Seminar CO2-Prestatieladder

 • Datum: 25 sep 2013
 • Productgroep: Seminar
 • Soort: Betaald
 • Vakgebied(en): Aanbesteden

Op woensdag 25 september 2013 wordt alweer het 6e seminar georganiseerd waarin ontwikkelingen en toepassingen over de CO2-Prestatieladder worden toegelicht. Tijdens de plenaire sessie komen de ontwikkelaars en gebruikers van de ladder aan het woord. Na deze sessie zijn er twee rondes met vier verschillende workshops waar u een dialoog kunt aangaan over de CO2-Prestatieladder onder begeleiding van een workshopspreker.

Prijs per persoon: Gratis
Momenteel zijn er geen beschikbare data
Het Seminar CO2-Prestatieladder geeft u in één dagdeel een duidelijk beeld hoe uw organisatie voordeel kan halen uit de CO2-Prestatieladder. Deelnemers krijgen inzicht in de achtergronden en werking van de ladder, het certificeringproces en het gebruik van de ladder door decentrale overheden en bedrijven. Deze organisaties werken al dagelijks met de prestatieladder.
 

Programma

Bekijk het programma.  

Voor wie?

Het seminar is speciaal ontwikkeld voor onder meer duurzaamheidmanagers, inkopers,
aanbestedingsmedewerkers, beleidsadviseurs en adviseurs binnen:
• (Decentrale) overheden
• Bedrijven
• Adviesbureaus
 

Schrijf u nu in

Schrijf u in voor dit seminar.

Het programma van het Seminar CO2-Prestatieladder:

12.00 - 12.40 uur Ontvangst met lunchbuffet
12.40 - 14.10 uur Plenaire sessie: ‘Hoe haalt u voordeel uit de CO₂-Prestatieladder?’
 • Start en welkom door dagvoorzitter
  Paul van Bruggen (Programmamanager Aanbesteden, CROW)
 • Hoe is de CO₂-Prestatieladder tot stand gekomen en hoe werkt hij?
  Gijs Termeer (Projectleider, SKAO)
 • Hoe kan de CO₂-Prestatieladder worden ingezet (als EMV-aspect) bij aanbestedingen?
  Roy Voorend (Projectmanager Aanbesteden & Contracteren, CROW)
 • Certificeringsproces: Hoe kan ik klimmen op de ladder?
  Eli van Tij Lead auditor, TÜV Nederland)H
 • Hoe implementeert Mourik de CO₂-Prestatieladder in haar bedrijfsvoering?
  Cora de Groot (CO₂-coördinator, Mourik)
   
14.10 - 14.30 uur  Koffiepauze
  U kunt twee workshops bijwonen en u heeft de keus uit vier workshops:
 1. Certificeringsproces: Hoe kan ik klimmen op de ladder? (TÜV Nederland)
 2. Hoe implementeert Mourik de CO₂-Prestatieladder in haar bedrijfsvoering? (Mourik)
 3. Hoe ziet de toekomst van het instrument eruit? (SKAO)
 4. Bij welke projecten kan de CO₂-Prestatieladder worden ingezet? Hoe kunnen decentrale overheden een afgewogen besluit nemen? (CROW en de provincie Noord-Brabant)
14.30 - 15.30 uur Workshop 1
15.30 - 16.30 uur Workshop 2
16.30 - 16.45 uur Plenaire sessie: terugkoppeling en discussie
16.45 - 17.30 uur Netwerkborrel
 

De komende weken worden het programma verder aangevuld. Houd de website goed in de gaten voor de laatste ontwikkelingen. Schrijf u in voor het seminar.
Congrescentrum Reehorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE
T (0318) 75 03 00
 
ReeHorst is zowel met het openbaar vervoer als met de auto goed bereikbaar. Op slechts 250 meter afstand van treinstation Ede-Wageningen en op 5 min. rijden vanaf de A12 en de A30.

De locatie beschikt over voldoende parkeergelegenheid en een parkeermunt t.w.v. €7,- kunt u gratis opvragen bij de organisatie van CROW.
 
Routebeschrijving

CROW en de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) organiseerden op woensdag 25 september jl. de zesde editie van het seminar over de CO₂-Prestatieladder. Opdrachtgevers, (gecertificeerde) bedrijven en decentrale overheden kwamen in Congrescentrum Reehorst te Ede bijeen om zich te laten informeren over het instrument.

In het eerste deel van de middag vertelden SKAO, CROW, TÜV Nederland en Mourik de laatste ontwikkelingen over de CO₂-Prestatieladder.

'Groen is poen'

Gijs Termeer, projectleider SKAO, legde het publiek kort uit hoe de ladder tot stand gekomen is en hoe het instrument werkt. Gijs Termeer: “De inzet van de CO2-Prestatieladder betekent voor opdrachtgevers en opdrachtnemers: groen is poen. Hoe hoger het niveau op de ladder, hoe hoger het gunningvoordeel bij een aanbesteding waarbij één laddercertificaat geldt als bewijs voor alle opdrachtgevers.”

Tjeerd Planting, consulent bij CROW, vertelde tijdens zijn presentatie en workshop hoe de ladder kan worden ingezet bij aanbestedingen door decentrale overheden. Tjeerd Planting: ”De ladder geeft ruimte aan een bedrijf om zelf doelen en ambities vast te leggen. Je roept dat je iets toepast en dat wordt gecontroleerd. De certificerende instelling kijkt dus ook naar ambitie. Zo bevorderen we innovatieve processen en daarmee duurzaamheid.”

Inzicht in certificeringsproces

Eli van Tijn, lead auditor bij TÜV Nederland gaf inzicht in het certificeringsproces bij ondernemingen. Tips en belangrijke valkuilen werden aangehaald. “Zorg dat je de boel op orde hebt.” en ”Begin met een kloppende ‘organizational boundary’, anders staat de auditor binnen een uur weer buiten en dat vindt niemand leuk.”, aldus Eli van Tijn. Zo zorgen we met elkaar dat het certificeringsproces snel en met zo min mogelijke kosten wordt doorlopen.

Cora de Groot, duurzaamheid- en CO₂-coördinator bij Mourik legde uit hoe Mourik van trede drie naar trede vijf is gegroeid en wat daarbij komt kijken. “Intrinsieke motivatie en communicatie zijn belangrijker dan een papieren tijger.”, begon zij haar verhaal. Ook de kosten, resultaten en opbrengsten werden besproken.

Workshops

In het tweede middagdeel werden er vier workshops gegeven door alle vier de partijen. Tijdens twee rondes van elk een uur kon de bezoeker een dialoog aangaan met een workshopleider en vervolgens gingen de deelnemers zelf in discussie over verschillende onderwerpen over de CO₂-Prestatieladder.
 

Presentaties op Slideshare

Gijs Termeer, SKAO
Roy Voorend, CROW
Eli van Tijn, TÜV Nederland
Cora de Groot, Mourik
 

De organisatie van het Seminar CO₂-Prestatieladder is in handen van CROW.
 
Voor administratieve vragen kunt u contact opnemen met:
CROW
Klantenservice
T (0318) 69 53 15
congressen@crow.nl
 
Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met:
CROW
Roy Voorend
T (0318) 69 98 11
voorend@crow.nl
 
Voor marketingvragen kunt u contact opnemen met:
CROW
Elsa Louwerse
T (0318) 69 53 60
louwerse@crow.nl
CO2-Prestatieladder
De CO2-prestatieladder is een instrument voor aanbesteders om vorm en inhoud te geven aan duurzaamheid. Ook stimuleert het bedrijven die deelnemen aan aanbestedingen tot CO2-bewust handelen.
Meer informatie over de CO2-Prestatieladder.