Op woensdag 25 september 2013 wordt alweer het 6e seminar georganiseerd waarin ontwikkelingen en toepassingen over de CO2-Prestatieladder worden toegelicht. Tijdens de plenaire sessie komen de ontwikkelaars en gebruikers van de ladder aan het woord. Na deze sessie zijn er twee rondes met vier verschillende workshops waar u een dialoog kunt aangaan over de CO2-Prestatieladder onder begeleiding van een workshopspreker.
CROW en de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) organiseerden op woensdag 25 september jl. de zesde editie van het seminar over de CO₂-Prestatieladder. Opdrachtgevers, (gecertificeerde) bedrijven en decentrale overheden kwamen in Congrescentrum Reehorst te Ede bijeen om zich te laten informeren over het instrument.
In het eerste deel van de middag vertelden SKAO, CROW, TÜV Nederland en Mourik de laatste ontwikkelingen over de CO₂-Prestatieladder.
Gijs Termeer, projectleider SKAO, legde het publiek kort uit hoe de ladder tot stand gekomen is en hoe het instrument werkt. Gijs Termeer: “De inzet van de CO2-Prestatieladder betekent voor opdrachtgevers en opdrachtnemers: groen is poen. Hoe hoger het niveau op de ladder, hoe hoger het gunningvoordeel bij een aanbesteding waarbij één laddercertificaat geldt als bewijs voor alle opdrachtgevers.”
Tjeerd Planting, consulent bij CROW, vertelde tijdens zijn presentatie en workshop hoe de ladder kan worden ingezet bij aanbestedingen door decentrale overheden. Tjeerd Planting: ”De ladder geeft ruimte aan een bedrijf om zelf doelen en ambities vast te leggen. Je roept dat je iets toepast en dat wordt gecontroleerd. De certificerende instelling kijkt dus ook naar ambitie. Zo bevorderen we innovatieve processen en daarmee duurzaamheid.”
Eli van Tijn, lead auditor bij TÜV Nederland gaf inzicht in het certificeringsproces bij ondernemingen. Tips en belangrijke valkuilen werden aangehaald. “Zorg dat je de boel op orde hebt.” en ”Begin met een kloppende ‘organizational boundary’, anders staat de auditor binnen een uur weer buiten en dat vindt niemand leuk.”, aldus Eli van Tijn. Zo zorgen we met elkaar dat het certificeringsproces snel en met zo min mogelijke kosten wordt doorlopen.
Cora de Groot, duurzaamheid- en CO₂-coördinator bij Mourik legde uit hoe Mourik van trede drie naar trede vijf is gegroeid en wat daarbij komt kijken. “Intrinsieke motivatie en communicatie zijn belangrijker dan een papieren tijger.”, begon zij haar verhaal. Ook de kosten, resultaten en opbrengsten werden besproken.
In het tweede middagdeel werden er vier workshops gegeven door alle vier de partijen. Tijdens twee rondes van elk een uur kon de bezoeker een dialoog aangaan met een workshopleider en vervolgens gingen de deelnemers zelf in discussie over verschillende onderwerpen over de CO₂-Prestatieladder.
Gijs Termeer, SKAO Roy Voorend, CROW Eli van Tijn, TÜV Nederland Cora de Groot, Mourik