Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2016

 • Datum: 24-11-2016
 • Productgroep: Congres
 • Soort: Betaald
 • Thema: Beeldkwaliteit, CROW Levende Stad, IMBOR, Kosten, baten en benchmarking

Op donderdag 24 november 2016 vond de vierde editie van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR 2016) plaats in het World Trade Center in Rotterdam. Ruim 300 professionals van zowel overheden als bedrijven beleefden deze dag vol ontmoetingen, kennis en nieuwe inzichten. Centraal stond het thema 'Beheer, de stuwende kracht'. Naast het plenaire programma met top-keynotespeakers bestond het congres uit een 'Proeverij' en kennisronden met deelsessies. De volgende editie is in 2017. Gastheer gemeente Tilburg begroet u graag!

 
Gratis
Inschrijven via de website is op dit moment helaas niet mogelijk. Wel kunt u altijd informeren naar de mogelijkheden voor deelname. Bel de klantenservice: 0318 - 69 53 15 of e-mail klantenservice@crow.nl.
 • Terugblik op het congres

  Op 24 november vond het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2016 (NCBOR 2016) plaats in Rotterdam. Het congres werd georganiseerd door CROW en CROW Levende Stad samen met gastgemeente Rotterdam en mediapartner Acquire Publishing. De CROW-dagvoorzitters Ineke Westerbroek, Harro Verhoeven en Ceciel van Iperen loodsten de deelnemers vakkundig door de dag met als kern: elkaar ontmoeten - van elkaar leren - met elkaar delen. Met een record aantal van ruim 300 bezoekers, een thema dat aansprak, een ijzersterk inhoudelijk programma en lekkernijen van het Rotterdamse 'Koekela', was het een geslaagde editie!    

  Lees het uitgebreide verslag


  Links en downloads

   

  Sfeerimpressie

  1.jpg    17.jpg

  19.jpg    27.jpg

  32.jpg   45.jpg

  63.jpg   64.jpg

  74.jpg    81.jpg


  Dank voor uw deelname, inzet en bijdrage!

  Deelnemers, sprekers en sponsors van het congres: hartelijk dank voor uw komst, inzet en bijdrage. Samen met u is deze editie van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte succesvol verlopen. Het is prachtig om te zien hoe honderden professionals elkaar weten te vinden in de sessies, bij de lunch en aan discussietafels. Speciale dank aan gastheer gemeente Rotterdam voor de begeleiding en mede-organisatie.
  Gemeente Tilburg neemt het stokje als gastgemeente over en gaat voor u met het NCBOR 2017 aan de slag!
   

 • Het congres heeft plaatsgevonden op 24 november 2016. Bekijk de terugblik.


  Kennis van strategie en beleid tot uitvoering

  Het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2016 (NCBOR 2016) is hét vakcongres waarbij het 100% draait om kennis over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Het congres is voor medewerkers van overheidsorganisaties (gemeenten, provincies, waterschappen, het Rijk) en bedrijven (groenaannemers, advies- en ingenieursbureaus) die betrokken zijn bij beleid, beheer en inrichting van de openbare ruimte. 

  Wilt u weten hoe collega-organisaties omgaan met beheer en onderhoud? Wat de effecten zijn van de regierol van overheden? Over innovaties, methoden en technieken die tijd en geld besparen? Op het congres van donderdag 24 november in Rotterdam krijgt u antwoord en praktische handvatten voor uw eigen organisatie.

  Thema: Beheer, de stuwende kracht

  Stuwdam
  Beheer van de openbare ruimte heeft een belangrijke functie in de samenleving. Het is een stuwende kracht. Want een functionele, aantrekkelijke en goed beheerde buitenruimte is: 

  • de motor achter sociale en economische ontwikkelingen
  • een kans voor oplossen van effecten van klimaatverandering
  • een stimulans voor participatie van doelgroepen en bedrijven
  • een inspiratiebron voor innovaties, methoden en technieken

  Daarnaast ondersteunen beheerorganisaties mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dragen zij bij aan de circulaire economie en optimaliseren ze kennis door het aangaan van nieuwe samenwerkingsvormen. Beheer is bij deze ontwikkelingen een stuwende kracht. Op het congres leert u hoe beheerprofessionals van overheden en uit het bedrijfsleven deze kracht inzetten en optimaliseren.
   

  Stadsbeheer Rotterdam: kennis delen en samenwerken


  Gastheer van het congres is gemeente Rotterdam. Beluister de ingesproken uitnodiging van Linda Molenaar, directeur Stadsbeheer Rotterdam. Stadsbeheer is met meer dan 3.000 professionals dagelijks aan het werk voor een fijne, veilige en schone stad om in te wonen, werken en recreëren. De stad is ook één van de groenste steden van Nederland. Door slim beheer en met een innovatieve aanpak, zoals assetmanagement, blijft stadsbeheer vernieuwing, diversiteit en maatwerk in buurten van Rotterdam doorzetten en tegelijkertijd oude en nieuwe iconen onderhouden en beheren.

 • Het congres heeft plaatsgevonden op 24 november 2016. Bekijk de terugblik.


  Programma 2016

  Hieronder treft u het programmaoverzicht aan van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte 2016. Het programma bestaat uit een plenair deel met als thema 'Beheer, de stuwende kracht'. Daarnaast is er een 'proeverij' waarin u stukjes kennis krijgt aangereikt voor discussie en gesprek. In de deelsessies worden deze 'pitches' verder uitgewerkt. Klik in het overzicht op een titel of navigeer door het programma via de tabbladen.

   

  Programmaoverzicht  

  09.00 uur Welkom | Ontvangst en inloop
  10.00 uur Opening | Dagvoorzitters van het congres
  10.05 uur Keynote | Slim Beheer - Linda Molenaar
  10.20 uur Keynote | Van curatief naar preventief beheer - Paul de Beijer
  10.45 uur Praktijk | Assetmanagement theoretisch en complex? Echt niet!
  'Uit de praktijk van Amsterdam, Rotterdam, Rheden en Súdwest- Fryslân.'
  11.00 uur Inspiratie | Toelichting op het programma
  11.05 uur Pauze | 'Bakkie doen' met een delicatesse van Koekela
  11.30 uur Proeverij | Ronde 1 en 2
  12.15 uur 'Rotterdamse kost' | Compleet verzorgde lunchmaaltijd
  13.20 uur Kennisronde 1 en 2 | Deelsessies
  15.05 uur Pauze | Koffie, thee en fris
  15.30 uur Kennisronde 3 | Deelsessies 
  16.25 uur Keynote | Waarom niet elke dag complimenten voor beheer? - Jaap Meindersma
  16.45 uur Afsluiting | Bekendmaking gastgemeente 2017
  17.00 uur 'Afzakkertje' | Ouderwetse borrel op z'n Rotterdams


  Dagvoorzitters: ontmoeten - leren - delen

  130311westerbroek02_v1_01.jpg130311vieperen01_v1_01.jpg130311verhoeven02_v1_01.jpg

  De dagvoorzitters van het congres zijn ervaren professionals van CROW Beheer Openbare Ruimte. Zowel Ineke Westerbroek, Ceciel van Iperen en Harro Verhoeven hebben naast verstand van zaken ook een passie voor het werkveld en vakgebied. Elk van de dagvoorzitters vertelt over een kernwaarde van het congres: 
   
  Elkaar Ontmoeten - Ineke Westerbroek
  Ineke: “Het congres is een jaarlijks ontmoetingsmoment met vakgenoten. Een waardevolle dag om te netwerken en gelijkgestemden te ontmoeten.”
   
  Van Elkaar Leren - Harro Verhoeven
  Harro: “Beheer verandert totaal de komende jaren en wordt nog meer een stuwende kracht voor onze samenleving. Op dit congres hoort u de nieuwste ontwikkelingen en veranderingen om bij te blijven op ons vakgebied.”
   
  Met Elkaar Delen - Ceciel van Iperen
  Ceciel: “Uw eigen ervaringen en vragen zijn op deze dag minstens zo belangrijk om het beheer een stap verder te brengen. Benut het congres optimaal door met elkaar in discussie te gaan.”
   

  Raad van Advies: onderwerpen uit het werkveld

  De Raad van Advies bestaat uit professionals uit alle disciplines van het beheer van openbare ruimte. Doel van de raad is het actief meedenken over onderwerpen en thema's die van invloed zijn op het werk en -proces van beleidsmakers, beheerders en adviseurs van de openbare ruimte. De belangrijkste onderwerpen krijgen een plek in het congresprogramma. Zo bestaat het congres uit kennis uit het werkveld, voor het werkveld.
   

  Wie zijn de leden?

  Raad-van-Advies.jpg

  Foto: Leden Raad van Advies

  Voorste rij (links naar rechts): 
  Egbert Roozen (VHG), Ceciel van Iperen (CROW), Pieter Altena (gemeente Arnhem), Jan Blom (Bureau CITE), Aad van Leeuwen (gemeente Rotterdam), Menno Weverling (Groenprojecten Weverling), Ineke Westerbroek (CROW). 

  Achterste rij (links naar rechts): 
  Remco Valk (Van Helvoirt Groenprojecten), Gert Hofman (provincie Zuid-Holland), Paul van der Donk (HAS Hogeschool), Theus van den Broek (Antea Group), Erik Poelman (IPC Groene Ruimte), Wilco Boender (Verheij Integrale Groenzorg).

 • Het congres heeft plaatsgevonden op 24 november 2016. Bekijk de terugblik.


  Inspiratie, nieuwe inzichten en kansen

  De keynotespeakers van het NCBOR 2016 gaan congresbezoekers voorzien van inhoudelijke en inspirerende verhalen: van slim beheer en innovaties, economische kansen tot en met visie op de toekomst van beheer.

  Keynote | Slim Beheer | Linda Molenaar
  linda_molenkamp_v1_01.png
  Gastheer van het congres is Stadsbeheer Rotterdam. Linda Molenaar, Directeur Openbare Werken, vertelt hoe u met slim beheer en een innovatieve aanpak vernieuwing, diversiteit en maatwerk in beheer en onderhoud kunt realiseren. Beheren is het nieuwe ontwerpen en vormt de stuwende kracht achter de beleving van de buitenruimte.

  Keynote | Van curatief naar preventief beheer | Paul de Beijer

  Paul-de-Beijer-v1-01.jpg
  Rotterdam is een wereldhaven. Hoe gaat het Havenbedrijf met beheer om? Welke kracht gaat hiervan uit? Paul de Beijer is Hoofd Asset Management van Havenbedrijf Rotterdam N.V. Hij vertelt hoe beheer van water, groen en infrastructuur van het Havenbedrijf tegenwoordig gedreven is vanuit economische overwegingen. Kunnen overheden, gebruikmakend van gemeenschapsgeld, hier ook niet meer op gaan sturen?
  Lees verder in zijn blog: van curatief naar preventief beheer.

  Keynote | Waarom niet elke dag complimenten voor beheer? | Jaap Meindersma


  Jaap Meindersma, directeur Stadsbeheer gemeente Almere, waant zich vaak in een wondere wereld. Het beheer van de stad is van ongekend belang, maar we hebben het er nauwelijks over met elkaar. De beheerder van de toekomst hoort op het podium te staan, in de spotlights. Op dat podium moet je ook je kwetsbaarheid durven tonen. De hashtag #durftevragen wordt net zo belangrijk als #ikweethetzekerwantzodoenwehetaljaren.
  Lees verder in zijn blog: de beheerder mag wel wat meer in de spotlights staan. 


  Praktijk | Assetmanagement theoretisch en complex? Echt niet!
  'Uit de praktijk van Amsterdam, Rotterdam, Rheden en Súdwest- Fryslân.'

  Vakgenoten uit beheer en onderhoud lichten een tipje van de sluier op over hoe zij omgaan met assetmanagement in de praktijk. De onderlinge verschillen komen aan bod. Hierdoor krijgt u in de volle breedte inzicht in wat het beste past voor uw organisatie. Trekt één of meer van deze pitches uw aandacht? Volg dan in de deelsessies van het middagprogramma de inhoudelijke verdieping van het onderwerp.

 • Het congres heeft plaatsgevonden op 24 november 2016. Bekijk de terugblik.


  Deelsessies: kennis voor beleid en praktijk

  Naast het plenair programma van het congres stelt u in drie kennisronden uw eigen programma op maat samen. Elke ronde bestaat uit sessies met onderwerpen en actualiteiten die van invloed zijn op het werk van beleidsmakers, beheerders of adviseurs van de openbare ruimte. Bekijk de deelssessie (update 15 november). 
    

  Kennisronde 1

  Deelsessie | Voor elke leefstijl een beheerstrategie op maat
  Sprekers | Olaf Stillebroer (gemeente Lansingerland, bureau Urban4Us) | Annet Muller (LiSadvies).
  Smaken verschillen, ook als het gaat over inrichting en beheer van de openbare ruimte. De gemeente Lansingerland wil geen eenheidsworst, maar een openbare ruimte die optimaal aansluit bij de beleving van de bewoners in een bepaald gebied. Zodat uiteindelijk de inwoners tevreden zijn over hun openbare ruimte. 
  Lees verder over deze sessie.

  Deelsessie | Assetmanagement 'Amsterdam-Rotterdam, leren van verschillen'
  Sprekers | Joost Martens (adviseur Beheer Ondergrond, gemeente Rotterdam) | Dick Grasboer (informatiemanager), Marcel Zijlstra (procesleider Gegevensbeheer Implementatie Programma Assetmanagement), gemeente Amsterdam.

  De verschillende ervaringen van Amsterdam en Rotterdam met assetmanagement tot nu toe zijn zeer leerzaam. Rotterdam neemt u in deze sessie mee in de mogelijkheden van risicogestuurd beheer van de ondergrond. Wat zijn de consequenties voor het beheer van de bovengrondse assets? Amsterdam plaatst de assetmanagementactiviteiten in een breder stedelijk perspectief, en zoomt in op haar nieuwe ‘Kernregistratie Assets’.

  Deelsessie | MensenWerk: samenwerken met het sociaal domein
  Sprekers | Arnoud van der Eerden, afdeling Beheer en Onderhoud (BAR-organisatie) | Bart Smit, werkgeversservicepunt (BAR-organisatie).
  Met het onderdeel ‘Mensenwerk’ heeft de BAR-organisatie gezorgd voor een daadwerkelijke samenwerking tussen het fysiek en het sociaal domein. Niet alleen doordat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt worden ingezet in het dagelijkse beheer en onderhoud. Het domein Beheer en Onderhoud van de BAR-gemeenten is actief betrokken bij het behalen van de doelstellingen van het domein Maatschappij. Het team van Mensenwerk treedt op als instrument voor de afdeling Participatie. In samenwerking worden mensen geselecteerd om deel te nemen aan een leerwerktraject. Naast het werken in de openbare ruimte worden zij gecoacht door trajectbegeleiders met als doel om de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen en uit te stromen naar de arbeidsmarkt. 

  De sprekers vertellen graag hoe deze unieke samenwerking tot stand is gekomen, waar zij in de praktijk tegenaan zijn gelopen en hoe het nu functioneert. En uiteraard wat het maatschappelijk oplevert in deze gemeenten. Dat zouden meer gemeenten kunnen doen.

  Deelsessie | Van wijken weten in Arnhem één jaar later
  Sprekers | Gerbrig Dijkstra en Ernie Hoffmeister (wijkcoördinatoren, gemeente Arnhem).
  Vorig jaar waren we te gast in de gemeente Arnhem en werd het programma ‘Van wijken weten’ gepresenteerd; weten wanneer je aan de kant moet, maar ook als geen ander alles weten van de wijken. We zijn in november een jaar verder: wat zijn de leermomenten, effecten en successen?

  Lees verder over deze sessie


  Deelsessie | Rotterdam Safari 2016
  Sprekers | Aad van Leeuwen (Object Beheerder Groen), Inge Breugem (Beheer Gebied Centrum), Jos Kamp (Object Beheerder Bruggen), Monique van Hoof (Beheerder Gebied Centrum), Jos Kamp (Object Beheerder Bruggen), Julia Visser (Manager Wijk Reiniging Team Centrum), gemeente Rotterdam.
  Rotterdam is geen illusie door de camera gewekt, Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is veels te echt. In deze sessie gaat u naar buiten. Op pad en de stad beleven. U ontdekt hoe om te gaan met dilemma’s en ontwikkelingen zoals van openbaar naar particulier, van oud naar nieuw en van traditioneel naar vernieuwend en duurzaam. Collega's van stadsbeheer begeleiden u als gids door de wildernis van een drukke stad. Sessie zowel in Kennisronde 1 als 2.

  Kennisronde 2

  Deelsessie | (Meet)gegevens voor sturen op beleving - Hoe komen we eraan en wat kunnen we ermee?
  Sprekers | Theo Kion (Gebiedsmanager IJsselmonde, gemeente Rotterdam) | Jan Blom (Bedrijfsleider/adviseur buitenruimte, Buro CITE) | Lars Tamboer (projectleider, BTL Advies).
  De overtuiging dat de openbare ruimte aangelegd en beheerd moet worden voor de gebruikers ervan groeit. De koers is, ook in de gemeente Rotterdam, ingezet op het verbeteren van de 'belevingskwaliteit' van de openbare ruimte. Om te kunnen sturen op beleving hebben we informatie nodig. Hoe verzamelen we al deze informatie? En wat kunnen we ermee? Hoe vindt de vertaalslag plaats van analyse naar beleid en praktijk? 


  Lees verder over deze sessie.

  Deelsessie | Assetmanagement: 'Toepassing door kleinere gemeenten'
  Sprekers | Steven Braakhekke (projectleider, gemeente Rheden) | Piet Smid (gemeente Súdwest-Fryslân).
  Hoe begin je met assetmanagement? Twee relatief kleine gemeenten, Rheden en Súdwest-Fryslân, laten zien hoe hun hele praktische aanpak tot eerste resultaten leidt en geven tips en valkuilen. Er zijn tussen beide gemeenten duidelijke overeenkomsten maar ook interessante verschillen. Het gaat om: echt integraal werken, duidelijke besluitvormingstemplates, begrijpelijke taal, en de nadruk op daadwerkelijk handelen. 

  Deelsessie | Sturen op het maatschappelijke rendement
  Peter de Visser (hoofd Stadsbeheer, gemeente Zoetermeer) | Paul van der Donk (adviseur/ docent Management van de Leefomgeving HAS Hogeschool Den Bosch) | Ursula Kirchholtes (docente Management van de Leefomgeving, HAS Hogeschool Den Bosch).
  Bij de gemeente Zoetermeer zijn studenten van de HAS Hogeschool afgestudeerd op het onderwerp ‘Verwaarding van de openbare ruimte’. Op welke manier kun je als gemeente de budgetten voor het sociaal en fysiek domein binnen de openbare ruimte inzetten, waardoor een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement wordt behaald?

  Lees verder over deze sessie.

  Deelsessie | De gewijzigde Aanbestedingswet biedt nieuwe mogelijkheden voor de beheerder
  Liesbeth Haverkort (advocaat, Infense Advocaten) | Tjeerd Planting (Tauw).
  De Aanbestedingswet is per 1 juli 2016 gewijzigd. Voor het beheer van de openbare ruimte bieden de wijzigingen mooie kansen. In deze sessie hoort u o.a. van een ervaren jurist aanbestedingsrecht over de mogelijkheden en aandachtspunten, en de eerste ervaringen. Zo betekent het wegvallen van de IIB-uitzondering voor groendiensten bijvoorbeeld dat deze vaker zullen moeten worden aanbesteed: geeft dit meer rompslomp, of juist meer kwaliteit? Wat zijn de gevolgen van de gewijzigde regeling om opdrachten aan sociale werkplaatsen voor te behouden, en de nieuwe uitsluitingsgronden en perikelen rondom een beroep op derden in aanbestedingen? 

  En, heel interessant voor ‘beheer’, de  levenscycluskosten. Aanbestedende diensten mogen ook eisen, voorwaarden en criteria aan de inschrijvers en inschrijvingen stellen, die betrekking hebben op andere stadia van de levenscyclus dan de oplevering van de dienst. Wat zijn de gevolgen hiervan?

  Deelsessie | Rotterdam Safari 2016
  Sprekers | Aad van Leeuwen (Object Beheerder Groen), Inge Breugem (Beheer Gebied Centrum), Jos Kamp (Object Beheerder Bruggen), Julia Visser (Manager Wijk Reiniging Team Centrum), gemeente Rotterdam.
  Rotterdam is geen illusie door de camera gewekt, Rotterdam is niet te filmen, Rotterdam is veels te echt. In deze sessie gaat u naar buiten. Op pad en de stad beleven. U ontdekt hoe om te gaan met dilemma’s en ontwikkelingen zoals van openbaar naar particulier, van oud naar nieuw en van traditioneel naar vernieuwend en duurzaam. Collega's van stadsbeheer begeleiden u als gids door de wildernis van een drukke stad. Sessie zowel in Kennisronde 1 als 2.

   

  Kennisronde 3

  Deelsessie | Right to Challenge: burgers de ruimte voor het uitvoeren van gemeentelijke taken
  Sprekers | Daphne van Rhee, Beleidsadviseur Maatschappelijk Initiatief (gemeente Utrecht) | Ines Balkema, Projectmanager Right to Challenge, adviseur Inspraak en Participatie (gemeente Rotterdam).
  Er komen steeds meer mogelijkheden voor bewoners om te participeren in de openbare ruimte. De gemeente Utrecht kent al jaren diverse vormen van zelfbeheer. Sinds kort is de gemeente zelfs samen met bewoners gestart met pilots, waarbinnen bewoners een gemeentelijke taak overnemen. Dit 'Bewonersbod' is een uitwerking van het ‘Right to Challenge’ dat in Engeland al enkele jaren bestaat.

  Lees verder over deze sessie.

  Deelsessie | Hoe maak je je beheerdatabase geschikt voor assetmanagement én de BGT?
  Sprekers | Tjitse Reitsma (team proces en informatie, gemeente Amsterdam) | Theo Santegoets (adviseur assetmanagement/strategie en innovatie, gemeente Dordrecht).
  Areaal op orde! Maar hoe? Je wilt voldoen aan de wettelijk verplichte BGT, én als beheerder profiteren van al het werk van je geo-collega. Hoe doe je dat? Amsterdam vertelt over de samenvoeging van 9 beheerdatabases, gericht op assetmanagement. Drechtsteden (6 gemeenten) deelt alle ervaringen over het conversietraject en over de relatie tussen objectbeheer, assetmanagement en data-analyses.

  Deelsessie | Vertalen van abstracte klimaatambities in concrete doelstellingen
  Sprekers | Jan van ’t Klooster (adviseur Stedelijk Beheer, gemeente Amersfoort) | Roel Valkman (Senior Adviseur Strategie en Beleid, Tauw).
  Veel gemeenten hebben klinkende ambities op het gebied van klimaatbestendigheid. Maar hoe vertaalt zich dat dat in concrete doelen voor het beheer van de openbare ruimte? En wat is eigenlijk klimaatbestendig beheer? In deze workshop gaan we op zoek antwoorden op deze en andere vragen. De casuïstiek wordt aangereikt vanuit de gemeente Amersfoort waar ervaring is opgedaan met klimaatateliers over weg- en rioolrenovaties.

  Deelsessie | Veranderend beheer; samen nieuwsgierig en grenzen opzoeken
  Sprekers | Bram Streppel (accountmanager en Futour, Futur en werkorganisatie Duivenvoorde) | Marjolein Geurts (Futour en Onderzoek & Opinie, Futur en RIVM) | Annet Muller (LiSadvies) | Chris Klunder (adviseur markt- en leveranciersmanagement Rijkswaterstaat).
  In augustus heeft Futur- het jonge ambtenaren netwerk dat wil verbinden, nieuwsgierig is en de waarom-vraag stelt -  door binnen- en buitenland getoerd met de Futour. Het thema van Futur is dit jaar “over grenzen”; dit kunnen geografische grenzen zijn, maar ook organisatiegrenzen óf de grenzen van je rol en functie.

  Tijdens de Futour is Futur met jonge ambtenaren in gesprek gegaan over belangrijke eigenschappen om grensoverschrijdend werk te doen bij de overheid en is informatie opgehaald over organisatiekenmerken die hieraan bijdragen of juist belemmeren. Waar kunnen jongeren leren van de ervaren collega’s, maar waar kunnen de ervaren collega’s van de nieuwe lichting leren? Ook benieuwd naar ervaringen en tips uit de Futour? Bekijk hun infographic en discussieer mee in een levendige sessie.

  Deelsessie | Beheer, de kracht voor de toekomst
  Sprekers | Ferry Marquart (Gebiedsdirecteur Centrum gemeente Rotterdam) | Daan van der Elzen (Projectleider gemeente Rotterdam) | Jan Fischer  (gemeente Rotterdam).
  Rotterdam is 'de beste stad van Europa om in te leven'. Rotterdam kwam vroeger op vele zwarte lijsten voor. Nu is Rotterdam uitgeroepen tot mooiste stad van Europa! Wat heeft de inzet van innovaties en technologie hieraan bijgedragen? Wat is de relatie tussen een aantrekkelijke stad en het beheer en onderhoud ervan? Hoe gaat de stad zich ontwikkelen richting het jaar 2050?

 • Het congres heeft plaatsgevonden op 24 november 2016. Bekijk de terugblik.


  Proeverij: stellingen en gesprek

  Het plenaire programmaonderdeel 'De Proeverij' bestaat uit stukjes kennis in de vorm van een mening of stelling. Korte, krachtige items die prikkelen, stimuleren en aanzetten tot discussie en gesprek. Tijdens de deelsessies in het middagprogramma volgt verdieping. Hieronder het keuzemenu (update 21 november 2016).
   

  Overzicht onderwerpen

  Gesprek | Professioneel evenementenbeheer
  Smaakbepaler | Sander van der Heijden (integraal beheerder, gemeente Tilburg).
  Evenementen komen steeds vaker voor en worden steeds groter en complexer. Om hier professioneler mee om te gaan, heeft gemeente Tilburg een app ontwikkeld voor de voor- en naschouw van een evenement. Deze evenementen-app reduceert de administratieve last en geeft duidelijkheid over de aansprakelijkheid bij schade.

  Gesprek | Assetmanagement draait teveel om kostenefficiëntie in plaats van waardecreatie
  Smaakbepaler | Jielis van Schijndel (consultant, DON Bureau)
  Door de kaasschaaf van bezuiniging is de neiging groot om te sturen op kostenefficiëntie. In een organisatie kan dit tot een wij-zij-cultuur leiden en zelfs tot minder werkplezier. Maar als je in plaats daarvan samen zorgt dat de buitenruimte waardevol blijft, leidt dit tot energie op de hele werkvloer. Sterker nog: door vanuit waarde te werken, kun je zelfs met bezuinigingen nog enthousiast blijven.

  Dit is helemaal in lijn met de definitie van (asset)management: Het creëren van waarde. Daarom is het vertrekpunt van assetmanagement niet kostenefficiëntie of risicobeheersing, maar samen waarde toevoegen aan de buitenruimte. Aan deze tafel hoor je meer over hoe je daar handen en voeten aan kunt geven en tegelijkertijd toch de kosten en risico’s kunt beheersen.

  Gesprek | Grondstof leverende openbare ruimte
  Smaakbepaler | Diederik Notenboom (manager Openbare Ruimte, Meerlanden)
  Meerlanden heeft in 2016 een eigen toekomstvisie gepubliceerd op de duurzame openbare ruimte 2016-2025. Een waardevolle leefomgeving biedt namelijk meer mogelijkheden dan nu worden benut. Diederik Notenboom laat u graag proeven aan de kansen die er liggen om met de duurzame openbare ruimte bij te dragen aan de circulaire economie, de gezondheidszorg en arbeidsparticipatie.

  Aan deze gesprekstafel zal de spreker enkele concrete mogelijkheden laten zien voor het benutten van de meerwaarde van een groene waardevolle leefomgeving. De sprekere gaat met u in discussie of dit een toekomstvisie zal blijven, of dat dit de komende jaren keiharde werkelijkheid zal worden.

  Gesprek | Hoeveel inzicht geven wij burgers in de kwaliteit van de straat?
  Smaakbepaler | Leonard van der Velde (Assetmanager Wegen en Openbare Verlichting, gemeente Rotterdam) 
  Met onze assets in de buitenruimte leveren we een enorme maatschappelijke meerwaarde. De belangstelling van burgers voor de kwaliteit leefomgeving neemt dan ook steeds meer toe. Inzicht in de staat van de buitenruimte is een logisch gevolg. Tegelijkertijd willen we op basis van slim beheer efficiënt kunnen afwegen waar en wanneer we investeren. Laten we burgers exact zien wat voor kwaliteit de straat voor het huis heeft en wat dat betekent voor de keuzes in beheer? Zien we dit als risico of biedt het juist een kans? Bijvoorbeeld voor het aantrekken van bedrijven en bezoekers? 

  Gesprek | Voor lange termijn assetplanning is het niet nodig om veel en betrouwbare data te hebben
  Smaakbepaler | John Croon (Assetresolutions)
  Om de vragen van bestuurders te beantwoorden kan de Asset Manager de asset base voor een groot deel gaan modelleren, waarbij de invloed van het gebruik en condities voor alle assets met alle faalvormen inclusief hun interactie meegenomen worden. Omdat het bij het bepalen van het einde van de levensduur gaat over toekomstig gedrag, is vaak nog weinig statistiek beschikbaar.

  De arme Asset Manager dreigt in de details te verzanden, probeert duidelijkheid te krijgen door bijvoorbeeld een uitgebreid inspectieprogramma te starten maar kan toch de vragen van het bestuur niet beantwoorden “door ontbreken van gegevens”. Is het nodig om veel gegevens te hebben die ook nog eens uitermate betrouwbaar moeten zijn, omdat het bij het vervangen van assets om veel geld gaat?
   
  Gesprek | Sturen op belevingskwaliteit: van de dingen goed doen NAAR de goede dingen doen
  Smaakbepalers | Lars Tamboer (sr. projectleider), Wilco van Heerewaarden (vestigingsmanager), BTL Advies.
  In de buitenruimte zijn we prima in staat maatregelen voor inrichting en beheer te plannen en uit te voeren. We werken daarvoor met bruikbare standaarden, normen en technieken. Maar dit is niet meer waar onze maatschappij om vraagt. In onze overtuiging moeten we anders sturen. Daarbij gaat het om vragen als: Hoe veilig voel ik me? Is de buitenruimte toegankelijk? Is het hier aantrekkelijk? Met kennis van de gebruiker en de beheerder sturen we op een hogere belevingskwaliteit.

  Gesprek | Wethouders en aannemers geregeld verkeerd geïnformeerd over gerealiseerde beeldkwaliteit
  Smaakbepaler | Mark van Gurp (consulent, CROW)
  Veel gemeenten in Nederland werken met beeldkwaliteitsniveaus voor het onderhoud van de openbare ruimte. Om te monitoren of de beoogde kwaliteitsniveaus daadwerkelijk worden gerealiseerd, worden regelmatig beeldkwaliteitsmetingen uitgevoerd. Deze metingen zijn de basis voor de uitbetaling van aannemers, de beleidsverantwoording aan gemeentebesturen, de communicatie met bewoners en het benchmarken van beheerorganisaties. Het is daarom belangrijk dat de beeldkwaliteitsmetingen worden uitgevoerd door goede inspecteurs.
   
  Gesprek | De bestuurder praat in zijn eigen taal over de openbare ruimte
  Smaakbepaler | Paulette Dicker (Adviseur assetmanagement, DON Bureau)
  CROW heeft voor de infrastructuur een bestuurlijk communicatie-instrument ontwikkeld als een vertaalslag tussen beheerder en bestuurder. Er wordt niet gekeken naar hoe de infrastructuur er bij ligt, maar naar hoe het functioneert. Deze bestuurlijke kwaliteitsindex (BKX) kan ook voor de openbare ruimte worden ingezet. Alleen moeten de politieke thema’s uit de openbare ruimte nog worden bepaald. Aan deze tafel hoor je meer over de werking van de BKX en kun je meedenken over de invulling voor de openbare ruimte. Bestuurders zeker welkom!
   
  Gesprek | BeheerTEAM: de stuwende kracht
  Smaakbepaler | Eric Delhez (Strategisch Adviseur Asset Management, Royal HaskoningDHV)
  Ook dit jaar heeft het NCBOR een prachtig thema: “Beheer, de stuwende kracht”. Om dát in de praktijk waar te kunnen maken is een team van mensen nodig, dat intern en extern als diezelfde stuwende kracht fungeert.

  Hoewel beheerorganisaties de laatste jaren steeds meer uit hun schulp kruipen, is er op dit terrein nog wat te winnen. Hoe zorg je ervoor dat jouw beheerteam die stuwende kracht wordt? Dat blijkt in de praktijk vaak nog niet zo’n eenvoudige opgave. Eric Delhez aan deze tafel met u in gesprek op zoek naar het antwoord.Thema's zijn: mensen, bloedgroepen, reorganisatie (helpt nauwelijks), eenvoud, verbinding en kernkwaliteiten.
   
  Gesprek | Zit je als beheerder te wachten op innovaties?
  Smaakbepaler | Barbara Hasselaar (consulent, CROW / Infra-Innovatie Netwerk)
  Innovaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de oplossing van vraagstukken op het terrein van duurzaamheid, kosten en prestaties. Tegelijkertijd kunnen nieuwe materialen en technieken voor de beheerder zorgen voor nieuwe vraagstukken, zoals onduidelijkheid over beheer en onderhoud (technische kennis), de kosten van beheer en onderhoud en de inpasbaarheid in de bestaande beheer- en onderhoudstructuren. Voor de organisatie-eenheid die verantwoordelijk is voor realisatie van projecten kan een innovatie een zegen zijn en voor de beheerorganisatie een vloek. Hoe kijkt u als beheerder tegen innovaties aan?
   
  Gesprek | Van afval naar grondstof in de openbare ruimte
  Smaakbepaler | Matthijs Pijnacker (adviseur beheer Zuid Capelle, Antea Group)
  Afvalscheiding in de keuken wordt steeds meer gewoongoed. In de openbare ruimte ligt nog een grote uitdaging. Hoe gaan schoon en duurzaam hand en hand en op welke manier kunnen deze elkaar versterken?

  Gesprek | Projecten en Beheer: een mooi trio!
  Smaakbepaler | Marco de Boer (bestuurder, CiOR)
  Projecten en beheer: CiOR ziet het niet als 2 gescheiden zaken, maar als een onlosmakend verbindend geheel. De overkoepelende gedachte daarachter (het 3e element uit het trio!) is beheren en projecten bezien vanuit de levenscyclus gedachte. Het gaat dan niet meer om het beste projectresultaat te boeken of alleen te kijken naar wat dagelijks onderhoud kost, maar keuzes te maken wat over de gehele levenscyclus het beste resultaat geeft in kosten, prestaties en risico's. Dit vergt samenwerken vanuit één visie met een integrale procesaanpak, en bijbehorende tools en hulpmiddelen, om voortgang en afstemming procesmatig en op inhoud te managen.
   
  Gesprek | Een gemeentelijke buitendienst biedt geen meerwaarde ten opzichte van de commerciële markt en/of een andere uitvoeringspartij zoals een reinigingsbedrijf
  Smaakbepaler | Remko Kamstra (directeur, Cyber Adviseurs)
  Regie voeren of niet? Of een tussenvorm? Planmatig onderhoud wel, serviceverlening niet? Of toch alles zelf, want als gemeente biedt je toch meerwaarde op de onderwerpen overheidsparticipatie en arbeidsintegratie? Of kan de commerciële markt dat ook beter, die voorbeelden zijn er toch ook? Waarom maken gemeenten totaal verschillende keuzes? Interessante vraagstukken waarin Cyber Adviseurs veel gemeenten ondersteunt.
  We gaan graag aan deze tafel met u het gesprek aan!

  Gesprek | Een ambtenaar hoeft niet alles te weten, maar wel hoe hij iets voor elkaar krijgt
  Smaakbepaler | Ton Hesselmans (projectmanager CROW)
  De overheid verandert in rap tempo, ook in het fysieke domein. Eergisteren was u de vakspecialist die bepalend was. Gisteren werkte u nog om uw ‘klanten’ – bewoners, weggebruikers en bedrijven – tevreden te stellen. En vandaag bent u een samenwerkingspartner in een maatschappelijk krachtenveld. Wat is dan eigenlijk uw werk nog? Wanneer doet u uw werk goed? En hoe zorgt u ervoor dat u uw doelen bereikt in samenwerking met anderen? Werken als mieren die experts zijn in communicatie, perfect samenwerken en taken onderling prima te verdelen?  Wilt u zich daaraan spiegelen?
   
  Gesprek | Uw assetmanagement portaal?
  Smaakbepaler | Peter van der Ven (consulent CROW)
  Wanneer een object of systeem wordt gebruikt, krijgt het waarde. Maar als het niet gebruikt wordt, is het waardeloos. Een brug kan in prima staat verkeren, maar zonder ‘verkeer’ heeft die geen waarde. Ook een online kennisportaal  krijgt pas waarde als het gebruikt wordt, anders is het …………. 
  Maar hoe en wanneer versneld zo’n portaal nu echt de oplossing van uw vraagstukken? Dus…….. wanneer heeft een kennisportaal voor u waarde? We gaan daar aan deze tafel graag met u over in gesprek.

  Gesprek | Boombeheerders laten geld liggen door schades niet te verhalen
  SmaakSprekers | Michel van Ingen (teamleider Projecten, Bomenwacht Nederland)
  Administratieve rompslomp of efficiënte financiële compensatie? Bomen raken beschadigd door botsingen, werkzaamheden of vandalisme. De schade is te verhalen op de veroorzaker of via het Waarborgfonds. Gemiddelde schadebedragen liggen rond de € 1.000,-. Gemeenten en provincies die dit slim regelen hebben een hoog rendement bij schadeclaims.

  Gesprek | Assetmanagement is ‘Wegbeheer nieuwe stijl’, daar heb je waardevolle kennis voor nodig
  Smaakbepaler | Rinus Kuijper (strategisch beleidsmedewerker Beheer en Onderhoud Wegen, provincie Gelderland)
  Wanneer een object of systeem wordt gebruikt, krijgt het waarde. Maar als het niet gebruikt wordt, is het waardeloos. Een brug kan in prima staat verkeren, maar zonder ‘verkeer’ heeft die geen waarde. Ook een online kennisportaal  krijgt pas waarde als het gebruikt wordt, anders is het …………. 
  Maar hoe en wanneer versneld zo’n portaal nu echt de oplossing van uw vraagstukken? Wanneer heeft een kennisportaal voor u waarde? We gaan daar graag met u over in gesprek.
   
  Gesprek | Een nieuwe generatie jonge ambtenaren is essentieel voor een toekomstbestendige overheid
  Smaakbepalers | Bram Streppel (accountmanager en Futour, Futur en werkorganisatie Duivenvoorde ), Marjolein Geurts (Futour en Onderzoek & Opinie, Futur en RIVM). 
  De verwachting is dat het voor ambtenaren steeds belangrijker wordt om te kunnen werken en denken over grenzen heen. Taken en verantwoordelijkheden die voorheen bij overheden lagen, worden namelijk steeds vaker gedeeld met maatschappelijke partners en inwoners. Jonge ambtenaren kunnen een grote rol spelen bij deze verandering maar zijn ondervertegenwoordigd in overheidsorganisaties waardoor deze onvoldoende aansluiting vinden bij de wensen van de maatschappij.
   
  Gesprek | Bewonersparticipatie: maatwerk of gestructureerde aanpak?
  Smaakbepaler | Harro Verhoeven (projectmanager, CROW).
  In elke gemeente klinkt de roep om meer burgerparticipatie, maar wie weet hoe dat precies moet? De diversiteit aan participatieprojecten in de openbare ruimte is gigantisch, van boomspiegel tot bijenlint, van zelfbeheer tot meewerken aan het bomenbeleidsplan. Hoe ga je als gemeente hier mee om? Zet je vooral in op de houding van vaardigheden van je ambtenaren zodat zij voor elk burgerinitiatief op maat de rol van de gemeente kunnen invullen? Of biedt je de burgers vooral heldere procedures over hoe zij actief kunnen worden in de buitenruimte?
   
  Gesprek | Geen assetmanagement zonder BGT
  Smaakbepaler | Sandra Leijten (adviseur Ondersteuning Gebruik BGT+ bij gemeenten, Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING)).
  Voor ‘Areaal op orde’ is de BGT de wettelijk verplichte basis. VNG-KING, het kwaliteitsinstituut voor de Nederlandse gemeenten, ontwikkelt voor gemeenten ‘procesbeschrijvingen’. Wie is waarvoor verantwoordelijk bij het actualiseren van de digitale beheerkaarten en de BGT? Doel is een optimale samenwerking tussen de afdelingen ‘Geo’ en ‘BOR’, waardoor beide afdelingen profiteren van actuele kaarten. KING heeft de processen beschreven, bespreekt die graag ook met u.
   

 • Kennis delen, verbinden en samenwerken

  De sponsors van het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte ondersteunen de kern van het congres: kennis delen, verbinden en samenwerken. Ondersteunt uw bedrijf ook deze kern? En wilt u uw bedrijf en diensten presenteren aan ruim 300 professionals uit het werkveld van beheer en onderhoud? Neem contact op met Michiel Noordzij van mediapartner Acquire Publishing (mnoordzij@acquiremedia.nl / 038-4606384).
   

  Sponsors congres 2016

  Normeninstituut-bomen.png

      


   

  logo DON Bureau
   
  Logo_CMYK_volvlak-(1).jpg
  TFI-logo-NL.jpg LOGO-C-IOR-v1-00.jpg Logo-Buiten-Beter.png  
   

  Sponsors in Beeld (advertorials)

   

  LOGO-C-IOR-v1-00.jpgBeheer is alles, alles is beheer! - CiOR helpt uw organisatie, actief op het gebied van infrastructuur en openbare ruimte, bij het inrichten en doorontwikkelen van assetmanagement naar het gewenste niveau. CiOR ziet projecten en beheer niet als gescheiden werelden. We hebben ruime ervaring met het samenspel van (grote) projecten en beheer. We werken vanuit life cycle benadering en een gestructureerde samenwerking tussen project en beheerder, vanaf begin tot eind. CiOR zorgt voor een optimale afstemming van uw strategie, organisatie en uitvoering. Ons doel is duurzame oplossingen te creëren, waarmee uw organisatie zelfstandig verder kan. Web: www.c-ior.nl
   

  logo DON BureauAssetmanagement: gewoon doen! - De beste manier om met assetmanagement aan de slag te gaan, is door het te gaan doen. In de visie van DON Bureau zijn daar kennis, structuur en een enthousiaste houding voor nodig. Wij hebben een praktisch opleidingsprogramma voor de kennis. Met onze vernieuwende instrumenten kan iedere organisatie een stap vooruit zetten in assetmanagement. Wij leveren concrete beheerproducten en we adviseren bij de inrichting van werkprocessen. Tot slot zorgen onze coaches voor de groei van mensen in assetmanagement. DON Bureau brengt alle punten uit de driehoek samen en geeft assetmanagement vorm, terwijl organisaties er al mee bezig zijn. Web: www.donbureau.nl


  Nieuwe Kijk op Beheer - Antea Group combineert optimaal beheeradvies met het managen van data en geo-informatie. Met innovatieve oplossingen, adequaat advies en krachtige beheersoftware dragen we bij aan een goede en leefbare buitenruimte. Er worden steeds complexere eisen gesteld aan eigenaren van infrastructuur, gebouwen, industriële complexen en kunstwerken. Het gaat niet alleen meer om technische instandhouding van individuele assets, ook om proactieve sturing op de prestatie van het gehele areaal. En dat gedurende de hele levenscyclus. Actuele en betrouwbare gegevens zijn daarbij onmisbaar. Of het nu gaat om gebouwen, openbare ruimte of bedrijventerreinen. Bovengronds en ondergronds. Web: www.anteagroup.nl.


  Lange Termijn Asset Planning - AssetResolutions helpt u de maximale waarde uit de objecten van de buitenruimte te halen. Van de definitie van het assetmanagement-invoeringstraject, het opstellen van een bedrijfswaardenmodel tot het met collega’s die integraal met assetmanagementprocessen werken in een leeromgeving. Uniek is de Lange Termijn Asset Planning aanpak. Met what-if-analyses worden de prestaties, kosten en risico’s van uw assets op lange termijn direct duidelijk. Maar ook de impact op elke bedrijfswaarde wordt helder wanneer beheermaatregelen niet of later worden gepleegd door bijvoorbeeld budgetreductie of combinatie van werkzaamheden van bijvoorbeeld wegen en riolering. Web: www.assetresolutions.nl
   

  Buitenruimte & Maatschappij: Gebruiker Voorop! - De rol van de overheid in de buitenruimte verandert. Niet de techniek van inrichting en beheer is bepalend, maar hoe de gebruiker de buitenruimte beleeft wordt leidend. Maar hoe kunnen we de gebruiker doelmatig en efficiënt betrekken? Meten is weten, ook in deze nieuwe aanpak. Daarom introduceren we nieuwe instrumenten. De analyse van digitale informatie (big data) biedt veel en objectieve informatie over de buitenruimte. De burgerapp van BTL Advies en Bureau CITE meet de mening van de gebruiker. De expert wordt geholpen met een digitale meetlat. Alle waarnemingen worden vertaald naar gebruikswaarden en naar concrete (verbeter)maatregelen voor inrichting en beheer. Kortom, een nieuwe definitie van integraal werken in de openbare ruimte: buitenruimte en maatschappij. Web: www.btladvies.nl.
   

  Logo_CMYK_volvlak-(2).jpgGisib | Assetmanagement Begint bij GisibGisib is het krachtige en veelzijdige beheersysteem voor de openbare ruimte. Gisib is ontwikkeld door KOAC-NPC en de DG groep en wordt breed toegepast binnen (lokale) overheden. Met gisib krijgen beheerorganisaties grip op al de assets in de openbare ruimte. Gisib heeft hiervoor het principe van lifecyclemanagement en risico gestuurd beheer geïntegreerd in de applicatie, Hiermee is de moderne assetmanager in staat om een optimale onderhoudsstrategie op te stellen. Web: www.gisib.nl


  Less is more - Buitengewoon staat voor een praktische aanpak met korte helderde lijnen. Dat is in de publieke ruimte erg belangrijk om succesvol om te kunnen gaan met verschillende belangen. Niet alles hoeft en kan een zelfde kwaliteit hebben. Bespaar niet op onderhoud maar juist wel op onderhoudskosten. Met een andere aanpak en participatie kunnen de onderhoudskosten omlaag en blijft ruimtelijke kwaliteit behouden. De juiste richting en het beheer en onderhoud zorgen voor een verrijking van de leefomgeving. Onze visie "LESS IS MORE". Web: www.buitengewoonadviseurs.nl.
   

  Normeninstituut-bomen.pngDraagvlak en validatie - Het Norminstituut Bomen heeft als doel de kwaliteitszorg rond bomen te verbeteren. Het instituut ontwikkelt en standaardiseert kwaliteitseisen, richtlijnen en normen voor werkzaamheden in, rond en met bomen. Dit resulteert in procesmatige, uniforme werkwijzen en toetsbare eisen, zoals uitgewerkt in het Handboek Bomen. Het Norminstituut Bomen is onafhankelijk en voert zelf geen advies- of uitvoeringswerkzaamheden uit. Het Norminstituut Bomen gaat nadrukkelijk de samenwerking aan met marktpartijen in de groenbranche bij de validatie van zijn instrumenten. Vanuit de leefomgeving (opdrachtgevers) neemt vereniging Stadswerk deel aan het validatieproces. Vanuit de vakwereld (opdrachtnemers) zijn, in samenspraak met Stichting Groenkeur, boomspecialisten van branchevereniging VHG betrokken. IPC Groene Ruimte en Hogeschool Van Hall Larenstein nemen deel namens de opleidings- en onderwijswereld. Web: www.norminstituutbomen.nl.


  Ontwikkelingen in het werkveld verbinden met de klant - Wat Cyber zo bijzonder maakt, is de combinatie van advisering over buitenruimte en organisatieontwikkeling. Hierin is Cyber uniek in Nederland. Cyber Adviseurs kent drie belangrijke drijfveren: 1. Het creëren van een functionerende en inspirerende openbare ruimte, waar u en wij gelukkig van worden. 2. Het ontwikkelen van resultaatgerichte organisaties, waar het prettig werken is en waar ook aandacht is voor mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. 3. Het realiseren van buitenruimtes en organisaties waar publieke middelen goed worden besteed. Wij overzien de ontwikkelingen in het werkveld en verbinden die met de praktijk bij u als klant! Web: www.cyber.nl.


  TFI-logo-NL.jpgSuccesvol boomonderhoud begint onder de grond - De bodemkwaliteit bepaalt in belangrijke mate de conditie van bomen. Met name in een stedelijke omgeving is de bodem voor bomen verre van ideaal. Traditionele methoden om de groeiplaats te verbeteren, zijn onvoldoende effectief of werken maar even. TFI is een revolutionaire methode om op elke willekeurige plek bosgrond na te bootsen en zo optimale omstandigheden te creëren voor uw bomen. TFI gebruikt speciale luchtdrukapparatuur om poriën in de grond te maken en die te vullen met ons speciaal ontwikkelde substraat. Zo ontstaat een optimale dooradering. Er is geen overlast en het straatwerk wordt niet aangetast. Lees meer op: www.tfi.nl.

   
NCBOR 2016 | Welkom!
Bekijk de video
GASTHEER CONGRES
Mediapartner
Scroll naar boven