Op woensdag 1 april vindt tijdens de Automotive Week in Helmond een bijeenkomst plaats voor wegbeheerders. Centraal staat de ontwikkeling: slimme voertuigen op slimme infrastructuur. Wat zijn voor wegbeheerders de verwachtingen, valkuilen en kansen?
De eerste tests met zelfrijdende voertuigen komen er aan. Er zijn al voertuigen die met elkaar communiceren en als het aan de automotive industrie ligt, zijn dat er snel veel meer. Het gebruik van de interactie tussen voertuigen en de verkeersinfrastructuur heeft een geweldige potentie. Met een actieve opstelling halen wegbeheerders het meeste uit de inzet van nieuwe technieken.
Laat u als wegebeheerder tijdens deze bijeenkomst bijpraten. Denk mee over de toepassingen en oplossingen voor problemen die u ziet voor de inzet van Coöperatieve Intelligente Transportsystemen (C-ITS) en zelfrijdende voertuigen. Hoor hoe C-ITS in Helmond in de praktijk werkt. Laat u door drie keynote speakers bijpraten over de ontwikkelingen op het gebied van Coöperatieve ITS en testen met zelfrijdende voertuigen. Na de netwerklunch kunt u in een drietal workshops verder ingaan op C-ITS en de testen met zelfrijdende voertuigen.
Diverse projecten op het hoofdwegennet willen demonstreren dat C-ITS, communicatie tussen voertuigen onderling en wegkantsystemen, leidt tot een betere doorstroming van het verkeer. Binnen het programma Beter Benutten is de stedelijke bereikbaarheid een belangrijk thema en hiervoor biedt C-ITS kansen. Specialisten hebben nagedacht over welke veelvoorkomende problemen met behulp van C-ITS opgelost kunnen worden. In deze workshop denkt u als wegbeheerder mee over een concretisering hiervan: wat zijn problemen die u ervaart en hoe zouden de mogelijkheden van C-ITS een oplossing dichtbij kunnen brengen? Het bij elkaar brengen van uw kennis van de verkeersproblemen en de mogelijkheden die ITS-specialisten zien, is een belangrijke stap naar de inzet in de praktijk.
Compass4D is een Europees project waarbij in 7 Europese steden ITS-toepassingen (in-car waarschuwingen bij wegwerkzaamheden, snelheidsadviezen, groentijdinformatie verkeerslichten etc) worden getest. Het is, als de testen zijn geslaagd, uitdrukkelijk de bedoeling de systemen grootschalig in Europa in te gaan zetten in het operationeel verkeersmanagement. In deze workshop wordt ingegaan op de praktische aspecten van invoering van dit soort systemen: welke systemen zijn of komen op de markt, wie zijn de leveranciers, en hoe ver staat het met standaardisatie?
We willen van Nederland hét testland voor zelfrijdende auto’s maken. Redenen hiervoor zijn mogelijke verbetering van bereikbaarheid, verkeersveiligheid en leefbaarheid. Daarnaast biedt de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen volop kansen voor economische ontwikkeling. Rijkswaterstaat, CROW en Connekt hebben samen Dutch Roads for Self Driving Vehicles gelanceerd. Met de organisatie van Dutch Roads wordt aan wegbeheerders een platform aangeboden voor kennisuitwisseling, ondersteuning en kennisvergroting op het gebied van (grootschalige) testen met zelfrijdende voertuigen. In deze workshop wordt met u, als wegbeheerder, geïnventariseerd welke kansen, bedreigingen en kennisvragen aanwezig zijn en op welke manier Dutch Roads u hierbij kan faciliteren. Daarnaast wordt u geïnformeerd over de huidige stand van zaken rondom het toestaan van testen met zelfrijdende voertuigen op de openbare weg.
CROW-Fietsberaad is op 27 maart aanwezig op de Automotive Week met een sessie en demonstratie.
Hier komen de nieuwsberichten
De Automotive Week vindt plaats van 25 maart tot 1 april 2015 in Helmond. Automotive Campus Steenovenweg 1 5700 MC Helmond
Lees het programma van de Automotive Week op: www.automotiveweek.nl. Of bekijk deze video voor een indruk van de sfeer en inhoud.
Wegens grote belangstelling is inschrijven voor deze bijeenkomst helaas niet meer mogelijk.