linked data, daar kunnen we zelf in zoeken, we zorgen zelf wel dat het overzichtelijk wordt. Dat klopt, als je sparql beheerst dan kun je het zelf. Voor alle anderen is een voorgebakken view toch handiger. Inclusief mijzelf. De volgende reactie is: kijk maar bij CB-NL, zo kun je handig door de data heen klikken…. De gebruikers die niet linked-data minded zijn vinden dat niet zo tof, dan zie je details maar niet het grote plaatje.

BlogE4.png

Hoe nu verder?

We willen heel wat! Helaas vraagt dat nogal wat programmeerwerk. Ik neem voor het hier en nu twee zaken mee om direct te onderzoeken:

  1. In de kennisbank moeten we vooral de eisen per object / activiteit / functie laten zien. De publicatiestructuur (de hoofdstukken van RAW waar de data vandaan komt) is minder belangrijk. Op dit moment kan dat, per dataset
  2. Voor werkgroepen is het op dit moment het handigst, om een uitdraai van de data in Excel te krijgen. Dan is selecteren en sorteren stukken makkelijker.
  3. Zodra we een objecttypebibliotheek hebben,  kunnen we de datasets aan elkaar linken, omdat de eisen aan een object in de objecttypebibliotheek gekoppeld kunnen worden. Als dat zover is (lees: over een paar jaar) kan de kennisbank ook snel doorsnedes van meerdere contractdatasets laten zien.

De data laten zien voor elk gebruik, dat moet gebeuren in eigen softwareapplicaties. Welke software-leverancier pakt deze handschoen op?

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven