De invoering van de Omgevingswet kan gevolgen hebben voor de manier waarop overheden met het thema’s luchtvervuiling en wetgeving omgaan. Hoe meten en berekenen we de uitstoot? Welke maatregelen zijn in beeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en hoe pakt dat in de praktijk uit? Tijdens deze bijeenkomst wordt de laatste stand van de techniek gedeeld en kunt u inspiratie opdoen aan de hand van voorbeelden bij collega-gemeenten.
Een gezonde lucht is belangrijk voor een vitale leefomgeving. Verkeer is een belangrijke bron van luchtvervuiling, die onder andere met wetgeving wordt aangepakt. Op Europees niveau worden de normen langzamerhand steeds strenger. De invoering van de Omgevingswet kan ook gevolgen hebben voor de manier waarop overheden met dit thema omgaan. Hoe meten en berekenen we de uitstoot? Welke maatregelen zijn in beeld om de luchtkwaliteit te verbeteren en hoe pakt dat in de praktijk uit? Tijdens deze bijeenkomst wordt de laatste stand van de techniek gedeeld en kunt u inspiratie opdoen aan de hand van voorbeelden bij collega-gemeenten.
Het programma is interessant voor medewerkers van gemeenten.
Let op: CROW-KpVV kan besluiten dat deelname aan de fysieke bijeenkomst niet mogelijk is, bijvoorbeeld als blijkt dat bepaalde groepen oververtegenwoordigd zijn of als het maximum aantal deelnemers overschreden wordt. Mocht de bijeenkomst vol zijn, dan kunt u altijd nog de live webcast volgen.
13.00 13.15 welkom CROW 13.15 13.45 Remko Kreton – Sensornet Technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om steeds gedetailleerder en transparanter de luchtkwaliteit in beeld te brengen. Via apps op de mobiele telefoon en kleine sensoren via het internet of things (IoT) zijn burgers in staat om hun eigen omgeving te monitoren. Sensornet voert metingen uit voor geluid en luchtkwaliteit. Ook voor ultrafijn stof. Hoe is sensornet ontstaan? Wat zijn succes- en faalfactoren voor het uitvoeren van metingen door de bewoners zelf? Kwaliteit en toepasbaarheid van de beschikbare technieken versus de emoties van de burger. 13.45 -14.15 Discussie 14.15-14.30 Pauze 14.30-15.00 Harry van Bergen – Gemeente Amsterdam Burgers kunnen via bureaus als Sensornet beschikken over informatie over luchtkwaliteit en hiermee de overheid aanspreken op haar verantwoordelijkheden. De overheid is daarentegen gebonden aan wet- en regelgeving en benadert luchtkwaliteitsproblemen vaak op modelmatige manier. Deze tegenstelling leidt tot allerlei spanningen en vraagt om een creatievere en open benadering. Hoe gaat Amsterdam hiermee om binnen de huidige wetgeving? Wat voor kansen biedt de omgevingswet? 15.00-15.30 discussie 15.30 – 16.15 Hapje en drankje
CROW vestiging Utrecht Kantoorgebouw 'Sijpesteijn' Jaarbeursplein 22 3521 AP Utrecht Routebeschrijving
Vragen of opmerkingen over de bijeenkomst kunt u mailen aan Jurgen de Haan (jurgen.dehaan@crow.nl) of Marco van Burgsteden (marco.vanburgsteden@crow.nl).
Duurzaamheid is een breed begrip, ook in de wereld van mobiliteit. Het gaat over zuinig omgaan met natuurlijke bronnen, over robuuste investeringen, over de kosten en effecten van mobiliteit op de omgeving, over gezondheid en over de vraag hoe wij in de toekomst verstandig mobiel kunnen blijven. Hoe breng je bereikbaarheid, economie, leefmilieu, klimaat met elkaar in evenwicht? Wat maakt een stad, kern of regio duurzaam en welke rol speelt mobiliteit hierin? De bijeenkomstenreeks Mobiliteit en duurzame steden en regio’s gaat in op enkele onderwerpen.
Waar kunt u als beleidsmedewerker of verkeerskundige de relatie tussen duurzaamheid en mobiliteit leggen? Dat is de centrale vraag in de reeks bijeenkomsten die CROW-KpVV in 2018 organiseert samen met en voor professionals uit de sectoren die betrokken zijn bij dit thema. Per bijeenkomst staat een verkeerskundige beleidsvraag centraal en behandelen we een aantal onderwerp die relevant zijn
Hier komen de nieuwsberichten