CROW Academie: Alle cursussen gaan zo veel mogelijk online door. Meer informatie

CROW Levende Stad: Samenwerken met beheerorganisaties - een succes?

 • Datum: 06-05-2014
 • Productgroep: Congres
 • Soort: Gratis
 • Thema: CROW Levende Stad

Steeds meer gemeenten ontwikkelen zich tot regiegemeente. Dit betekent dat gemeenten ervoor kiezen om hun uitvoerende taken op het terrein van beheer en onderhoud van de openbare ruimte uit te besteden. Deze taken worden steeds vaker niet alleen ‘zakelijk’ uitbesteed, maar wordt de samenwerking gezocht met beheerorganisaties. In verschillende gemeenten is ervaring opgedaan met deze samenwerking. Tijd om ervaringen te delen en de voor- en nadelen te bespreken.

 
Gratis
Inschrijven via de website is op dit moment helaas niet mogelijk. Wel kunt u altijd informeren naar de mogelijkheden voor deelname. Bel de klantenservice: 0318 - 69 53 15 of e-mail klantenservice@crow.nl.
 • Samenwerking gemeente en beheerorganisatie: een succes

  De gemeente Haarlemmermeer werkt al enige tijd nauw samen met beheerorganisatie Meerlanden.  Meerlanden voert beheertaken uit zoals inzamelen diverse afvalstromen, stratenreiniging, bedrijvenparkbeheer, enzovoorts. Deze taken voert zij overigens ook uit voor andere gemeenten.
  De samenwerking tussen de gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden leidt tot een win-winsituatie voor beide organisaties. Marcel Leek, van de gemeente Haarlemmermeer, geeft aan dat deze samenwerking lang niet altijd vanzelfsprekend is en dat dit een boeiend leertraject is geweest. Michel Boon (Accountmanger Meerlanden) en Barbara Langendoen vertellen vanuit hun perspectief wat de leerervaringen zijn, maar ook wat de kracht van deze samenwerking is. Zo gaan zij in op vragen zoals; Waar gaat de samenwerking goed? Wat zijn knelpunten?

  Bezint eer ge begint

  Jan Dirk Nijkamp is manager Stedelijk Beheer van de gemeente Leiden, en voorheen werkzaam bij de gemeente Assen en Zwolle. De afdeling Stedelijk Beheer is als rentmeester van de openbare ruimte verantwoordelijk voor een leefbare, opgeruimde en aantrekkelijke stad, van gevel tot gevel.

  Jan Dirk heeft een negatieve ervaring met het uitbesteden van het beheer aan een beheerorganisatie en gaat graag de discussie aan of samenwerken met een beheerorganisatie wel zo logisch is. Overigens is Jan Dirk wel voorstander van samenwerken (bijvoorbeeld met SW-bedrijf) en van een organisatie die verantwoordelijk is voor de gehele openbare ruimte.

  Doel bijeenkomst

  Doel van de bijeenkomst is om in kaart te brengen wat de belangrijkste voorwaarden zijn voor een succesvolle samen werking tussen gemeente en beheerorganisatie.

  Meer weten? Of heb je zelf ervaringen die je wilt delen, om zo te leren van elkaar?
  Kom op 6 mei as. naar Haarlemmermeer en discussieer mee!
  Meer informatie en aanmelden kan via de website van CROW Levende Stad.

  CROW Levende Stad is een netwerk waar overheidsprofessionals kennis en ervaringen uitwisselen over de openbare ruimte. Dit alles gebeurt in de vertrouwde setting van enkel partnergemeenten die hieraan deel mogen nemen.
  Partner worden van CROW Levende Stad?

 • Programma

  13.00 uur Welkom en opening
   
  13.10 uur Kennismakingsronde: werkt u al samen met beheerorganisaties?
   
  13.30 uur ‘Samenwerking Haarlemmermeer en beheerorganisatie Meerlanden’
  door Marcel Leek, gemeente Haarlemmermeer
   
  14.00 uur ’Bezint eer ge begint’
  door Jan Dirk Nijkamp manager Stedelijk Beheer van de gemeente Leiden,

  Jan Dirk Nijkamp was voorheen werkzaam bij de gemeente Assen en Zwolle. De afdeling Stedelijk Beheer is als rentmeester van de openbare ruimte verantwoordelijk voor een leefbare, opgeruimde en aantrekkelijke stad, van gevel tot gevel.
   

  14.30 uur Pauze
   
  14.45 uur Discussieronde in kleine groepen:
  • Wat moet je allemaal organiseren?
  • Wat zijn belangrijkste aandachtspunten?
  • Welke taken besteed je wel uit en welke taken niet?
  • Wat zijn succes- en faalfactoren van samenwerking?
  • Hoe houd je als gemeente de regie?
  • Hoe ga je in deze samenwerking om met het betrekken van bewoners?
   
  16.00 uur Centrale discussie en conclusies
   
  16.30 uur Afsluiting
              

           

           

           

          
           

           

 • U kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via de website van CROW Levende Stad.
   

  Deze bijeenkomst is gratis voor alle partnergemeenten

  Nog geen partner van CROW Levende Stad? Klik voor meer informatie.
  Is uw gemeente geen partner, maar wilt u wel deelnemen aan een bijeenkomst?
  Voor € 395,- per persoon kunt u naar een van onze bijeenkomsten. Een abonnement op CROW Levende Stad daarentegen biedt extra’s voor uw organisatie en is al snel voordeliger.
   
 • De bijeenkomst vindt plaats bij de gemeente Haarlemmermeer.
Scroll naar boven