CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Webcast: Nieuwe wetgeving luchtkwaliteit en duurzame kernen en steden

 • Datum: 15-11-2018
 • Productgroep: Thema Bijeenkomst
 • Soort: Gratis
 • Thema: Duurzame mobiliteit, Klimaat, Luchtkwaliteit, Mobiliteit en ruimte

De invoering van de Omgevingswet kan gevolgen hebben voor de manier waarop overheden met het thema’s luchtvervuiling en wetgeving omgaan. Hoe meten en berekenen we de uitstoot? Welke maatregelen zijn in beeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en hoe pakt dat in de praktijk uit? Tijdens deze bijeenkomst wordt de laatste stand van de techniek gedeeld en kunt u inspiratie opdoen aan de hand van voorbeelden bij collega-gemeenten. De bijeenkomst kunt u live volgen via een webcast.

 
Gratis
Inschrijven via de website is op dit moment helaas niet mogelijk. Wel kunt u altijd informeren naar de mogelijkheden voor deelname. Bel de klantenservice: 0318 - 69 53 15 of e-mail klantenservice@crow.nl.
 • Een gezonde lucht is belangrijk voor een vitale leefomgeving. Verkeer is een belangrijke bron van luchtvervuiling, die onder andere met wetgeving wordt aangepakt. Op Europees niveau worden de normen langzamerhand steeds strenger. De invoering van de Omgevingswet kan ook gevolgen hebben voor de manier waarop overheden met dit thema omgaan. Hoe meten en berekenen we de uitstoot? Welke maatregelen zijn in beeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en hoe pakt dat in de praktijk uit? Tijdens deze bijeenkomst wordt de laatste stand van de techniek gedeeld en kunt u inspiratie opdoen aan de hand van voorbeelden bij collega-gemeenten.

  Voor wie?

  Het programma is interessant voor medewerkers van gemeenten.

  Fysieke bijeenkomst

  Mocht u liever bij de bijeenkomst aanwezig willen zijn, dan kunt u zich via een aparte inschrijfpagina aanmelden.

 • Middagprogramma

  13.00 13.15 welkom CROW

  13.15 13.45 Remko Kreton – Sensornet 
  Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om steeds gedetailleerder en transparanter de luchtkwaliteit in beeld te brengen. Via apps op de mobiele telefoon en kleine sensoren via het internet of things (IoT) zijn burgers in staat om hun eigen omgeving te monitoren. Sensornet voert metingen uit voor geluid en luchtkwaliteit. Ook voor ultrafijn stof. Hoe is sensornet ontstaan? Wat zijn succes- en faalfactoren voor het uitvoeren van metingen door de bewoners zelf? Kwaliteit en toepasbaarheid van de beschikbare technieken versus de emoties van de burger.

  13.45 -14.15 Discussie

  14.15-14.30 Pauze

  14.30-15.00 Harry van Bergen – Gemeente Amsterdam 
  Burgers kunnen via bureaus als Sensornet beschikken over informatie over luchtkwaliteit en hiermee de overheid aanspreken op haar verantwoordelijkheden. De overheid is daarentegen gebonden aan wet- en regelgeving en benadert luchtkwaliteitsproblemen vaak op modelmatige manier. Deze tegenstelling leidt tot allerlei spanningen en vraagt om een creatievere en open benadering. Hoe gaat Amsterdam hiermee om binnen de huidige wetgeving? Wat voor kansen biedt de omgevingswet? 

  15.00-15.30 discussie

 • U kunt zich via de inschrijfknop of via onderstaande link inschrijven voor de webcast. Deelname is gratis.
  De bijeenkomst wordt live als webcast uitgezonden. U kunt vanachter uw pc de presentaties volgen en via de chatfunctie kunt u deelnemen aan de discussie. U dient wel te beschikken over een pc met internetverbinding en speakers of koptelefoon voor het geluid.

  Liever naar de fysieke bijeenkomst?

  Aanmelden voor de fysieke bijeenkomst kan via een aparte inschrijfpagina.

 • Vragen of opmerkingen over de bijeenkomst kunt u mailen aan Jurgen de Haan (jurgen.dehaan@crow.nl) of Marco van Burgsteden (marco.vanburgsteden@crow.nl).   

 • Bijeenkomstenreeks Mobiliteit en duurzame steden en regio’s

  Duurzaamheid is een breed begrip, ook in de wereld van mobiliteit. Het gaat over zuinig omgaan met natuurlijke bronnen, over robuuste investeringen, over de kosten en effecten van mobiliteit op de omgeving, over gezondheid en over de vraag hoe wij in de toekomst verstandig mobiel kunnen blijven. Hoe breng je bereikbaarheid, economie, leefmilieu, klimaat met elkaar in evenwicht? Wat maakt een stad, kern of regio duurzaam en welke rol speelt mobiliteit hierin? De bijeenkomstenreeks Mobiliteit en duurzame steden en regio’s gaat in op enkele onderwerpen.

  Centrale vraag

  Waar kunt u als beleidsmedewerker of verkeerskundige de relatie tussen duurzaamheid en mobiliteit leggen? Dat is de centrale vraag in de reeks bijeenkomsten die CROW-KpVV in 2018 organiseert samen met en voor professionals uit de sectoren die betrokken zijn bij dit thema. Per bijeenkomst staat een verkeerskundige beleidsvraag centraal en behandelen we een aantal onderwerp die relevant zijn 

  Reeks bijeenkomsten

  • 31 mei 2018: Toegankelijkheid voor iedereen maakt kernen en steden duurzaam | terugblik
  • 28 juni 2018: Omgevingsvisie/-plan en duurzame steden en regio’s | terugblik
  • 27 september 2018: Klimaatadaptatie en de duurzame stad en regio | terugblik
  • 15 november 2018: Nieuwe wetgeving luchtkwaliteit en duurzame kernen en steden | aanmelden via groene knop
 • Hier komen de nieuwsberichten

Scroll naar boven