(Online bijeenkomst) Kwaliteit op maat

Gedifferentieerd beheer openbare ruimte op basis van beleving

 • Datum: 23-04-2020
 • Productgroep: Thema Bijeenkomst
 • Soort: Gratis
 • Thema: Beeldkwaliteit, CROW Levende Stad, Ontwerp en inrichting

Steeds meer gemeenten zijn bezig om rekening te houden met de beleving van de bewoners. Maar iedereen is nog zoekende. De gemeente Delft heeft ervaringen opgedaan die ze graag wil delen. De medewerkers van de gemeente Delft zijn zich aan het ontwikkelen om meer te sturen op beleving. Ze leren onder andere hoe je je werk anders moet aanpakken, hoe je in gesprek moet gaan met bewoners en hoe je de subjectieve beleving combineert met je beeldkwaliteit en technische onderhoud.  

 
Gratis
23-04-2020, De Oude Bibliotheek Delft
 • Sturen op beleving doe je er niet ‘even bij’, het vraagt echt om een andere houding en aanpak. Ben jij als beheerder van een gemeente op zoek naar hoe je beleving kunt meten en toepassen in jouw werk? Dan biedt deze bijeenkomst een hoop ervaringen om van te leren.

  Op deze CROW Levende Stad-bijeenkomst leer je over de ervaring van de gemeente Delft en over de ervaringen die andere gemeenten hebben opgedaan met het uitvoeren van belevingsmetingen op straat zoals beschreven in de CROW-publicatie 'Handleiding meetmethode beleving 2019' (deze staat ook in de Online Kennismodule Beeldkwaliteit Openbare Ruimte Basis). De gemeente Delft heeft geleerd dat de wensen van de bewoners per wijk enorm kunnen verschillen. In het beheer kan je best veel doen om daarop in te spelen. Maar dat vraagt wel hele andere kennis en vaardigheden van de medewerkers.
 • 13.00 uur Welkom

  • Wethouder Martina Huijsmans van de gemeente Delft

   
  13.10 uur Opening CROW
   
  13.20 uur Kennismakingsronde        
   
  13.40 uur Gedifferentieerd beheer in Delft

  • Toelichting op het leertraject door Olaf Stillebroer (PPB Nootdorp)

  14.00 uur Wat kan je leren uit belevingsmetingen op straat​?

  • Overzicht van de ervaringen van diverse gemeenten met belevingsmetingen en de lessen die zij daaruit kunnen leren, door Kees Keizer (Keizer/Van Welsem)

  14.20 Discussies in sub-groepen

  1. Sturen op beleving - Olaf Stillebroer & gemeente Delft

  2. Wat kan je leren uit belevingsmetingen - Keizer/Van Welsem

  3. Wat heb jij nodig om met de publicatie Meetmethode Beleving te werken? - CROW
  (Onderaan de pagina meer uitleg over de sub-sessies)


  14:30 uur Pauze  

  14.50 uur 1e ronde sub-sessie
   
  15.30 uur Wisseltijd
   
  15.35 uur 2e ronde sub-sessie

  16.15 uur Plenaire afsluiting

  • Wat heeft u geleerd en wat gaat u morgen anders doen?

   
  16.30 uur Borrel
   

  Sub-sessies

  1. Sturen op beleving - Olaf Stillebroer & gemeente Delft
  De afgelopen jaren heeft de gemeente moeten bezuinigen op onderhoud en inrichting van de openbare ruimte. Nu het weer wat beter gaat met Delft, willen zij daarin blijven investeren. In het beheer van de openbare ruimte borgt de gemeente dat het onderhoud plaatsvindt volgens de bestaande normen. Bij het beheer bieden we meer mogelijkheden om onderhoud gedifferentieerd uit te voeren, afgestemd op de behoefte in een wijk. 

  De gemeente Delft is gewend om vanuit haar eigen perceptie en deskundigheid in te zetten op een opdracht tot differentiëren. Daarbij is niet altijd duidelijk of de gebruiker van de openbare ruimte deze interventies ook steunt of belangrijk vindt. Binnen Delft is een werkwijze ontwikkeld, gebaseerd op het verwachtingsmodel Beleving, om aan te sluiten bij de behoefte van de gebruikers van de openbare ruimte.

  Wij nemen je mee op basis van dit verwachtingsmodel Beleving naar de onderzoeksresultaten binnen 2 wijken in Delft. In de deelsessie gaan we in op:

  • wat we hebben geleerd uit deze werkwijze?
  • waar zijn we tegen aan gelopen met het toepassen van het model in de praktijk?
  • hoe gaat Delft dit verder implementeren in de organisatie?


  2. Wat kan je leren uit belevingsmetingen​ - Keizer/Van Welsem
  In deze interactieve sessie gaat Keizer/Van Welsem in op de praktische aspecten van het uitvoeren van een belevingsmeting. Waar moet je mee rekening houden? Waar loop je tegen aan? Daarnaast gaan zij graag met jou in discussie over de inzichten die belevingsmetingen kunnen opleveren en hoe je daar in het beheer op in kunt spelen.t houden. Hoe kan je je ambitieniveau voor (beeld)kwaliteit afstemmen op de gewenst kwaliteit door bewoners, en wat kun je doen ten aanzien van communicatie en participatie.

  3. Wat heb jij nodig om met de publicatie Meetmethode Beleving te werken? - CROW
  CROW wil graag weten hoe de publicatie wordt gebruikt en wat er nodig is om het gebruik nog makkelijker te maken voor gemeenten. Praat mee en lever input voor de verdere ontwikkeling en implementatie voor deze publicatie.

 • Partner CROW Levende Stad

  Deelname is gratis voor alle partners van CROW Levende Stad.
  Weet je niet zeker of je partner bent? Bekijk ons partnernetwerk van CROW Levende Stad.

  (Nog) geen partner van CROW Levende Stad

  Ben je (nog) geen partner dan zijn de kosten voor deelname aan deze bijeenkomst 395,- per persoon excl. btw. Wil je gratis deelnemen, word dan partner van CROW Levende Stad en maak gebruik van alle partnervoordelen waaronder een kennismakingstarief. Lees meer over het partnerschap.

  Inschrijven

  Klik op de inschrijfknop en log in met uw Mijn CROW-account. Je kunt vervolgens kiezen uit de opties:

  • Partner – gratis’
  • ‘Niet-partner 395,- excl. btw’
 • De bijeenkomst zal online plaatsvinden. De link hiervoor komt later beschikbaar voor ieder die zich heeft aangemeld.
 • Voor meer informatie:
  CROW Levende Stad
  (0318) 69 53 85
  levendestad@crow.nl

Ons werk gaat (on)gewoon door
Achter de schermen zijn we druk bezig om onze cursussen, trainingen, bijeenkomsten en evenementen naar een online omgeving te brengen, zodat jij jezelf kan blijven ontwikkelen. Daarnaast kun je natuurlijk gebruik maken van de online Kennisbank.

We hebben een speciale nieuwspagina gemaakt om jou op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen. 
 
Scroll naar boven