De website is vrijdag 24 november vanaf 22:30 tijdelijk niet beschikbaar. Voor meer informatie klik hier.

Opgroeien met RAW: van traditioneel naar hip & happening!

28-02-2017
Een vraagje: kent u RAW? Jazeker, van de spijkerbroeken bedoel je? Euhm nee, niet die nee, als ik mij niet vergis is die merknaam door G-star geregistreerd. Ik heb het over de Rationalisatie en Automatisering Grond-, Water- en Wegenbouw!


RAW mag weer helemaal!

Bent u professioneel opgegroeid in de GWW-sector? Dan zult u waarschijnlijk niet bovenstaand antwoord geven op de vraag ´Wat is RAW?´. Waarschijnlijk kon u ook niet vertellen waar de afkorting precies voor staat, maar de systematiek zal u niet onbekend zijn. Iedereen in de sector heeft ten minste gehoord van de RAW-systematiek, en de meesten hebben er ook mee gewerkt. Best bijzonder eigenlijk! Zeker als je bedenkt dat er toch voor ca. 46.000 FTE (verwachtingen bouwproductie EIB) werkgelegenheid is in de branche.

Tegenwoordig hebben we natuurlijk veel meer moderne en hippe contractvormen zoals de UAV-gc. Maar hoe langer ik in de sector werk, hoe meer waardering ik krijg voor de RAW-systematiek. Zeker nu ik sinds kort werkzaam ben bij CROW. RAW is retro, maar nog steeds super hip. Het lijkt soms wel of het maken van contractkeuzes net zo onderhevig is aan trends als de kleur van je bankstel. En om in modetermen te spreken: RAW mag weer helemaal in 2017! Ook uit de Klantmonitor blijkt dat traditionele contracten (lees: RAW contracten) nog steeds veel worden toegepast.
 

Mijn Standaard en ik

Ik wil u graag meenemen in mijn verhaal en hoe ik ben opgegroeid met de RAW. Na mijn studie ben ik begonnen als projectcoördinator van projecten op de grotere recreatiegebieden. Ik wist van toeten noch blazen als het ging om de realisatie van projecten in de infra. Wie doet wat, welke verplichtingen heb ik, welke rechten heb ik, wat mag ik? En vooral ook: wat moet de aannemer doen, en hoe zorg ik dat de aannemer mij geen ‘oor aannaait’.
 
Die eerste jaren was het archief van mijn voorganger mijn beste vriend. Een aantal CROW publicaties, een paar oudere RAW bestekken en de Standaard RAW-bepalingen 2005, de blauwe bijbel! Daar ging ik, trial and error! Een nieuwe ontsluitingsweg: asfalt, grondwerk, straatwerk, markeringen…. ik sla de blauwe bijbel maar eens open. Verrek, hier staat wel wat bruikbaars in! Ik maak een ontwerp en begin met het bestek. Met de software en wat voorbeeldbestekken van mijn voorganger stel ik een bestek op. Het voelde in die tijd echt als ‘mijn Standaard en ik’.
 

Antwoorden

Aanbesteden, aannemer de opdracht geven en aan de bak. Aannemer: “Luister eens Niek, onze landmeter moet die asfaltweg ook uitzetten… die uren willen we wel betaald hebben!”. Ai! En nu dan? Heeft de aannemer hier inderdaad recht op? Even zoeken in de Standaard. Ik word getest: die kosten zijn voor de aannemer! Langzamerhand kwam ik er achter dat heel veel antwoorden op mijn vragen te vinden zijn in de blauwe bijbel.
 
Na mijn eerste baan heb ik zowel bij opdrachtgever als opdrachtnemer en adviesbureau gewerkt. Hier heb ik kunnen zien dat de RAW-systematiek diep is geworteld in de sector. Ik daag mensen uit voorbeelden te noemen vanuit andere sectoren waar uniformiteit zo ver is doorgevoerd!
 

Koesteren en verjongen

Helaas wordt sinds het ontstaan van de ‘moderne’ contractvormen een RAW contract automatisch bestempeld als ‘traditioneel’. Ik ben zelf van mening dat dit een negatieve bijsmaak heeft die de systematiek niet verdient. Laten we de systematiek koesteren en blijven verjongen zodat RAW weer hip en happening wordt/blijft. Overigens: wat is nu modern? Dat is toch net zoiets als ‘De Nieuwe Regeling’ (DNR), die na de laatste wijziging weer net iets nieuwer is geworden?


De Standaard en u…?

Hoe kijkt u tegen RAW aan? Vindt u dat er meer of minder gebruik van RAW gemaakt moet worden? Wat vindt u goed aan de systematiek en wat kan beter? Ik kom graag met u in contact, dat kan onder andere door onderstaand uw reactie te plaatsen!
 

Niek van Onna
Consulent Aanbesteden en Contracteren

Reacties

Fred Meekes
Beste Niek.
Is het traditioneel als de stratenmaker de laatste passtenen met de hamer aantikt?
Of als de schilder nog met een kwast de verf op het kozijn aanbrengt?
Maakt allemaal niet uit. Als Bohemian Rhapsody van Queen traditioneel op de eerste plaats in de Top2000 staat, zegt dit iets over de kwaliteit van dit nummer. Zo is Bach ook groot geworden tot ver ná zijn tijd.
En zo blijft wat vroeger traditioneel goed was, ook in de toekomst nog traditioneel goed.
NB. Laat niet onverlet, dat er (heel soms) nieuwe zaken nog beter kunnen zijn, maar ook die worden ooit traditie.... :)
Fred.
3-5-2017 8:43:49

Abonneer
 Security code
Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven