Samenwerken als in de Jupiler Pro League?

19-12-2018

Het is dit jaar gelukt! Zonder officieel onderzoek durf ik het woord ‘samenwerken’ als meest gebruikte woord van 2018 in de bouwsector te betitelen. Logisch, want als je ook maar een beetje mee wilt praten op evenementen, congressen en netwerkborrels dan zorg je dat je een mening hebt over samenwerken.

Even voorop gesteld, ik ben ook voorstander van goed/prettig/positief samenwerken. Hoe kan je daar tenslotte tegenstander van zijn? Daar komt de maar: het verheerlijken van samenwerken lijkt zo’n beetje de norm geworden. Samenwerken is langzaam maar zeker uitgegroeid tot HET toverwoord. Een slecht contract, een opdrachtgever met beperkte kennis, een zelfoverschattende aannemer, moeilijke omstandigheden… Nee, tegenwoordig ligt het allemaal aan de samenwerking.
Veel mensen die eerder niks op hadden met onze sector zagen een kans. Zij verdienen inmiddels bakken met geld aan het veranderen van onze cultuur. Op sleutelposities zitten vertegenwoordigers van deze lobby. De beïnvloeding is compleet. Er is géén weg terug roepen ze bij WC-eend en iedereen hobbelt achter het worteltje aan.

Ezel

Vooral de mensen die samenwerken tot doel verheffen geven mij jeuk. Want samenwerken is geen doel. Beter samenwerken ook niet. Er zijn hulpmiddelen en tools om beter samen te kunnen  werken. Beter samenwerken is op zichzelf een middel om onze doelen te bereiken. Die zijn voor ieder individu, iedere afdeling en iedere organisatie anders. Dat maakt samenwerken ook zo moeilijk. Hobbymatig is het al lastig. Wie vult de waterflessen? Wie rijdt de kids naar een uitwedstrijd? Wie neemt de ballen mee? Wie wast de shirtjes? Daarbij gaat het om een samenwerking tussen mensen die zich vrijwillig verenigen binnen een vereniging. Als samenwerken dan al moeilijk is, mogen we dan van elkaar verwachten dat we als bouwsector belangenoverstijgend kunnen samenwerken?

Ajax, Feijenoord, PSV en alle andere eredivisie clubs hebben behoefte aan een spannende, leuke en interessante competitie. Als zij echt zouden samenwerken, dan moet dat elk jaar lukken. In de Belgische Jupiler Pro League zijn daartoe inmiddels de eerste initiatieven genomen… Die spannende, leuke en interessante competitie is echter niet het individuele doel van de verschillende clubs en ook niet van de spelers, het is een middel om hun eigen doelen te bereiken. Ze hebben elkaar nodig, net zoals Opdrachtgevers en Opdrachtnemers in de bouwsector elkaar nodig hebben om hun eigen doelen te bereiken.

Ik denk dat goed samen kunnen werken met collega’s, het eigen team, de eigen afdeling en binnen de eigen organisatie al te vergelijken is met Eredivisie niveau. Laat ik dan de conclusie trekken dat belangenoverstijgend samenwerken binnen een bouwproject Champions League is. Je kan natuurlijk getraind worden, maar op dit niveau is aanleg en talent een vereiste. Dus misschien moeten wij én al die samenwerkingscoaches in Nederland de ambitie iets bijstellen: “Champions League spelen is niet voor iedereen weggelegd!”

Deze blog heb ik geschreven om uit te leggen dat samenwerken moeilijk is. Dat zeg ik ook uit eigen belang. Van CROW heb ik namelijk de opdracht meegekregen om door te ontwikkelen op de competentie samenwerken. Als iedereen weet dat het moeilijk is, dan staan kleine stapjes gelijk aan grote progressie. Helpt u mij mee om mijn individuele doel te halen?
Misschien draagt dat ook wel bij aan grotere doelen. Misschien wordt samenwerken dan weer één van de vele dingen die belangrijk zijn binnen een bouwproject.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit bericht
Abonneer
 Security code
Mét CROW onzichtbaar goed geregeld
Scroll naar boven