Seminar CO₂-Prestatieladder

  • Datum: 17 apr 2014
  • Productgroep: Seminar
  • Soort: Betaald
  • Vakgebied(en): Aanbesteden

Op donderdag 17 april 2014 wordt in samenwerking met SKAO alweer het 7e seminar georganiseerd waarin ontwikkelingen en toepassingen over de CO2-Prestatieladder worden toegelicht. Tijdens de plenaire sessie komen de ontwikkelaars en gebruikers van de ladder aan het woord. Na deze sessie zijn er twee rondes met vier tafelsessies waar u een dialoog kunt aangaan over de CO2-Prestatieladder onder begeleiding van een workshopspreker.

Prijs per persoon: Gratis
Momenteel zijn er geen beschikbare data

Het Seminar CO₂-Prestatieladder geeft u in één dagdeel een duidelijk beeld hoe uw organisatie voordeel kan halen uit de CO₂-Prestatieladder. Deelnemers krijgen inzicht in de achtergronden en werking van de ladder, het certificeringproces en het gebruik van de ladder door decentrale overheden en bedrijven. Deze organisaties werken al dagelijks met de prestatieladder.
 

Programma

Bekijk het programma

Voor wie?

Het seminar is speciaal ontwikkeld voor onder meer duurzaamheidmanagers, inkopers,
aanbestedingsmedewerkers, beleidsadviseurs en adviseurs binnen:
• (Decentrale) overheden
• Bedrijven
• Adviesbureaus
 

Schrijf u nu in

Schrijf u in voor dit seminar.

12.00 Ontvangst met broodlunch
13.00 Plenair programma
  Start en welkom door dagvoorzitter
Jan Pieter Eelants (Programmamanager Coaching & Support, CROW )
  Hoe is de CO₂-Prestatieladder tot stand gekomen en hoe werkt hij?
Maud Vastbinder, SKAO
  Hoe kan de CO₂-Prestatieladder worden ingezet (als EMVI-aspect) bij aanbestedingen?
Roy Voorend (Projectmanager Aanbesteden & Contracteren, CROW)
  Hoe past de gemeente Utrecht de CO₂-Prestatieladder toe?
Wouter den Besten, adviseur Aanbesteden en Contracten, IBU Stadsingenieurs van de gemeente Utrecht
  Hoe werkt het certificeringsproces? Hoe behaalt mijn organisatie het certificaat en hoe kunnen we klimmen op de ladder?
Henry Dwars, Accountmanager Systems Certification, DEKRA Certification B.V.
14.25 Pauze
14.40 1e ronde tafelsessies
15.40 2e ronde tafelsessies
16.40 Pauze
16.50 Plenaire terugkoppeling
17.10 Netwerkborrel met minisnack
18.00 Einde


Schrijf u in voor het seminar.


Entreeprijs

De kosten voor deelname bedragen € 135,- (excl. 21% btw). Bij de toegangsprijs zijn lunch, documentatiemateriaal en netwerkborrel inbegrepen.

De Puddingfabriek
Viaductstraat 3-4
9725 BG  Groningen
T (050) 52 70 947 

De Puddingfabriek is gesitueerd direct naast het Centraal Station van Groningen en bevindt zich op loopafstand van parkeergelegenheid. In deze wijk geldt ‘betaald parkeren’ van maandag t/m zaterdag van 9.00 – 18.00, en op donderdag van 09.00 tot 21.00. Kosten: € 3,- voor iedere 2 uur / maximaal 2 uur. De parkeerautomaat staat voor het TNT gebouw (150 m terug de straat in)

Voor langer parkeren raden wij u aan om bij de P&R aan de Zaanstraat te parkeren – dit is op 4 minuten loopafstand.

Parkeren is op eigen kosten.

Routebeschrijving

De organisatie van het Seminar CO₂-Prestatieladder is in handen van CROW.
 
Voor administratieve vragen kunt u contact opnemen met:
CROW
Klantenservice
T (0318) 69 53 15
congressen@crow.nl
 
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met:
CROW
Roy Voorend
T (0318) 69 98 11
voorend@crow.nl
 
Voor marketingvragen kunt u contact opnemen met:
CROW
Miranda de Boer
T (0318) 69 53 80
deboer@crow.nl
Het 7e seminar CO₂-Prestatieladder van CROW en SKAO vond plaats in De Puddingfabriek in Groningen, een oude locatie die een nieuwe bestemming heeft gekregen.

Plenaire sessies

Tijdens de plenaire sessies is door SKAO het ontstaan, de doorontwikkeling en de achtergrond van de CO2-prestatieladder toegelicht. In de presentatie van CROW is ingegaan op de werking en het toepassen van de ladder tijdens het aanbestedingsproces van gww-projecten. De spreker van de gemeente Utrecht verduidelijkte dit met  zijn praktische ervaringen met de ladder, zowel tijdens de aanbesteding als de resultaten tijdens de uitvoering van meerdere projecten. Ten slotte is door DEKRA Certification, een van de certificerende instanties, een schets gemaakt hoe bedrijven een CO2-bewust certificaat kunnen behalen of op een hogere trede kunnen komen.

Tafelsessies

Na deze sessie vonden er twee rondes met vier tafelsessies plaats waar een dialoog  werd aangaan over de CO2-Prestatieladder onder begeleiding van een workshopspreker. Tijdens deze sessies is dieper ingegaan op de onderwerpen uit het plenaire deel. Zo is Henry Dwars nader ingegaan op de grootste uitdagingen om een certificaat te behalen, zoals het vaststellen van de organisatie grenzen en de geverifieerde CO2-footprint. Ook de Stakeholdersdialoog bleek een interessant onderwerp voor bedrijven die ambitie hebben voor niveau 4 of 5, "wat verwachten wij van elkaar in de keten".
Tijdens de twee ronde tafelsessies van Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen, is onder andere gesproken over de meerwaarde van het instrument: Waarom zou je als bedrijf een CO2-Prestatieladder certificaat willen halen? Zijn er vergelijkbare instrumenten in de markt? Daarnaast was er interesse in de internationale ambities van SKAO: Zijn er al internationale bedrijven gecertificeerd, en hoe snel gaat de internationale uitrol plaatsvinden?
Aan de gezamenlijke tafel van de gemeente Utrecht en CROW is het aanbestedingsproces gedetailleerder behandeld met een uitleg hoe de ladder als EMVI criterium kan worden gebruikt, waarbij voor publieke opdrachtgevers de rol van het certificaat als bewijs achteraf nog eens werd uiteengezet.


Al met al is de middag door de deelnemers als nuttig en leerzaam ervaren.
Het volgende seminar vindt plaats op 15 mei te Rotterdam.