De terroristische aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn en recentere aanslagen met vrachtwagens in omliggende landen in Europa hebben ons aan het denken gezet. Het spreekt voor zich dat er bij gemeenten veel vragen rondom dit thema leven, omdat de terroristische dreiging in contrast staat met het doel van veel gemeenten: een veilige, leefbare buitenruimte creëren waarin mensen zich thuis voelen. Wat gaan we wel, en wat gaan we niet beveiligen? Waar grijpt u in met permanente maatregelen, waar volstaan tijdelijke oplossingen, en waar doet u niets? Bestaan er opties die functioneel zijn en tegelijk bijdragen aan een aantrekkelijk straatbeeld? Zijn inrijbeperkingen de enige maatregelen die genomen moeten worden of zijn er andere mogelijkheden?
Er is al veel specialistische kennis beschikbaar op dit terrein, maar veel van deze informatie is nog niet centraal samengebracht. Verschillende partijen bieden hulp bij verschillende fasen, van het inschatten van de dreiging tot het plaatsen van paaltjes, bankjes en hekken. Om een duidelijk beeld te krijgen van de behoeftes van gemeenten bij deze vraagstukken, organiseren wij samen met Stichting Veilig Ontwerp en Beheer (SVOB) een CROW Levende Stad bijeenkomst om in kaart te brengen waar kennis en ondersteuning mist. Omdat veel gemeenten al zelfstandig kennis hebben ontwikkeld, is dit ook een uitstekende gelegenheid om elkaar te bevragen en ervaringen te delen.
Als hoofdstad én grootste gemeente van Nederland vormt Amsterdam het decor voor veel grote evenementen die door hun bezoekersaantal of cultureel karakter doelwit kunnen worden van terroristische aanslagen. Om dat te voorkomen zijn tijdelijke maatregelen genomen. Momenteel maakt de gemeente Amsterdam plannen om de tijdelijke maatregelen om te zetten naar permanente maatregelen om inwoners, studenten en toeristen die dagelijks op straat te vinden zijn, tebeschermen. De gemeente Amsterdam deelt de ervaringen tot nu toe en gaat graag in gesprek met andere gemeenten en professionals over de ervaringen en openstaande vraagstukken. Als één van de G4 heeft Amsterdam ook contact met Utrecht, Den Haag en Rotterdam om ervaringen en advies te delen. Van de ervaringen en vraagstukken van de G4 zullen niet alleen grote gemeenten profiteren; ook kleine gemeenten kunnen inspiratie opdoen en vraagstukken verkennen.
Op deze bijeenkomst kunt u op een interactieve manier kennis vergaren en inspiratie opdoen. We komen er samen achter waar kennis aanwezig is en waar zij nog ontwikkeld moet worden. Een tweede doel daarbij is onderzoeken of er behoefte is aan een CROW richtlijn over de implementatie van anti-terrorisme maatregelen. De bijeenkomst is interessant voor Verkeerskundigen, beleidsmedewerkers en beheerders openbare ruimte, burgemeesters, medewerkers openbare orde en veiligheid, vergunningverleners, evenementenorganisatoren en politie.
Workshop 1: Event safety institute Tijdelijke maatregelen
Workshop 2: Mobycon/Dick van Veen Permanente maatregelen
Workshop 1: SVOB Inpassing van maatregelingen, sociale veiligheid, denkwijze. Lees ter voorbereiding eventueel het onderzoeksrapport dat hierover is verschenen.
Deze bijeenkomst is gratis.
Koningszaal De Bazel Vijzelstraat 32 1017 HL, Amsterdam
De locatie is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf de tramhaltes Muntplein, Vijzelgracht en Prinsengracht is het ca. 2 min lopen naar de Bazel. Er is een aantal parkeergarages is de buurt van De Bazel. Meer route- en parkeerinformatie.