CROW Levende Stad - Sanering verkeersborden Positief voor de beheerder én voor de weggebruiker

  • Datum: 17 sep 2015
  • Productgroep: Thema Bijeenkomst
  • Soort: Gratis
  • Vakgebied(en): Openbare ruimte

Deze bijeenkomst is gratis voor de partners van het netwerk CROW Levende Stad. Bekijk of uw gemeente partner is. Is uw gemeente nog geen partner en wilt u toch deelnemen? Dan kunt u partner worden van CROW Levende Stad of ervoor kiezen € 395,- per persoon te betalen.

Prijs per persoon: Gratis
Momenteel zijn er geen beschikbare data
Als wegen goed ontworpen en ingericht zijn en alle weggebruikers de verkeersregels juist toepassen, zijn er nauwelijks verkeersborden in de openbare ruimte nodig. Dit blijkt in de praktijk echter een illusie en dus worden er verkeersborden geplaatst: Veel verkeersborden! 

Soms zijn er zelfs zoveel verkeersborden  dat dit leidt tot:
  • onduidelijkheid bij de weggebruiker
  • een onoverzichtelijk bordenbestand
  • het zien van een verkeersbord als obstakel, door de beheerder

Vaak zijn er zoveel verkeersborden geplaatst dat de reden voor de plaatsing niet meer duidelijk is. Een overzicht ontbreekt. Naast onduidelijkheid bij weggebruikers leveren de vele verkeersborden ook extra werk op voor beheerders. Ongewenste onkruidgroei rondom de paal vergt meer beheer, palen vormen een obstakel voor de veegmachines, verkeerborden worden gestolen of beschadigd waardoor beheerders borden moeten vervangen (voorraad gewenst). Al met al een flinke kostenpost.

Voor veel gemeenten is het daarom tijd om verstandig om te gaan met het aan de voorkant plaatsen van verkeersborden en aan de achterkant het weghalen van verkeersborden. Zeker in een tijd van bezuinigingen. Maar hoe doe je dat?

Gemeente Nijmegen

Ook de gemeente Nijmegen stond begin dit jaar voor deze vraag. Wisse Remij en Giel Hakman voegden de daad bij het woord en inmiddels is een eerste concept van het verkeersbordenbeleid in Nijmegen gereed. Tijd om dit concept met andere gemeenten te delen en kennis uit te wisselen over hoe andere gemeenten omgaan met hun verkeersbordenbeleid en daarbij het saneren van verkeersborden.

Aansprakelijkheid

Saneren van borden kan een optie zijn, maar ook het goed combineren van borden en een uniforme wijze van plaatsing speelt een rol. Want ook het zomaar weghalen van verkeersborden kan problemen opleveren. Hoe voorkom je dat? En hoe zit het met aansprakelijkheid? Wat is het afwegingskader?

Koos van Rossen van de Verkeerpolitie Rotterdam weet alles van wetgeving en aansprakelijkheid rondom verkeersborden. Aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden legt Koos uit hoe je hier als gemeente mee om moet gaan. Meld u aan voor de bijeenkomst en neem minimaal één eigen praktijkvoorbeeld mee.

Kwalitatief beheer verkeersborden

CROW heeft ook een publicatie rondom dit thema uitgebracht: Kwalitatief beheer verkeersborden - Het juiste bord op de juiste plaats. Een goed doordacht wegontwerp en naleving van de verkeersregels voorkomt het plaatsen van overbodige borden en vormt de basis voor een goed bordenplan.
 

Programma

13.00 uur Welkom en opening
13.10 uur Kennismakingsronde
Naam en functie
13.15 uur Korte quiz
13.30 uur Sanering van verkeersborden in Nijmegen
door Giel Hakman en Wisse Remij, gemeente Nijmegen
13.45 uur Hoezo handhaving? Wetgeving, aansprakelijkheid, afwegingskader en praktijkvoorbeelden bij saneren van verkeersborden
door Koos van Rossen, Verkeerspolitie Rotterdam
14.30 uur Pauze
14.45 uur Discussie kleine groepen
Neem minimaal één foto van een praktijkvoorbeeld mee waarin een verkeersbord is geplaatst.
15.45 uur Centrale discussie en conclusies
16.30 uur Afsluiting
Deze bijeenkomst is gratis voor alle CROW Levende Stad partnergemeenten. Reguliere deelnemers betalen € 395,-.
Nog geen partner van CROW Levende Stad? Bekijk de voordelen.

Hier komen de nieuwsberichten

De bijeenkomst vindt plaats in het stadhuis bij de gemeente Nijmegen
Korte Nieuwstraat 6
6511PP Nijmegen

Route
 
Vragen?

Annika Meijering

Medewerker Service & Realisatie

Bel of mail met