Global Goals als beleidsdoelen voor assetmanagement

Hoe de 17 Global Goals van de VN het beheer van de openbare ruimte écht maatschappijgericht maken

 • Datum: 25-06-2019
 • Duur: Dinsdag 25 juni 2019, 13.00 - 16.30 uur
 • Locatie: Hoofdstraat 3, 6994 AB De Steeg
 • Productgroep: Thema Bijeenkomst
 • Soort: Gratis
 • Thema: CROW Levende Stad

De gemeente Rheden wil bij alles wat ze doet bijdragen aan de 17 Global Goals van de Verenigde Naties. Deze 17 doelen zijn op internationaal niveau opgesteld door de Verenigde Naties om de wereld in een duurzamere en welvarendere richting te sturen. Tijdens deze middag van CROW Levende Stad en Stadswerk leert u hoe de Global Goals van invloed zijn op de organisatie van de gemeente Rheden en op de maatschappijgerichte en integrale aanpak van alle projecten en onderhoudswerkzaamheden. Hiermee zorgt de gemeente dat het beheer van de openbare ruimte echt maatschappelijke waarde krijgt. Aan het eind van deze middag zult u met veel inspiratie naar huis gaan om zelf aan de slag te gaan en uw assetmanagement nog maatschappijgerichter en meer integraal vorm te geven.

 
Gratis
Inschrijven via de website is op dit moment helaas niet mogelijk. Wel kunt u altijd informeren naar de mogelijkheden voor deelname. Bel de klantenservice: 0318 - 69 53 15 of e-mail klantenservice@crow.nl.
 • Prijs voor gemeente Rheden

  De gemeente Rheden heeft van de VNG in 2019 de prestigieuze prijs ‘meest inspirerende Global Goals gemeente van Nederland’ ontvangen. En terecht. De global goals zijn voor de gehele gemeentelijke organisatie als doelen benoemd, de gemeentelijke beleidsvelden en afdelingen zijn georganiseerd rond de global goals, en bij alle projecten in de gemeente worden gecheckt op de bijdrage aan de global goals. Lees hier het nieuwsbericht.

  global

  Achtergrond Global Goals

  De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs – Sustainable Development Goals) zijn door de Verenigde Naties vastgesteld als nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030. In totaal zijn er meer dan 7,8 miljoen mensen wereldwijd geinterviewd over wat zij belangrijk vinden voor een succesvolle samenleving. Deze 17 global goals worden gepromoot als de wereldwijde doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. Er zijn 17 doelstellingen en 169 onderliggende targets om deze doelen te realiseren. Geïnteresseerd? Lees meer op de website van de VNG.

   

  Relatie met assetmanagement openbare ruimte

  De Global Goals zorgen ervoor dat de gemeente bij het beheer van de openbare ruimte veel verder kijkt dan schoon, heel en veilig. Integraal werkende teams beoordelen alle projecten op de bijdrage aan de Global Goals. Hierdoor kijkt de beheerafdeling breder dan instandhouding, en worden win-win-situaties gecreëerd met het sociaal domein en met bewoners en organisaties in de wijk. De Global Goals worden concreet vertaald naar ‘local goals’ die daadwerkelijk met het project of het beheer worden bereikt, zodat je ook kunt monitoren of het gewenste maatschappelijke effect wordt gerealiseerd. Daarmee is de assetmanagement-cirkel rond.  
   

  Programma in het kort

  Op de bijeenkomst vertelt Frank Landman, directeur/loco-gemeentesecretaris gemeente Rheden, u waarom en hoe de gemeente de global goals heeft omarmd. Vervolgens legt Patrick Gooren van CROW uit hoe de gemeente hiermee op een hele mooie manier invulling geeft aan assetmanagement. Na deze presentaties sluiten wij het 1e deel af met een interactieve brainstorm hoe u zelf uw beleids- en organisatiedoelen naar een hoger niveau zou kunnen tillen m.b.v. de global goals.
  In het 2e deel van de middag presenteren diverse medewerkers van gemeente Rheden een aantal concrete projecten waarin zij de global goals hebben toegepast en concreet gemaakt in ‘Local Goals’. Graag gaan zij met u in gesprek over hoe dat in de praktijk gaat, horen zij graag hoe andere gemeenten dat doen, en wat u van elkaar kan leren.
   

   

 • De 17 global goals zijn op internationaal niveau opgesteld door de Verenige Naties om de wereld in een duurzamere en welvarendere richting te sturen. 


  Lees meer over de Global Goals.
 • 13.00 Welkom en opening
  Door dagvoorzitters Harro Verhoeven, CROW en Martijn van Duuren, Vereniging Stadswerk
  13.05 Kennismakingsronde
  13.15 Hoe Global Goals de gemeente Rheden inspireren en veranderen
  Door Frank Landman, directeur/loco-secretaris gemeente Rheden
  13.40 Global goals als beleidsdoelen voor assetmanagement
  Door Patrick Gooren, projectleider assetmanagement CROW
  14.00 Brainstorm in subgroepen
  Trek uw eigen beleids- en organisatiedoelen naar en hoger niveau m.b.v. de Global Goals
  14.30 Pauze
  14.50 Drie concrete cases van gemeente Rheden:
  • Checklist projecten: hoe deze op maat gemaakte checklist bij aanvang van de projecten Wegen en Verkeer verkent welke bijdrage zij kunnen geven aan de Global Goals.
  • Integraal team: hoe het integraal team de vervanging van een groot geasfalteerd tractor- en driewielerplein van een particuliere speeltuinvereniging beoordeelt a.d.h.v. de Global Goals.
  • College- en Raadsvoorstellen: Hoe het bestuur bij alle project- en programmaplannen vraagt aan te geven op welke wijze zij bijdragen aan de verschillende Global Goals.

  Bespreking cases in 3 subgroepen
  Discussier over de wijze hoe de gemeente Rheden deze case aanpakt, en vergelijk dit met de werkwijze in uw gemeente. Wat kunt u van elkaar leren?
  (Er zijn twee rondes, dus u kunt twee cases bezoeken)
  15.10 Eerste ronde subgroepen
  15.40 Wisseltijd
  15.45 Tweede ronde subgroepen
  16.15 Pleinaire afsluiting
  Wat heeft u geleerd en wat gaat u morgen doen?
  16.30 Afsluiting
 • Partner CROW Levende Stad of lid van Stadswerk

  Deelname is gratis voor alle partners van CROW Levende Stad en leden van Stadswerk.
  Weet u niet zeker of u partner bent? Bekijk ons partnernetwerk van CROW Levende Stad of neem contact op met Stadswerk.

  (Nog) geen partner van CROW Levende Stad of lid van Stadswerk

  Bent u (nog) geen partner dan zijn de kosten voor deelname aan deze bijeenkomst €395,- per persoon excl. btw. Wilt u gratis deelnemen, word dan partner van CROW Levende Stad of Stadswerk.

  Inschrijven

  Klik op de inschrijfknop en log in met uw Mijn CROW-account. U kunt vervolgens kiezen uit de opties ‘Partner – gratis’ en ‘niet-partner - €395,- excl. btw’.

  Datum:
  Dinsdag 25 juni 2019, 13.00 - 16.30 uur,
  Hoofdstraat 3
  6994 AB De Steeg

“Doordat je vanuit meerdere doelen kijkt, wordt je oplossing anders.”

- Frank Landman, spreker op de Praktijkmiddag Beeldkwaliteit

Scroll naar boven