CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

Webcast: Mobiliteit en plattelandsgebieden met bevolkingsdaling

 • Datum: 16-11-2017
 • Productgroep: Webinar
 • Soort: Gratis
 • Thema: Bereikbaarheid, Mobiliteit en ruimte

CROW-KpVV presenteert in 2017 de themareeks Mobiliteit en Omgeving, welke dit jaar uit vijf themamiddagen bestaat. Op 16 november wordt de vijfde en laatste themamiddag georganiseerd, die ook live als webcast te volgen is. Deze webcast staat in het teken van mobiliteit, bereikbaarheid, leefbaarheid en krimp in o.a. dorpen.

 
Gratis
Inschrijven via de website is op dit moment helaas niet mogelijk. Wel kunt u altijd informeren naar de mogelijkheden voor deelname. Bel de klantenservice: 0318 - 69 53 15 of e-mail klantenservice@crow.nl.
 • Er gaat veel aandacht naar stedelijke bereikbaarheid, het oplossen van (fiets)files en het overvolle openbaar vervoer in de randstad. In de andere helft van Nederland kampen inwoners en overheden met een hele andere uitdaging. Door verschillende demografische ontwikkelingen is het steeds lastiger om in het buitengebied een leefbare en vitale gemeenschap in stand te houden. De bereikbaarheid van voorzieningen, zoals winkels, onderwijs en zorg, komt onder druk en het openbaar vervoer sluit niet altijd goed aan op de behoefte van de vergrijzende bevolking.

  Elles Bulder, lector aan de Hanzehogeschool Groningen, geeft de onderliggende mechanismen van de demografische transitie en bevolkingskrimp weer en de gevolgen die dit heeft voor de leefbaarheid in plattelandsgebieden. Daarbij komt nadrukkelijk het belang van en de opgave voor het openbaar vervoer om de hoek kijken.

  Hoe geeft een decentrale overheid vorm aan deze maatschappelijke opgave? Welke allianties worden gesmeed tussen bewoners, ondernemers en overheden om te zorgen dat mensen op een prettige manier in het dorp kunnen blijven wonen?

  Steven Meerburg van de provincie Zeeland, Bas Kippers van de gemeente Oude IJsselstreek en Leoni Beumer van Stichting ’t Gemeynt en René Both van de gemeente Barneveld gaan in op hun zoektocht naar het antwoord op deze vraag. Welke slimme combinaties zijn er mogelijk? Wat moet je doen om bewoners en ondernemers de ruimte te geven om elkaar letterlijk op weg te helpen? En wat moet je vooral laten? Ze delen hun kennis en ervaringen, maar zeker ook hun vragen met de aanwezigen.

  Voor wie?

  Het programma is met name interessant voor medewerkers van gemeenten in het rurale gebied en provincies. Maar uiteraard is iedereen welkom bij de webcast.

  Mocht u liever bij de bijeenkomst aanwezig willen zijn, dan kunt u zich via een aparte inschrijfpagina aanmelden.

 • 12.30-13.00u Ontvangst en registratie
   
  13.00u Welkom, introductie
  13.15u
   
  Ontwikkelingen in plattelandsgebieden met bevolkingsdaling - door
  Elles Bulder (Hanzehogeschool Groningen)
  13.45u
   
  Mobiliteitsinitiatieven uit de samenleving in de provincie Zeeland - door 
  Steven Meerburg (provincie Zeeland)
  14.15u Pauze
  14.30u

   
  De dorpsauto Netterden: de rol van de gemeente en de ervaringen van
  Stichting ‘t Gemeynt - door Bas Kippers (gemeente Oude IJsselstreek) en Leoni Beumer (Stichting ’t Gemeynt)
  15.00u Voorbeelden uit Barneveld: hoe kan de kracht van de lokale gemeenschap in een kleine kern werken en hoe kun je als gemeente een zetje in de goede
  richting geven - door René Both (gemeente Barneveld)
  15.30u Discussie en afronding
  16.00u Hapje en drankje
 • Sprekers

  Elles Bulder

  Elles is lector Krimp & Leefomgeving bij Kenniscentrum NoorderRuimte van de Hanzehogeschool Groningen en directeur-eigenaar van een onderzoek- en adviesbureau in Scheemda.

  Steven Meerburg

  Steven is werkzaam als Beleidsmedewerker mobiliteit bij de Provincie Zeeland. Hij is vooral actief in projecten / activiteiten die zich richten op ‘bereikbaarheid van voorzieningen’. In het kader van het toekomstbeeld openbaar vervoer zoekt hij naar kansen in integratie openbaar- en doelgroepen vervoer, maar ook naar private collectief vervoerconcepten. Welke initiatieven zijn er, wat past in de landelijke omgeving en hoe kan de Provincie faciliteren.

  Bas Kippers

  Bas is werkzaam als adviseur Verkeer en Vervoer op de afdeling Beleid van de gemeente Oude IJsselstreek. De gemeente Oude IJsselstreek werkt binnen het onderwerp mobiliteit / verkeer en vervoer samen met 6 andere gemeenten.

  Leoni Beumer

  Leoni is secretaris van de Stichting ’t Gemeynt. Deze stichting staat voor het initiëren, ontwikkelen en activeren van plannen die bijdragen aan een beter en duurzamer leefklimaat voor Netterden en haar omgeving, waaronder het project de Duurzame Dorpsauto.

  René Both

  René is werkzaam in het team verkeer en water van de gemeente Barneveld. Zijn aandachtspunten betreffen openbaar vervoer, parkeren en alle beleidsadviezen op het gebied van verkeer en vervoer. 

 • U kunt zich via de inschrijfknop of via onderstaande link inschrijven voor de webcast.

  De bijeenkomst wordt live als webcast uitgezonden. U kunt vanachter uw pc live de presentaties volgen en via de chatfunctie kunt u deelnemen aan de discussie. U dient wel te beschikken over een pc met internetverbinding en speakers of koptelefoon voor het geluid.

  Liever naar de fysieke bijeenkomst?

  Aanmelden voor de fysieke bijeenkomst kan via een aparte inschrijfpagina.

 • Vanachter uw pc.

  De bijeenkomst wordt live als webcast uitgezonden. U kunt vanachter uw pc live de presentaties volgen en via de chatfunctie kunt u deelnemen aan de discussie. U dient wel te beschikken over een pc met internetverbinding en speakers of koptelefoon voor het geluid.

 • Vragen of opmerkingen over de bijeenkomst kunt u mailen aan Marleen Hovens (marleen.hovens@crow.nl) of Marco van Burgsteden (marco.vanburgsteden@crow.nl). 

 • Bijeenkomstenreeks Mobiliteit en Omgeving

  Wij verplaatsen ons in onze omgeving op verschillende manieren. De wijze waarop wordt mede bepaald door die omgeving en omgekeerd beïnvloeden wij met onze mobiliteit de omgeving, variërend van woonwijken, werkomgeving, binnensteden, natuur- en recreatiegebieden. In die wisselwerking tussen mobiliteit en omgeving zijn veel partijen en verschillende beleidsvelden bij betrokken. De bijeenkomstenreeks Mobiliteit en Omgeving wil de relatie tussen mobiliteit en omgeving vanuit verschillende invalshoeken belichten. Wat zijn de kansen of bedreigingen? Hoe kunnen we die verzilveren? Wat is daarvoor nodig? En zijn er al goede praktijkvoorbeelden? Zomaar een aantal vragen aangevuld met vragen die bij u leven en waar u mee te maken heeft in uw dagelijkse praktijk. 

  Alle themabijeenkomsten

  ·        30 maart 2016: Omgevingswet en mobiliteit | terugblik
  ·        11 mei 2017: De voetganger en de omgeving | terugblik
  ·        6 juli 2017: Mobiliteit en de werkomgeving | geannuleerd
  ·        21 september 2017: Mobiliteit en gedragsbeïnvloeding | terugblik
  ·        16 november 2017: Mobiliteit en plattelandsgebieden met bevolkingsdaling | aanmelden

Scroll naar boven