Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren 2018

 • Datum: 16-05-2018
 • Duur: 1 dag
 • Locatie: 1931 Congrescentrum, Den Bosch
 • Productgroep: Congres
 • Soort: Betaald

Het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren van CROW is hét jaarlijkse platform waar opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de infrasector elkaar ontmoeten. Dit jaar op woensdag 16 mei, in 1931 Congrescentrum in Den Bosch. Leren van elkaar en elkaar (beter) leren kennen staan centraal.

 
€ 425,00
excl. 21% btw
16-05-2018, 1931 Congrescentrum
 • Deze derde editie bundelt de sterke punten van de twee voorgaande jaren en biedt nog meer ruimte voor:

  • dialoog en debat: scherp en zorgvuldig, op inhoud inspireren
  • leren van goede voorbeelden uit de praktijk: praktijkexpertise en herkenning, aansluiting bij de eigen praktijk
   

  Zowel overheden als marktpartijen zoeken naar een optimale samenwerking, het optimale contract. Waar zit de ruimte voor verbetering en hoe benut je die ruimte? Zijn de juridische kaders wel zo knellend en belemmerend als ze vaak ervaren worden? Kennisdelen: hoe organiseer je dat, en: hoe ver ga je daarin? Transparantie en vertrouwen: hoe realiseer je dat?

  Compact plenair programma in de ochtend

  Onder leiding van Rens de Jong verkennen we de actuele praktijk. Wat speelt er en hoe kom je samen verder? Jan-Paul Boutkan (Afdelingshoofd Stadsingenieurs & Ontwerp Gemeente Enschede) en René Fronik (Algemeen directeur Fronik, grond-, water- en wegenbouw) gunnen elkaar - en u - een kijkje in hun keuken. De gemeente Enschede is winnaar van de MKB INFRA AanbestedingsAward 2017, René Fronik zit de jury van de AanbestedingsAward 2019 voor.

  Een interactief programma met inbreng van vakexperts zoals Madeline Buijs (Sectoreconoom Bouw, Transport & Logistiek ABN AMRO Bank) en ook van de congresdeelnemers zelf. Ter afsluiting geeft Ben van der Burg zijn energieke visie op competitie en kennis. Zowel vanuit zijn ervaring als voormalig topschaatser als vanuit zijn huidige functie als commercieel directeur van IT-bedrijf Triple weet hij wat het is om voor goud te gaan. Wat brengt je op voorsprong?

  Congresinschrijving geopend

  Kleine projecten en grote projecten kennen elk hun eigen dynamiek. Wat ze delen? Mensenwerk. Samen een mooi werk maken, binnen de afgesproken kaders. Kwaliteit leveren, tegen maatschappelijk verantwoorde kosten. De actuele praktijk van aanbesteden en contracteren is een weerbarstige. Dat weet u als geen ander. Toch zijn we ervan overtuigd dat het anders kan, beter kan. U ook?

  Schrijf u nu via de groene inschrijfknop in, en doe uw voordeel met de unieke combinatie die dit congres biedt: ontmoetingen met collega’s en vakgenoten van opdrachtgevers en opdrachtnemers en een breed aanbod van actuele praktijkkennis. Dat alles op één dag. 

  Vroegboekkorting

  Meld u aan vóór 16 maart 2018 en ontvang € 75,- korting bij inschrijving tegen het reguliere tarief. Uw entreeticket kost dan € 350,- i.p.v. € 425,-. Meer informatie over de verschillende tarieven vindt u in het tabje 'Inschrijven' hieronder. 

 • Tijdprogramma

  08.15 Programma voor vroege vogels

  09.00 Ontvangst met koffie

  10.00 Welkom - Iman Koster, Algemeen directeur CROW

  10.15 AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN IN DE PRAKTIJK
  De actuele praktijk besproken, met het oog op morgen. Over vertrouwen en transparantie, elkaar de maat nemen en vakmanschap, over goed opdrachtgeverschap in politiek-bestuurlijke context, over duurzame relaties en juridische kaders, en meer.

  Rens de Jong gaat in gesprek met de deelnemers in de zaal en met:

  • Jan-Paul Boutkan, Afdelingshoofd Stadsingenieurs & Ontwerp Gemeente Enschede
  • René Fronik, Algemeen directeur Fronik, grond-, water- en wegenbouw

  Met bijdragen van onder anderen:
  • Madeline Buijs, Sectoreconoom Bouw, Transport & Logistiek ABN AMRO Bank 
  • Marco Berkhout, Sectormanager Dagelijks Beheer Provincie Noord-Holland
   

  11.30 COMPETITIE, CONCURRENTIE, INNOVATIE & KENNIS
  Wat brengt je op voorsprong? Ben van der Burg (Commercieel directeur Triple IT & voormalig topschaatser)  kan het weten; hij spreekt uit ervaring en deelt zijn visie op gaan voor goud in concurrentie. 

  12.00 Lunch

  13.15 Eerste ronde sessies

  14.15 Wisselpauze

  14.30 Tweede ronde sessies

  15.30 pauze

  16.00 Derde ronde sessies

  17.00 Borrel
   

  Sessieprogramma

  Sessies over thema’s die er toe doen in de actuele praktijk van aanbesteden en contracteren, zoals:

  • Bouwteam: hoe besteed je dat aan, hoe werkt het, wat zijn de ervaringen?
  • Duurzaamheid: welk instrumentarium gebruik je om concrete invulling te geven aan ambities van lokaal bestuur? Hoe vraag je uit, hoe schrijf je in?
  • Herziening UAV-GC: met het actualiteiten-college weer geheel op de hoogte!
  • Kostendeskundigheid: kennis bijspijkeren en aanscherpen over kosten, risico’s en ramingen. Hoe zit het precies met risico-opslag, bandbreedte, vaste en variabele kosten?
  • Provinciaal Contractenbuffet: wat is het en wat kun je ermee? Wat is de meerwaarde van uniformering? Hoe maak je van standaarden kansen?
 • Preview

  Een greep uit het omvangrijke aanbod van mini-colleges, praktijkvoorbeelden, discussies en CROW-actualiteiten. Volg hier de wekelijkse update. Medio maart publiceren we hier het volledige programma!

  Mini-college

  Kostenoverschrijdingen: onvermijdelijk?

  Risico’s afdekken, risico’s beheersen: hoe neem je risico’s op in het contract? Hoe maak je de risico’s concreet en hoe neem je deze op in de kostenopstelling? En zijn het alleen de risico's die tot kostenoverschrijdingen leiden? Weerbarstig als de praktijk soms is: misgaan kan, en dan? Onvoorziene risico’s laten zich niet in een contract of budget vangen, of toch? Reserveringen en buffers: ook hier speelt de vraag hoe een en ander te calculeren.
  Mini-college over rekenen aan risico’s: zó doe je dat.
  Joep van der Meer, Kostenmanager Rijkswaterstaat en trainer/docent vdMeer Kosten&Kennis

  Vroege-vogel-sessie

  Beter Aanbesteden: beter benutten!

  Het project Beter Aanbesteden richt zich op het samen met opdrachtgevers en opdrachtnemers, aanbesteders en inschrijvers werken aan verbetering van de aanbestedingspraktijk. Beter benutten van bestaand instrumentarium blijkt de crux. Waar liggen kennishiaten? Welke drempels moeten er geslecht worden? Tenderkosten, clustering van opdrachten en niet-objectieve eisen bijvoorbeeld vragen concrete aanpak. Bevindingen en aanbevelingen, verkenning van kansen.
  Matthijs Huizing, Aanjager Beter Aanbesteden

  Praktijkvoorbeeld

  BIM-ambitie in de aanbesteding

  De rwzi Weesp is aan vervanging toe. Waternet heeft de ambitie de nieuwe rwzi met inzet van 3D en BIM te ontwikkelen. Met als doel: met optimale asset informatie tijdens ontwerp-, bouw-, productie- én onderhoudsfase tot betere samenwerking te komen. Uitwisseling van eenduidige en volledige informatie is essentieel. Het UAV-GC-contract, aanbesteed op basis van Best Value, bevat de contractvoorwaarden voor BIM. Bovendien is bepaald dat het een leerproces betreft: hoe werkt het, wat is de meerwaarde. De nadruk ligt op het samen met de aannemer ontwikkelen van BIM binnen de realisatiefase en het voorzien in de informatiebehoefte voor de beheerfase. Hoe verloopt de samenwerking, hoe ziet het BIM-proces eruit?
  Waternet en de betrokken aannemer

  Mini-college

  Clusteren

  De Europese Aanbestedingsrichtlijnen en de Aanbestedingswet verbieden het onnodig samenvoegen van opdrachten, afwijken van dit clusterverbod vereist een goede motivering. Tot zo ver de letter van de wet. Hoe gaat het er in de praktijk aan toe? Wat is onnodig? De aanbesteder ziet logisch samenhangende, onlosmakelijk met elkaar verbonden onderdelen, en zet deze als één opdracht op de markt. Wel zo efficiënt. Een deel van de markt ervaart dit als MKB-onvriendelijk tenderbeleid: de toegang tot overheidsopdrachten voor het MKB wordt belemmerd. Praktijkvoorbeelden en relevante rechtspraak maken de geest van de wet en de stand in de praktijk inzichtelijk.
  Joost Haest, Advocaat Severijn Hulshof Advocaten

  Praktijkvoorbeeld

  Beeldbestek, een effectieve manier om integraal onderhoud uit te besteden?

  Om je assets op het juiste kwaliteitsniveau te beheren, zijn er diverse contractvormen mogelijk voor het uitbesteden van taken. Hoe maak je de optimale keuze? In de afgelopen jaren heeft Provincie Gelderland het onderhoud in verschillende vormen aanbesteed. Op basis van de ervaringen wordt nu gekozen voor de ‘gulden middenweg’: met beeldbestek. Welke afwegingen hebben bij deze keuze een rol gespeeld? Hoe heeft het contract vorm en inhoud gekregen? Een kijkje in de Gelderse aanbestedingskeuken, met aandacht voor kwaliteitsbeheersing, risicomanagement, informatie-uitwisseling, duurzaamheid en kosten.
  John Havekes en Richard Liebeek, beiden projectleider Beheer & Onderhoud Provincie Gelderland

 • Vroegboekkorting

  Meld u aan vóór 16 maart 2018 en ontvang € 75,- korting bij inschrijving tegen het reguliere tarief. Uw entreeticket kost dan € 350,- i.p.v. € 425,-.*

  Tarieven 2018

  • Basisdeelnemer: € 425,-

  • Lid actieve CROW-werkgroep: € 350,-

  • Student: € 25,-

  U kunt zich via bovenstaande knop inschrijven voor het congres. 

  *Let op: De vroegboekkorting van € 75,- ex. btw is alleen geldig in combinatie met het volledige inschrijftarief  van € 425,-. U dient in het aanmeldproces te kiezen voor de reguliere prijs als deelnemer. Voor alle inschrijvingen vóór 16 maart 2018 wordt de korting automatisch bij facturatie verrekend. De korting is niet zichtbaar in de winkelwagen en bestelbevestiging.

 • De Raad van Advies voorziet CROW van suggesties over de programmering van het congres op basis van de actualiteit rondom aanbesteden en contracteren. Aan welke thema’s en onderwerpen heeft de doelgroep behoefte? De raad bestaat uit onderstaande personen:

  Overheid:

  1. Edwin Koevoets (Provincie Utrecht)

  2. Sander Lubberhuizen (Provincie Overijssel, nu nog Apeldoorn)

  3. Taco Mulder (Waterschap Rijn en IJssel)

  4. Barend Spronk (Gemeente Hilversum)

  Markt (aannemers):

  1. Philip van Nieuwenhuizen (MKB infra)

  2. Karin Rog (ReintenInfra)

  3. Annette Biesboer (VolkerInfra)

  Markt (adviseurs):

  1. Joost Merema (Pro6Managers)

  2. Jeroen Moonen (Twynstra Gudde)

  Overige:

  1. Joost Haest (Severijn Hulshof advocaten)

 • 1931 Congrescentrum
  Oude Engelenseweg 1
  5222 AA ‘s-Hertogenbosch
 • Benieuwd naar het het congres van vorig jaar? Bekijk de terugblik.
  Zien we u dit jaar weer?

Vroegboekkorting

Meld u aan vóór 16 maart 2018 en ontvang € 75 korting bij inschrijving tegen het reguliere tarief. Uw entreeticket kost dan €350 i.p.v. €425.

Meer informatie over de verschillende tarieven vindt u in het tabje 'Inschrijven'. 
Praktische kennis direct toepasbaar
Scroll naar boven