Steeds meer gemeenten ontwikkelen zich tot regiegemeente. Dit betekent dat gemeenten ervoor kiezen om hun uitvoerende taken op het terrein van beheer en onderhoud van de openbare ruimte uit te besteden. Deze taken worden steeds vaker niet alleen ‘zakelijk’ uitbesteed, maar wordt de samenwerking gezocht met beheerorganisaties. In verschillende gemeenten is ervaring opgedaan met deze samenwerking. Tijd om ervaringen te delen en de voor- en nadelen te bespreken.
De gemeente Haarlemmermeer werkt al enige tijd nauw samen met beheerorganisatie Meerlanden. Meerlanden voert beheertaken uit zoals inzamelen diverse afvalstromen, stratenreiniging, bedrijvenparkbeheer, enzovoorts. Deze taken voert zij overigens ook uit voor andere gemeenten. De samenwerking tussen de gemeente Haarlemmermeer en Meerlanden leidt tot een win-winsituatie voor beide organisaties. Marcel Leek, van de gemeente Haarlemmermeer, geeft aan dat deze samenwerking lang niet altijd vanzelfsprekend is en dat dit een boeiend leertraject is geweest. Michel Boon (Accountmanger Meerlanden) en Barbara Langendoen vertellen vanuit hun perspectief wat de leerervaringen zijn, maar ook wat de kracht van deze samenwerking is. Zo gaan zij in op vragen zoals; Waar gaat de samenwerking goed? Wat zijn knelpunten?
Jan Dirk Nijkamp is manager Stedelijk Beheer van de gemeente Leiden, en voorheen werkzaam bij de gemeente Assen en Zwolle. De afdeling Stedelijk Beheer is als rentmeester van de openbare ruimte verantwoordelijk voor een leefbare, opgeruimde en aantrekkelijke stad, van gevel tot gevel. Jan Dirk heeft een negatieve ervaring met het uitbesteden van het beheer aan een beheerorganisatie en gaat graag de discussie aan of samenwerken met een beheerorganisatie wel zo logisch is. Overigens is Jan Dirk wel voorstander van samenwerken (bijvoorbeeld met SW-bedrijf) en van een organisatie die verantwoordelijk is voor de gehele openbare ruimte.
Doel van de bijeenkomst is om in kaart te brengen wat de belangrijkste voorwaarden zijn voor een succesvolle samen werking tussen gemeente en beheerorganisatie. Meer weten? Of heb je zelf ervaringen die je wilt delen, om zo te leren van elkaar? Kom op 6 mei as. naar Haarlemmermeer en discussieer mee! Meer informatie en aanmelden kan via de website van CROW Levende Stad. CROW Levende Stad is een netwerk waar overheidsprofessionals kennis en ervaringen uitwisselen over de openbare ruimte. Dit alles gebeurt in de vertrouwde setting van enkel partnergemeenten die hieraan deel mogen nemen. Partner worden van CROW Levende Stad?
Jan Dirk Nijkamp was voorheen werkzaam bij de gemeente Assen en Zwolle. De afdeling Stedelijk Beheer is als rentmeester van de openbare ruimte verantwoordelijk voor een leefbare, opgeruimde en aantrekkelijke stad, van gevel tot gevel.