CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

‘Belangrijk dat iedereen uniform handelt’

16-01-2017
De gemeente Amstelveen heeft als eerste gemeente alle inspecteurs beeldkwaliteit een incompany training Opleiding Inspecteur Beeldkwaliteit laten volgen. Dit is de opmaat naar het CROW Certificaat Inspecteur Beeldkwaliteit: hét kwaliteitskeurmerk voor ervaren inspecteurs beeldkwaliteit. We vroegen twee cursisten naar hun ervaringen.
 
“Ik ben veel nauwkeuriger gaan meten. Ik voer mijn werk nu correcter uit dan voorheen.” Rutger Stam is voorman van rayon 8 in Amstelveen en in die functie verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van de openbare ruimte. “Schouwen heb ik eigenlijk ‘via, via, via’ geleerd. Door het gewoon maar te doen, zeg maar. Toen ik gevraagd werd of ik de opleiding tot Inspecteur Beeldkwaliteit wilde volgen, heb ik meteen ja gezegd. Het geeft duidelijkheid, er is minder ruimte voor discussie.”
 

Man van de praktijk

Stam’s collega Kees Muis beaamt dat, maar is ook kritisch. “Ik ben een man van de praktijk. Een doener. Dus als ik tijdens een schouw iets tegenkom dat moet worden aangepakt, doe ik dat direct of ik plan het op korte termijn in. Volgens de CROW-methode zou ik zo’n situatie moeten afkeuren. Dat druist een beetje in tegen mijn aard. Al begrijp ik dat het juridisch allemaal keurig is dichtgetimmerd. Maar de openbare ruimte is levende materie, het is niet zo zwart-wit als we in de opleiding hebben geleerd. En ik weet dat meer collega’s er zo tegenaan kijken.”

Als voorbeeld noemt Muis een prullenbak. “Helemaal leeg, op een afgebroken paraplu na. Die steekt er dan een beetje bovenuit. Dat moet je met de laagste score beoordelen tijdens een schouw. Ik heb daar moeite mee. Vind het te streng en te statisch. En op dit soort voorbeelden ging ik tijdens het praktijkexamen dan ook nat.” Op die laatste opmerking volgt een bulderende lach. “Maar ik ga het nog wel over doen hoor. De werkgever wil dat we het papiertje halen.”
 

Instinkers

Ook Stam struikelde de eerste keer over  het praktijkexamen. “Er zaten nogal wat instinkers tussen de vragen en opdrachten. Of zaken die multi-interpretabel zijn. De tweede keer ben ik wel geslaagd. Toch vind ik het goed dat je zo’n hoge puntenscore moet halen. De opleiding krijgt daardoor meer waarde. De lat ligt hoog, en dat is prima. De kennis die je krijgt aangereikt is heel goed in de praktijk toe te passen en dat doen we hier dan ook dagelijks.”

Muis geeft nog een voorbeeld van hoe theorie en praktijk elkaar soms in de weg zitten. “Tijdens het praktijkexamen reed er op het door ons te schouwen plein opeens een veegmachine zijn dagelijkse rondje. Dat was dus net niet de bedoeling. Die hebben we dus maar even weggestuurd.”

Rode draad voor iedereen

Muis mag dan wat kritischer zijn, hij onderschrijft het onderliggende doel van de gemeente Amstelveen om alle medewerkers dezelfde opleiding te laten volgen. “We doen in Amstelveen het beheer op basis van beeldbestekken. En dan is het belangrijk dat iedereen uniform handelt. Dat er een rode draad is die voor iedereen, dus ook voor aannemers die het werk uitvoeren, geldt.”

Muis werkt al 32 jaar als gebiedsbeheerder in Amstelveen en heeft dus een schat aan praktijkervaring in te brengen. “Door een cursus als deze leer je anders kijken, dat is altijd goed. En ik ga ervan uit dat niet alles al is uitgediscussieerd. Dat ervaringen en werkwijzen niet muurvast liggen. Dat werkt ook niet in de samenwerking met aannemers en ingenieursbureaus. Je zit altijd weer bij elkaar aan tafel en dan is het soms een beetje geven en soms een beetje nemen. En zeker als het om groen gaat, dat groeit en bloeit, kun je niet altijd maar een streep zetten en zeggen: ‘zo moet het en niet anders’. Nogmaals, ik begrijp dat je een ondergrens moet trekken. Helemaal met de contracten van tegenwoordig moet je zaken juridisch goed afdekken. Maar dat mag niet ten koste gaan van de goede verhoudingen en het logisch verstand.”

Armand Landman
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Scroll naar boven