CROW Academie: vanaf 10 mei weer cursussen op locatie. Lees meer

Help de pers zit achter me aan!

24-01-2014
Zodra de publicatie er was klopten collega’s aan de deur, mailden, appten en belden mij voor een persbericht: wat zijn de belangrijkste verschillen, hoe leggen we het uit zonder veel jargon, en welke oude publicaties vervallen nu?

“Zouden de media dit persbericht oppikken eigenlijk?”, bedacht ik me en, zo ja, wat dan?
 

De pijlen die volgens de nieuwe richtlijn omhoog zullen wijzen. (Bron)

Een telefoontje en alles gaat weer anders

Geen tijd om bij stil te staan, weer een telefoontje. Het persbericht moest helemaal anders,  de richtlijn krijgt een zware status: decentrale overheden - dat zijn de provincies, gemeenten en de waterschappen - sluiten zich ook bij de richtlijn aan! Moet er ook in, overleg!
Op dinsdag ging het bericht de deur uit en dat heb ik geweten. Help de Pers zit achter me aan! Hoort dit ook bij het werk? Ja joh, en het is nog hartstikke leuk ook. Die ‘persmuskieten’ willen alles van je weten, nieuwsgierig zijn ze, maar ze luisteren wel naar je. Weer een telefoontje. “Verkeerspro wil met je praten over de nieuwe richtlijn. We hebben nog wel een paar tips voor je.” Gelukkig zijn de collega’s van Communicatie erg behulpzaam. Intussen verschijnt het persbericht op verschillende websites. En dan gaat het hard. “Dit is niet normaal meer” denk ik.  “Ik kom niet meer aan werken toe.”

Communicatie hoort bij een kennisorganisatie

Maar dit is ook werk: communicatie hoort bij het werk in een kennisorganisatie.  Weer een bericht: “De Spits heeft gebeld. We hebben je naam doorgegeven. Bel je terug? Wel meteen doen hoor want ze hebben een deadline!” Waar gaan we het in hemelsnaam over hebben? De nieuwe richtlijn natuurlijk. “Wat zijn de verschillen?”  Dit is mijn kans. Het is fijn dat er aandacht is voor het werk van de CROW-werkgroep die 3 jaar heeft geworsteld en uiteindelijk een piekfijn product heeft afgeleverd dat bijdraagt aan een rustiger wegbeeld en dat bovendien de doorstroming en de verkeersveiligheid verbetert.  De journalist was een en al oor en ik heb wel een kwartier met hem gesproken.

Ik heb ‘verkeersveiligheid’ vier keer geturfd

De volgende dag stond er een mooi artikel over het onderwerp op pagina 4 van de Spits. Jammer van de pijlen op de foto erbij (die niet voldoen aan de nieuwe Richtlijn), maar CROW stond er goed in en het woord verkeersveiligheid heb ik vier keer geturfd in het stuk.  Complimenten van collega’s stroomden binnen. Leuk om even in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar niet te lang. Ik moest alweer opschieten,  want de NOS had de Spits ook gelezen en wilde dat ik terugbelde. Wauw, waar ging dit naar toe? Het begon echt groot nieuws  te worden! En spannend ook, de NOS, hadden we het over radio, TV? Whatever, we gingen ervoor!  Vier collega’s stonden aan mijn bureau met heel veel tips. Waardevol. Ook Omroep MAX heeft gebeld,  voor een radio-interview  op ‘Wekker Wakker’ op Radio 5. De grappen waren niet van de lucht: ”Langzaam praten Frans!” Het kwam goed. Dit is gewoon leuk om te doen. Wat is het volgende CROW-product dat zich leent voor een persmoment?
 

Frans Heijnis


Bekijk de berichten in Spits en Verkeerspro. Beluister de uitzending van Wekker Wakker.


Reacties

Wilma
Leuke blog Frans! Ik herken er wel wat in toen nav ons KpVV-bericht over haal- en brenggedrag rondom de school de pers Friso en mij ook 'overviel'... hoe hou je de nuance tussen al die one-liners die journalisten willen horen? Mooie opgaaf!
29-1-2014 21:55:53

fan
Je voelt de vibes als je het leest, de trots en de spanning, een nieuwe kant van je werk die jou ook past! Mooi gedaan!
28-1-2014 09:07:29

Abonneer
 Security code
Scroll naar boven