CROW-KpVV presenteert in 2017 de themareeks Mobiliteit en Omgeving, welke dit jaar uit vijf themamiddagen bestaat. Op 21 september wordt de vierde themamiddag georganiseerd, die ook live als webcast te volgen is. Deze bijeenkomst staat in het teken van de gedragsbeïnvloeding.
Kenmerken van de bebouwde omgeving hebben, naast persoonlijke en huishoudkenmerken, invloed op het reisgedrag. Ruimtelijke planning is daarom een van de beleidsinstrumenten die overheden kunnen gebruiken om reisgedrag tot op zekere hoogte te beïnvloeden. Dit is echter niet eenvoudig. De relatie tussen ruimte en reisgedrag is complex en het landgebruik verandert traag.
Tijdens de presentatie gaat Peter Jorritsma in op de invloed van ruimtelijke kenmerken op het reisgedrag en op de geografische bereikbaarheid, ook wel aangeduid als nabijheid. Daarbij wordt onder meer onderscheid gemaakt naar ruimtelijke ingrepen op het stadsgewestelijke als het buurtniveau.
Sinds we weten dat de inrichting van de ruimte van invloed is op het gedrag van de verkeersdeelnemer zou je op de boekenplank van elke verkeerskundige catalogi van boomkwekerijen verwachten. Knoestige appelboompjes voor een kleinschalige buurtweg, een majestueuze rode beuk als oriëntatiepunt. Het klinkt zo mooi en gemakkelijk. Boompjes erbij en klaar! De dagelijkse praktijk laat zien dat keuzes die we maken met betrekking tot de sfeer in een ruimte, materialen, doorkijkjes van invloed zijn op het gedrag van de verkeersdeelnemer. Onderzoekers proberen deze invloed te doorgronden.
In deze presentatie laat Miranda Tusch u zien wat we inmiddels weten over de invloed van de ruimte op verkeersgedrag en wat dat betekent voor het verkeerskundig werk van alle dag.
In veel vraagstukken rondom mobiliteit speelt het gedrag van mensen een rol. Het is best een kunst om mensen aan te zetten tot het juiste gedrag. Een verbodsbord plaatsen betekent nog niet dat mensen zich aan dit verbod houden. Sterker nog: het bord ‘verboden fietsen te stallen’ bevindt zich vaak aan een paal. En aan zo’n paal kun je prima een fiets vastzetten!
Vaak oordelen betrokkenen dat mensen lui en gemakzuchtig zijn en dat hun gedrag niet beïnvloedbaar is. Inderdaad zijn mensen van nature gemakzuchtig. Maar dat betekent nog niet dat we hun gedrag niet kunnen beïnvloeden. Kunnen we misschien die gemakzucht aangrijpen om tot betere maatregelen te komen?
In zijn presentatie gaat Friso Metz in op interessante praktijkvoorbeelden, die hij onderbouwt met inzichten over menselijk gedrag.
Helaas kunt u zich niet meer inschrijven voor de bijeenkomst. De bijeenkomst zit vol. U kunt zich nog wel inschrijven voor de live webcast (zie hieronder).
Kunt u niet fysiek aanwezig zijn, maar wil u de bijeenkomst wel volgen? Dat kan. De bijeenkomst wordt ook als webcast uitgezonden. U kunt vanachter uw pc live de presentaties volgen en via de chatfunctie kunt u deelnemen aan de discussie. U dient dat wel te beschikken over een pc met internetverbinding en met speakers of koptelefoon voor het geluid. Aanmelden voor de webcast kan via een aparte webcastpagina.