Verkeersmanagement

Prijs per stuk: Gratis

 • Productgroep: Cursus
 • Vakgebied(en): Verkeer en vervoer

In deze cursus staan de maatregelen die genomen kunnen worden voor het geleiden van verkeersstromen en het informeren van weggebruikers centraal. Maatregelen, die zowel van toepassing zijn op lokaal als op netwerkniveau. Daarnaast belicht deze cursus werkmethoden om deze maatregelen te bepalen. De cursus is in november 2014 geactualiseerd met de nieuwe kennis uit Handboek Verkeerslichtenregelingen 2014.

Wat leert u tijdens deze cursus?

 • Kennismaken met de verplaatsingsmarkt, vervoersmarkt en verkeersmarkt
 • Beoordelen of verkeerssystemen naar tevredenheid functioneren
 • Inzicht in de organisatie en de middelen om verkeerssystemen te verbeteren
 • Benuttingsmaatregelen inzetten om de doorstroming op het hoofdwegennet te bevorderen
 • Gebiedsgericht Benutten Plus (GGB+) gebruiken bij de vormgeving van verkeersmanagement
 • Knelpunten in een netwerk identificeren en een netwerkvisie opstellen
 • Inzicht in de (kosten)effectiviteit van verkeersmanagement maatregelen

Voor wie?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die inzicht in verkeersmanagement en gebiedsgerichte projecten wil vergroten. Heeft u geen verkeerskundige opleiding maar wel werkervaring op dit terrein? Ook dan is deze cursus geschikt voor u.

De cursus is los te volgen of als module van de CROW Opleiding Verkeerskunde. Bekijk voor een indruk van de opbouw, inhoud en sfeer van de modules deze video-impressie.

Kennisbundel: alle kennis in één

Deze cursus vormt samen met (gratis) on- en offline kennisproducten van CROW een Kennisbundel. Hierdoor wordt de kennis van de cursus beter geborgd en blijft deze langer actueel. Schrijf u in voor deze cursus en ontvang gratis een jaarabonnement op de Online Kennismodule Verkeersmanagement (t.w.v. € 52,-).

Praktische informatie

Programma en inhoud

De cursus bestaat uit vijftien schriftelijke lessen en vier werkcolleges in groepsverband. De werkcolleges maken de kennis uit het lesboek levendig door praktijkvoorbeelden, casussen en opdrachten. In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Maatregelen die genomen kunnen worden voor het geleiden van verkeersstromen
 • Maatregelen die genomen kunnen worden voor het informeren en eventueel verleiden van weggebruikers een andere route te kiezen. Dit alles zowel op lokaal als op netwerkniveau.
 • Werkmethoden om maatregelen te bepalen.


Het programma van de cursus wordt jaarlijks geactualiseerd. Bij de actualisatie voor het jaar 2015 is kennis opgenomen uit de laatste editie van Handboek Verkeerslichtenregelingen 2014.
 

Organiseren van het verkeer

'Verkeersmanagement is het organiseren van het verkeer. De basiskennis is de werking van verkeersstromen, dynamische systemen en verkeersdata. Deze basis leert u in de cursus. Rode draad is de verbetercyclus: het maken van verkeersmanagementplannen, de inzet van deze plannen, de evaluatie van het resultaat en het implementeren van verbeterpunten. Praktisch en helder uitgelegd door topdocenten.'

Maak kennis met uw docenten

Naast docent voor deze cursus ben ik werkzaam bij Grontmij Nederland als adviseur Smart Mobility.

Drs. ing. E. Brave

Ik verzorg in deze cursus het werkcollege over GebiedsGericht Benutten Plus. Daarnaast werk ik als adviseur bij Arane, Adviseurs in Verkeer en Vervoer 

ir. Koen Adams
 

Kies uw startdatum

Op dit moment kunt u zich niet inschrijven. Er wordt gezocht naar een nieuwe startdatum. Vindt u deze cursus interessant? Geef vrijblijvend uw interesse door. Dan ontvangt u bij nieuwe informatie automatisch bericht.

Kennis delen met uw team of afdeling?

Waar ligt de kennisbehoefte van uw team? Gaat het om opfrissen? Of is er behoefte aan verdiepen van kennis? CROW Incompany traint uw team of afdeling effectief in uw eigen omgeving. Bepaal zelf de inhoud. Kies voor een ‘standaard’ cursus uit het educatieprogramma of stel met een CROW-relatiemanager een training op maat samen.

Voordelen en kenmerken

 • Uw medewerkers in één keer op hetzelfde kennisniveau
 • Kennisoverdracht door een deskundige CROW-docent
 • Praktijkgericht leren door inbreng eigen voorbeelden
 • Voordeliger dan ‘open’ inschrijvingen (vanaf 8 deelnemers)

Vrijblijvend advies op maat

Bij CROW Incompany is veel mogelijk. Wilt u een training voor een halve dag of een hele dag? Een training deels na werktijd of vroeg in de ochtend? Bespreek het met CROW Incompany. E-mail naar cursus@crow.nl of vraag meer informatie aan via de CROW-klantenservice: (0318) 69 53 15.
 

Vragen?

Simone Magendans

Medewerker Service & Realisatie

Bel of mail met
Ervaring | Docent

'De goede verdeling tussen theorie en zelf 'knutselen' zorgt ervoor dat bij cursisten de materie goed bijblijft'.

Docent ir. Koen Adams over de module GebiedGebericht Benutten Plus.