CROW Levende Stad themabijeenkomst 'Klimaatadaptatie geregeld?'

  • Datum: 24 mei 2016
  • Productgroep: Thema Bijeenkomst
  • Soort: Gratis
  • Vakgebied(en): Openbare ruimte

Deze bijeenkomst is gratis voor de partners van het netwerk CROW Levende Stad. Bekijk of uw gemeente partner is. Is uw gemeente nog geen partner en wilt u toch deelnemen? Dan kunt u partner worden van CROW Levende Stad of ervoor kiezen € 395,- per persoon te betalen.

Prijs per persoon: Gratis
Momenteel zijn er geen beschikbare data
Is uw gemeente al klimaatbestendig? Klimaatadaptatie lijkt ineens hot. Iedereen is ermee bezig. Na jaren van relatieve stilte, zijn er nu overal initiatieven en bijeenkomsten over het onderwerp klimaatadaptatie, een lastig woord overigens, waarbij verschillende definities worden gehanteerd. Sterker nog, er wordt nog veel meer gedaan op het gebied van klimaat en klimaatadaptatie, dan u in eerste instantie zou denken, maar dan vaak onder een andere noemer, zoals toekomstbestendige leefomgeving, waterbeheer of duurzaamheid.
 
Klimaatadaptatie vraagt om ruimtelijke ingrepen en aangepast beheer van de openbare ruimte. En vooral dat laatste komt nog weinig aan bod. Daarom staan tijdens deze CROW Levende Stad-bijeenkomst de consequenties voor beheer en onderhoud van de openbare ruimte centraal.
 

Ervaringen delen

Gastgemeente Weesp stelt zich de vraag hoe je binnen stedelijke ontwikkelingen, klimaat en de gevolgen van klimaatverandering kunt borgen. Want het ontwikkelen en neerzetten van een wijk is een langdurig proces en de ontwikkelingen rondom duurzaamheid/klimaatveranderingen gaan ook snel, dus hoe kun je dat ‘borgen’ en als gemeente hier invloed op uit oefenen? Of laat je dat juist aan de markt over?

Gemeente Renkum is al jaren actief om de leefomgeving klimaatbestendig te maken. Ontwerp en inrichting zijn daarbij altijd belangrijk geweest. Boeiend is nu de vraag wat ‘beheer’ voor rol kan en moet spelen bij klimaatadaptatie.
 
Gemeente Tholen is vooral benieuwd hoe gemeenten zich voorbereiden op ‘hittestress’. Waterbeheersing is al veel langer een onderwerp op de agenda van gemeenten, maar over omgaan met langdurige droogte en hitteperioden is veel minder bekend. Zeker als het gaat om de praktische toepassing.
 
Gemeente Breda zet voor een klimaatadaptieve stad in op lopende processen en projecten waarbij een ‘verandering van de mindset’ niet alleen een klimaatbestendige stad, maar vooral een aantrekkelijke, groene en robuuste stad creëert. Zowel in de Structuurvisie 2030 als in de dagelijkse werkzaamheden van de afdeling Uitvoering wordt Ruimtelijke adaptatie steeds meer meegenomen.
 
Meer informatie over klimaatadaptatie vindt u in ons themadossier op de website van CROW Levende Stad.

Programma

13.00 uur Welkom
13.10 uur Inleiding en interactieve voorstelronde - Mark van Gurp (CROW)
13.30 uur Gemeenten en klimaatadaptatie: waar staan we nu? - Ineke Westerbroek (CROW)
13.40 uur Klimaatadaptatie in Breda - Vincent Kuiphuis, Adviseur Water & Klimaat (gemeente Breda)
14.00 uur Klimaatadaptatie in Renkum - Manon Wille, Strategisch adviseur water en klimaat (gemeente Renkum)
14.20 uur Pauze
14.35 uur Discussietafels in 4 rondes
  • Hittestress, Willem Jan de Voogd van der Straaten (gemeente Tholen)
  • Klimaat borgen in proces, Cindy Kruidenberg (gemeente Weesp)
  • Klimaatadaptatie en beheer, Manon Wille (gemeente Renkum)
  • Slim koppelen in beleidsplannen, Vincent Kuiphuis (gemeente Breda)
16.05 uur Centrale discussie
16.30 uur Afsluiting

 

Inschrijven

Deze bijeenkomst is gratis voor de partners van het netwerk CROW Levende Stad. Bekijk of uw gemeente partner is. Is uw gemeente nog geen partner en wilt u toch deelnemen? Dan kunt u partner worden van CROW Levende Stad of ervoor kiezen € 395,- per persoon te betalen.

 

Locatie

De bijeenkomst vindt plaats bij de gemeente Weesp.