Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren 2017

 • Datum: 10 mei 2017
 • Productgroep: Congres
 • Soort: Betaald
 • Vakgebied(en): Aanbesteden, Contracteren

Na het succes van het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren 2016 is de tweede editie een feit: op woensdag 10 mei 2017 treffen opdrachtgevers en opdrachtnemers elkaar in De Rijtuigenloods (Amersfoort). Goed samenwerken wil iedereen, maar hoe vind je elkaar vanuit belangen die vooral níet gemeenschappelijk zijn? Overheden en markt zoeken naar nieuwe wegen, nieuwe samenwerkings- en contractvormen. Dynamiek en vernieuwing: bij deze transitie hoort andere kennis, ontwikkeld in samenspraak met de praktijk.

Prijs per persoon: € 425,00
Excl. 21% BTW
10-05-2017, De Rijtuigenloods Amersfoort

Van experiment naar traditie!

Na het succes van het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren 2016 is de tweede editie een feit: op woensdag 10 mei 2017 treffen opdrachtgevers en opdrachtnemers uit de infrasector elkaar op uitnodiging van CROW in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Deelnemers aan het congres hebben professioneel aanbesteden en contracteren hoog in het vaandel. Maar hoe je dat het best? Hoe doen collega’s elders dat? En wat verstaan we eigenlijk hieronder?

Goed samenwerken, dat willen we allemaal. Maar hoe vind je elkaar vanuit belangen die vooral niet gemeenschappelijk zijn? Het gaat om transparantie en vertrouwen: mooie woorden die best lastig in te vullen zijn. En tóch lukt het. Op 10 mei leert in Amersfoort leert u hoe!
 

Nieuwe samenwerkings- en contractvormen 

Zowel overheden als marktpartijen zoeken naar nieuwe wegen, naar nieuwe samenwerkingsvormen en contractvormen die daarbij passen. Verantwoordelijkheden schuiven, rollen veranderen. Dynamiek en vernieuwing. Bij deze transitie hoort nieuwe kennis, ontwikkeld in samenspraak met de praktijk, getoetst in de praktijk. Het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren presenteert deze kennis en laat zien wat er in de wereld van aanbesteden en contracteren aan innovatie gaande is.

Geen vernieuwing zonder aandacht voor het 'oude'. Op het congres hoort u ook over traditionelere methoden en technieken voor het optimaliseren van het aanbestedingsproces. Wat te kiezen voor welke projecten? En hoe organiseer je dat vervolgens? Professioneel opdrachtgeverschap en professionele aannemerij. Ze hebben elkaar nodig. Ze zijn aan elkaar gewaagd!
 

Kennis uit en voor de praktijk

Uitgangspunt van de inhoud van het congres is de praktijk. Het gaat om praktijkervaringen met nieuwe contractvormen, actuele ontwikkelingen rond wet- en regelgeving, instrumentarium en toetsingskaders, systematieken en maatwerk. En er is aandacht en ruimte voor innovatie, duurzaamheid als onderscheidend vermogen, kwaliteit tegen de beste prijs, risicobeheersing en meer: thema’s die er toe doen in de praktijk van vandaag én morgen. Bekijk het programma.

Programma 2017

Het programma bestaat uit een plenair deel met als thema 'Tijd voor een goed gesprek' en een parallel programma. Hierbij kiest u per ronde voor sessies met kennis over oplossingen en instrumenten die de kwaliteit van het aanbestedingsproces en de contractfase verbeteren. Aan het programma wordt nog samen met de Raad van Advies gebouwd. Volg het congresnieuws via Twitter of praat mee met de hashtag #ACcongres. 


Programmaoverzicht

09.00 Inloop, ontvangst met koffie
 
10.00 WELKOM EN OPENING
Gespreksleider: Rens de Jong
 
NATIONALE ENQUÊTE AANBESTEDEN EN CONTRACTEREN: GROOTSTE GRIEVEN
Hoe denken opdrachtgevers en opdrachtnemers over elkaar?
 
11.00 TIJD VOOR EEN GOED GESPREK
Wat zit er achter en onder die grieven? Waar komen ze vandaan, welk effect hebben ze? En hoe ga je er mee om? Interviews met opdrachtgever en opdrachtnemer.
Sprekers: Rens de Jong in gesprek met onder anderen Jack Amesz, Directieadviseur en interim-hoofd Inkoop & Aanbesteding Gemeente Den Haag.
 
(W)RAP UP!
 
12.00 Lunch
 
13.15
 
EERSTE RONDE PARALLELPROGRAMMA – met onder andere:
 • Circulariteit in de aanbesteding: groener voor hetzelfde geld
 • Sturen op samenwerking: zo kan het ook
 • Social construct: proces en werkwijze vastgelegd in leidraad samenwerking
 • Toepassing UAV-GC in de praktijk
 • Verborgen parels van de Aanbestedingswet
14.30
 
15.15
Pauze
 
TWEEDE RONDE PARALLELPROGRAMMA – met onder andere:
 • Aanbesteden van innovaties
 • Anders samenwerken: netbeheerder stelt gelijkwaardigheid centraal
 • GRIP op samenwerking: real life oefenen met een geïntegreerd contract
 • Masterclass jurisprudentie RAW/UAV en aanbesteden
 
16.30 Borrel, netwerken en napraten

Inschrijven congres

Het congres vindt plaats op 10 mei 2017 in Amersfoort. De inschrijving is geopend. Op het congres ontmoet u honderden vakgenoten en beleeft u een dag vol kennis, expertise en verrassende ontmoetingen. Het plenair programma gaat u inspireren. De thema’s worden uitgediept aan discussietafels en in kennissessies, colleges en debatten. Reserveer alvast een plek op het congres, schrijf u in en bevestig uw deelname!    

Regulier tarief  € 425,-                  
CROW-werkgroepleden en -docententarief € 350,-
Studententarief* € 25,- 


* Studenten dienen bij aanmelding een kopie/scan van een geldige studentenkaart op te sturen naar congressen@crow.nl. Het studenttarief is alleen geldig voor voltijdstudenten.

  • Programma
  • 10-05-2017: A. Circulariteit in de aanbesteding: groener voor hetzelfde geld
  • 10-05-2017: B. Anders aanbesteden
  • 10-05-2017: C. Sturen op samenwerking: zo kan het ook
  • 10-05-2017: D. Social construct: proces en werkwijze vastgelegd in leidraad samenwerking
  • 10-05-2017: E. Toepassing UAV-GC in de praktijk
  • 10-05-2017: F. Verborgen parels van de Aanbestedingswet
  • 10-05-2017: G. Een Goed Gesprek OG-ON
  • 10-05-2017: H. Aanbesteden van innovaties
  • 10-05-2017: I. Anders samenwerken: netbeheerder stelt gelijkwaardigheid centraal
  • 10-05-2017: J. GRIP op samenwerking: real life oefenen met een geïntegreerd contract
  • 10-05-2017: K. Goed samenwerken: fluitend naar je werk!
  • 10-05-2017: L. Herziening UAV-GC en wat moet blijven: een mooi project
  • 10-05-2017: M. Masterclass jurisprudentie RAW/UAV en aanbesteden
  • 10-05-2017: N. Dilemma's in de MKB-praktijk, trending topics on the move!

Locatie en routebeschrijving

Het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren 2017 vindt plaats op 10 mei in De Rijtuigenloods. De locatie is een oud industrieel pand en vormt een verrassend en inspirerend decor voor het congres.

Met de auto is de locatie uitstekend bereikbaar via uitvalswegen A28 en A1. Als u met de auto komt kunt u gratis parkeren op het terrein van de congreslocatie. Er zijn laadpalen aanwezig voor elektrische auto's. Met openbaar vervoer is de locatie slechts 5 minuten lopen vanaf het centraal station Amersfoort. 

 

Adresgegevens en contact

 • Terrein ‘De Wagenwerkplaats’
 • Piet Mondriaanplein 61 
 • 3812 GZ Amersfoort
 • Telefoon: 088-0001570
 • Website: www.derijtuigenloods.nl

Terugblik op editie 2016

Vorig jaar vond op 21 april het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren in Utrecht plaats. De pittige (interessante) discussies, de goede gesprekken en het inspirerende levensverhaal van Maarten van der Weijden waren de ingredienten voor een geslaagd congres. Dat vonden de ruim 220 bezoekers van zowel de opdrachtgevers- als opdrachtnemers kant. Benieuwd naar hoe de dag werd beleefd? Bekijk op deze pagina een videoverslag, presentaties en foto's.
 

Terugblik

Blik met het videoverslag nog even terug op donderdag 21 april 2016:

Hieronder vindt u het filmpje over de Rotterdamsebaan - boortunnel bij Den Haag, de presentaties en verslagen van de sessies van het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren 2016.


De weerbarstige praktijk van aanbesteden en contracteren

Een gesprek over leren van de praktijk en leren in de praktijk. Paul Janssen (Gemeente Den Haag) en Michel Langhout (BAM Infra) gingen met elkaar in gesprek over het grootste infrastructurele project in de geschiedenis van Den Haag: de Rotterdamsebaan - boortunnel bij Den Haag. Bekijk het filmpje:
 

 

Presentaties

De presentaties (in pdf) van het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren 2016:

Parallelsessies ronde 1

1.1 Nieuwe Aanbestedingswet: best belangrijk!

1.3 Risicogestuurd aanbesteden: wat een kans!

1.4 Evaluatie van de UAV-GC 2005 met het oog op een mogelijke actualisering (herhaling in ronde 3)

1.5 Moderne Contracten: zo maakt u de organisatie gereed!


Parallelsessies ronde 2

2.1 UAV-GC en risico's: ieder zijn deel?

2.2 Innovatief aanbesteden in Haarlem: los laten en regie voeren

2.3 Assetmanagement en aanbesteden: hoe sla je twee vliegen in één klap?

2.4 Cont(r)act?!

2.6 Regelarme contracten, 0% vet! Pilot Nijkerkerbrug


Parallelsessies ronde 3

3.1 Open convenant Rotterdam - MKB INFRA: sneller, beter en slimmer werken

3.2 Past Performance: 10 met een griffel en een zoen van de juf

3.3 Bouwteam en EMVI in Almere: een ultieme samenwerking

3.4 Evaluatie van de UAV-GC 2005 met het oog op een mogelijke actualisering (herhaling van ronde 1)

3.6 Met Systeemgerichte Contractbeheersing grip op de zaak


Verslagen

“Als het allemaal zo simpel was, zaten we hier niet”

Meer dan honderddertig professionals hadden zich donderdag 21 april verzameld in Stadion Galgenwaard voor de eerste editie van het Nationaal Congres Aanbesteden en Contracteren. Een nieuw congres voor hen die een rol hebben bij het inkopen, aanbesteden en uitvoeren van werken in de infra en grond- weg- en waterbouw. In de woorden van dagvoorzitter Rogier Rijkers, Hoofd Media CROW: “Een congres waar de weerbarstige praktijk centraal staat, waar deling van kennis, expertise en meningen over oude en nieuwe contractvormen door netwerken en interactie de kern vormt.” Rijkers startte zijn inleiding met een overzicht van de samenstelling van de aanwezigen. De overheid bleek met 35% sterk vertegenwoordigd, 29% was afkomstig van adviesbureaus, 15% uit de kennisclubs, 15% uit de aannemerij en 6% bestond uit overige deelnemers.


Juridisch strijdtoneel

Paul Janssen, Projectdirecteur Rotterdamsebaan Gemeente Den Haag en Michel Langhout, Projectdirecteur BAM Infra, vervolgden het plenaire ochtendprogramma met een uiteenzetting over de uitdagingen in het Rotterdamsebaan project. Ondervraagd door Rijkers werd de weerbarstige praktijk meteen voor het voetlicht gebracht: een technisch complex design & construct project, vaak in de politieke arena besproken, soms zelf op het juridische strijdtoneel, met compromissen en concurrentiegerichte dialoog 1-op-1 met de aanbieders en een groot beroep op omgevingsmanagement. 


Vreemdelingenlegioen

Voor Janssen was BAM Infra de ideale partner gebleken, omdat deze partij juist op het aspect van omgevingsmanagement een goede naam heeft. “De gespreksfase met de aanbieders nam uiteindelijk een jaar in beslag. Een periode die zonder openheid en transparantie langer had geduurd.” Langhout: “BAM Infra heeft een afdeling Tenderstrategie en deze heeft het hele proces vanaf de start in dezelfde teamsamenstelling doorlopen, zo voorkom je mogelijk complicerende overdrachtsmomenten.” Ook de gemeente Den Haag kende een vast tenderteam. Opvallend daarbij was dat tachtig procent van de leden inhuurkrachten waren, of zoals Janssen het noemde: “het vreemdelingenlegioen”.


‘Verras ons’

Bij de aanbesteding werden vier EMVI-criteria gehanteerd: integraal werken, overdracht van risico’s, overlast voor de omgeving en duurzaamheid. Janssen gaf de vier overgebleven aanbieders het advies mee: “maak het meetbaar en verras ons”. De eindbeoordeling werd gedaan door externe deskundigen, niet door de bij de dialoog betrokkenen. Op 1 juli 2020 moet het werk Rotterdamsebaan worden opgeleverd. Volgens Michel Langhout gaat dit “zeker lukken”.  


‘Eigen mening, graag’

Daarna was het podium voor Roderik van Grieken, Directeur Nederlands Debat Instituut, en ‘Het Nationaal Aanbestedingsdebat’. Aan de hand van drie stellingen werden de aanwezigen verdeeld over voor- en tegenstanders. “Bedoeling is dat iedere reactie op een stelling technisch slim is, to the point, dus kort, en een duidelijk eigen mening vertolkt”, aldus Van Grieken. Iedere stelling werd door een deskundige ingeleid.


‘Dat regelen we nog wel’

De eerste stelling: De meeste problemen tussen opdrachtgever en opdrachtnemer worden veroorzaakt door ondeskundigheid van de opdrachtgever. Joost Visser, Hoofd Ingenieursbedrijf Gemeente Groningen, leidde de stelling in die snel resulteerde in een zeer levendige discussie tussen voor- en tegenstanders. ‘Opdrachtgevers nemen te weinig tijd, we regelen het nog wel’, ‘we leggen het bij de opdrachtnemer neer, die lost het wel op’, waren de geluiden die de stelling ondersteunden. 


Onbewust onbekwaam

De meest opvallende opmerking benadrukte het feit dat sommige opdrachtgevers gewoon ‘onbewust onbekwaam’ zijn. ‘Wat wil je als de opdrachtgever afgestudeerd is in de Slavische talen?’, meldde een zeer uitgesproken voorstander van de stelling. ‘Onvoldoende verstand van de grote lijn, maar zeer veel verstand van juist dat ene tegeltje in het bestek’. Opvallend bij deze stelling was overigens het overstappen van Iman Koster, directeur CROW, tijdens de discussie; van het kamp van tegenstanders naar het kamp van voorstanders van de stelling. Kwestie van voortschrijdend inzicht.


Lokaal belang

‘De Aanbestedingswet verplicht gemeenten het plaatselijk bedrijfsleven voorrang te geven’. De tweede stelling, ingeleid door Gerard Smilda, Teamleider Openbare Ruimte van Gemeente Steenwijkerland, werd niet minder fanatiek bediscussieerd. Aspecten als kosten, kwaliteit en efficiency rolden door de zaal. Wel of niet goed voor de concurrentie, men bestreed elkaar stevig.


‘EMVI = top!’

De derde en laatste stelling ging over EMVI: ‘EMVI biedt garantie voor kwalitatief hoogwaardig werk’. De stelling werd ingeleid door Karin Rog, Marketeer ondernemer Reinteninfra. De opmerking die het meeste applaus oogstte, was: ‘Als het zo allemaal zo makkelijk was, dan zaten we niet hier’. EMVI levert een hoogwaardige aanbieding, maar nog niet een hoogwaardig werk, was een aanvulling op deze mening. Voorstanders benadrukten de transparantie, objectiviteit en professionaliteit van het hanteren van EMVI. ‘EMVI=top!’, liet een deelnemer weten.


Zuurstoftent en lichtbril

Het plenaire ochtendprogramma werd afgesloten door Olympisch kampioen open water zwemmen 2008 Maarten van der Weijden. Hij hield een inspirerend, hartverwarmend betoog over de maakbaarheid van succes en wat er overblijft als nog harder werken niet meer helpt. “Dan moet het slimmer”, aldus Van der Weijden. En hij ondersteunde zijn verhaal met treffende voorbeelden rondom zijn Olympische missie, van zuurstoftent via lichtbril tot en met de Nederlandse vlag op zijn kale hoofd.


Prijzencircus

Na de lunch volgden in drie rondes gemiddeld vijf tot zes parallelsessies. In de eerste ronde kwam onder meer het onderwerp vechtcontracten aan de orde. ‘Stop het prijsvechten! Wie durft?’ Bodemprijzen en wurgcontracten, faalkosten en risico’s: hoe maatschappelijk verantwoord is het prijzencircus? Kan het tij worden gekeerd en wie gaat dat dan doen? De opdrachtgever of de opdrachtnemer? Een discussie met Joost Fijneman, Hoofd Bouwend Nederland Advies, Ingrid Koenen, Journalist Cobouw en auteur van ‘Prijsvechten, van bouwfraude tot uitverkoop’ en de al eerder genoemde Joost Visser van de Gemeente Groningen. 


‘Jong van geest’

Volgens Fijneman is een cultuurverandering broodnodig. Deze kan worden gerealiseerd door ‘jonge geesten’. Het alternatief is immers samenklitten op de verkeerde weg of elkaar de tent uitvechten. Visser gaf aan dat prijsvechters zichzelf uiteindelijk door de inzet van Past Performance diskwalificeren. De inhoud van de inschrijver gaat het uiteindelijk winnen van de prijs. Investeer eerst in de relatie tussen beide partijen, voordat de prijs ter sprake komt, was een van de gehoorde opmerkingen.


‘We doen het samen’

In de media verschijnen in toenemende mate berichten over niet-reële risicoverdelingen. Er worden te veel risico’s bij de markt gelegd. Een parallelsessie in de tweede ronde onder leiding van Henberto Remmerts, Consultant Risicomanagement Aanbesteden en Contracteren Tauw, gaf college over wat er goed gaat en wat er beter kan bij risicobeheersing. “Vanaf de start van een aanbesteding moeten betrokken partijen duidelijke afspraken maken over de allocatie van risico’s bij opdrachtgever en –nemer, waarbij de rol van een neutrale derde ook wil helpen. Doelen: verminderen van faalkosten, voorkomen van vertraging en juridische geschillen. Met als richtinggevend motto ‘We doen het samen’.”


Bouwteam

In de laatste ronde was er onder meer een parallelsessie over het gebruik van een bouwteamopdracht voor groot onderhoud in vijf fasen van de wijk De Werven in Almere. Openbare ruimte, de verhardingen en de groenvoorziening worden integraal aangepakt. Totaalwaarde 4,75 miljoen, looptijd 2016-2019, start maart jongstleden. De uiteindelijke gunning op basis van EMVI was zeventig procent kwaliteit en dertig procent prijs. 


Risico door loting

Jerry Bouwmeester, Projectleider Design & Construct namens Dusseldorp Infra, Sloop en Milieutechniek en Martijn Vos, Adviseur Contractvorming en Aanbestedingen Gemeente Almere keken met de aanwezigen terug op dit leerzame project. Vooral bij de start moesten de twee partijen aan elkaar wennen. Als voordelen van een bouwteam als organisatievorm werden genoemd: een optimaal voorlopig ontwerp, samenwerken in plaats van overdragen, een goed geregeld omgevingsmanagement en een optimale afstemming tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. De prijsonderhandeling was het sluitstuk. Vos plaatste wel een kritische kanttekening: “De volgende keer kiezen we waarschijnlijk niet meer voor niet-openbare aanbesteding die ons maar liefst zestien gegadigden opleverde. We hebben risico gelopen door een gedwongen nadere selectie op basis van loting. Een openbare aanbesteding met een stevige EMVI lijkt dan beter te passen.” 


Sfeerimpressie

AC-1.jpg AC-6.jpg
AC-9.jpg AC-13.jpg
AC-15.jpg AC-19.jpg
AC-25.jpg AC-28.jpg
AC-32.jpg AC-41.jpg
AC-23.jpg AC-44.jpg
AC-37.jpg AC-58.jpg
AC-61.jpg AC-68.jpg