Bereikbaarheid: daar gaat het om! Steeds vaker hebben beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies inzicht nodig in verkeerssituaties in samenhang met mobiliteit en ruimtelijke ordening. Vraagstukken zoals: wat is de huidige verkeerssituatie, welke ontwikkelingen komen eraan, wat is de invloed op verkeersstromen en de effecten van maatregelen, zijn aan de orde van de dag. De Mobiliteitsscan ondersteunt gebruikers en geeft razendsnel inzicht in bereikbaarheid. Bijvoorbeeld om de Bereikbaarheidsindicator van I&M mee te berekenen (in het kader van MIRT-processen).
Afbeelding CROW: presentatie Hans Voerknecht
Op donderdag 12 december 2013 was in het Bouw en Infra Park in Harderwijk een interactieve bijeenkomst over de Mobiliteitsscan van CROW. De bijeenkomst was exclusief voor medewerkers van gemeenten en provincies die in het dagelijks bezig zijn in het vakgebied van mobiliteit en ruimtelijke ordening. Bijna 20 organisaties bezochten de sessie. Robert-Jan van de Berg (CROW-relatiemanager) gaf de aftrap in de inspirerende omgeving.
De Mobiliteitsscan van CROW is een webtool waarmee gebruikers inzicht en grip krijgen op vraagstukken rondom mobiliteit, ruimtelijke ordening en milieu. Met de tool voeren gebruikers analyses uit. Daarna worden maatregelen ingegeven, volgt een beoordeling van het effect en kan direct worden bijgestuurd. De onderdelen van de Ladder van Verdaas zijn in samenhang en los van elkaar te bekijken.
Hans Voerknecht, projectmanager bij KpVV/CROW, gaf een overzicht van de mogelijkheden en liet een toepassing zien waarbij het verkeer op de De IJsselkade afgesloten werd met aan de andere kant van de stad een 'park+bike'-locatie. Het effect werd met de aanwezigen doorgenomen. Daarnaast gaf Voerknecht aan dat ontsluiten van data uit modellen en uit andere bronnen mogelijk is (naast de standaard meegeleverde set aan data). Ook is het voor partijen mogelijk om zelf tools te gaan maken met gebruik van de scan als platform. Tot slot gaf hij aan in welke richting Het Rijk zicht ontwikkelt en hoe de scan hierop aan sluit.
Na de pauze meer praktijkcases
Omdat de scan zowel door medewerkers van gemeentes en provincies gebruikt kan worden als door adviseurs van adviesbureaus, waren er twee bureaus die akte de présence gaven. Zo gaf MOVE Mobility een 'live'-demonstratie en deelde Casper Stelling van MuConsult zijn ervaringen met de Mobiliteitsscan. Belangrijk is dat de scan snel inzicht geeft en de uitkomsten niet juridisch bindend zijn. Bijvoorbeeld: de scan laat zien dat van de 5 opties er 2 kunnen afvallen. Met de overgebleven opties kunnen daarna met verkeerskundige modelprogramma's detail- en diepteberekeningen worden gemaakt. Remko Hekkers van CROW gaf de laatste presentatie over licenties, tarieven en de on- en offline gebruikersgroep. Ook besprak hij de stappen die nodig zijn voor een succesvolle werkprocesimplementatie.
De brede basis van de scan staat als een huis. Vanuit de deelnemers werden er wensen geuit zoals 'kaart op kaart' kunnen leggen en meer oog voor fietsverkeer. Gebruikers van de scan worden bij het afsluiten van een licentie-overeenkomst automatisch lid van de Mobiliteitsscan Gebruikersgroep. Jaarrlijks komt deze groep bijeen en is een bedrag is gereserveerd voor ontwikkeling van de scan. De gebruikersgroep is een belangrijke factor. Samen werken aan bereikbaarheid.
Dat kan. Vraag een gratis proeflicentie aan. Deze is een maand geldig. Ondersteun dit gebruik met een training van een halve of hele dag op uw locatie. Wilt u meer informatie? Neem contact op met Robert-Jan van den Berg, telefoon (0318) 69 53 15 of stuur een e-mail naar: vandenberg@crow.nl. Hieronder de informatie in pdf-formaat over de bijeenkomst.
- Presentatiesheets programma - Factsheet van de Mobiliteitsscan - Brochure van de Mobiliteitsscan